Svjetski dan srca, 27. 9. 2014.

Vijest preuzeta sa www.srcana.hr.

U sklopu javnozdravstvene akcije koju su povodom Svjetskog dana srca 2014. godine organizirali Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo i Zaklada “Hrvatska kuća srca” u suradnji s Poliklinikom Srčana, osigurani su besplatni preventivni kardiovaskularni pregledi za 100 osoba u dobnoj skupini 40 do 60 godina koje do tada nisu bile pregledane kardiološki.

Dana 27. rujna 2014. godine u Poliklinici za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju u Zagrebu provedena je javnozdravstvena akcija na koju su se sudionici unaprijed naručivali telefonski, nakon što je to objavljeno u medijima. Pozive je primala telefonom prvostupnica sestrinstva tijekom tri uzastopna dana u vremenu od 12-15 sati. Svim ispitanicima skrenuta je pažnja na potrebu dolaska natašte u jutarnjim satima. Po dolasku u ustanovu učinjeno je mjerenje tjelesne težine, visine te opsega struka, a određen je i indeks tjelesne mase. Po učinjenom 12-kanalnom EKG-u pacijentima je učinjeno vađenje venske krvi radi određivanja glukoze i lipida, a po prispjeću nalaza učinjen je pregled interniste ili kardiologa.

Gotovo dvije trećine sudionika akcije bile su žene. Većina sudionika (93 posto) je bila u dobnoj skupini od 40-65 godina. Dobiveni rezultati javnozdravstvene akcije ukazuju na visoku prisutnost promjenjivih čimbenika rizika. Samo četvrtina sudionika imala je normalnu vrijednost indeksa tjelesne mase, a ostali su bili prekomjerene tjelesne težine ili pretili. Povišene vrijednosti arterijskog tlaka registrirane su u gotovo polovice sudionika akcije, slično dislipidemiji koja je bila registirirana u 55 posto sudionika akcije.

U javnozdravstvenoj akciji je sudjelovalo 24 djelatnika Poliklinike Srčana. Kako se radilo o središnjem obilježavanju Svjetskog dana srca 2014. godine tom prilikom Ustanovu su posjetili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, dipl. politolog, predsjednica Odbora za zdravstvo Gradske skupštine prof. dr. sc. Ana Stavljenić-Rukavina, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo prof. dr. sc. Mirna Šitum te upravitelj Zaklade „Hrvatska kuća srca” i predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva akademik Davor Miličić. Pored obilaska sudionika akcije i čitave Ustanove, gosti su se zadržali pored novouređenog ulaznog panoa na kojem su predstavljeni povijest i sadašnja djelatnost Poliklinike Srčana.

Slike ustupio časopis Medix

Obilježavanje Svjetskog dana srca 2014. godine u Karlovcu

Dana 29. rujna 2014. godine od 8:30 do 12:00 sati je na prostoru ispred Gradskog kazališta «Zorin Dom» obilježen Svjetski dan srca u Karlovcu. Istog dana obilježavanje je provedeno i u Duga Resi i Ozlju, 30. 9. u Vojniću, 1.10. u Ogulinu i 2.10.2014. god. u Slunju.

Glavni organizator i pokrovitelj bila je Karlovačka županija, a suorganizatori su bili Zavod za javno zdravstvo, Opća bolnica, Medicinska škola, Domovi zdravlja u Karlovcu, Duga Resi, Ogulinu, Ozlju, Slunju i Vojniću, zatim Dječji vrtić Karlovac te gradska društva Crvenog križa.

Provođene su sljedeće aktivnosti: mjerenje arterijskog tlaka, mjerenje glukoze i kolesterola u krvi, određivanje indeksa tjelesne mase i kardiovaskularnog rizika, davani su savjeti liječnika kardiologa, prikazane su osnove reanimacije, a podijeljena je i značajna količina promotivnog materijala (brošure, šalice, majice). Pomoću plesne skupine «Hoki-poki» Dječjeg vrtića Karlovac, provedena je i promocija tjelesne aktivnosti za djecu predškolske dobi.

Cjelokupna akcija u Karlovcu protekla je vrlo uspješno, mjerenja su provedena kod 325 ljudi, a gost akcije bio je i karlovački župan s dožupanima.

Ovogodišnje obilježavanje bilo je povezano i s aktivnostima «Tjedna kretanja» koji je u Karlovcu pod sinonimom «Move week» imao cijeli tjedan razne akcije za građane, umirovljenike i djecu. To udruživanje donijelo je zbog kompatibilnosti programa daljnji pomak u promicanju mjera za smanjivanje kardiovaskularnog rizika.

Cijeli događaj kvalitetno je bio i medijski popraćen.

Prim.dr.sc. Davor Horvat, dr.med.
internist-kardiolog

Rijeka & Opatija

Zadnju nedjelju u mjesecu rujnu već se tradicionalno obilježava SVJETSKI DAN SRCA

U ovogodišnji program obilježavanja Svjetskog dana srca uključile su se sljedeće institucije; Hrvatsko kardiološko društvo, Hrvatska kuća srca, Radna skupina za prevenciju i rehabilitaciju bolesti srca i krvnih žila, Nastavni zavod za javno zdrastvo PGŽ-a, Thalassotherapia Opatija, Hrvatski crveni križ-Opatija, Klinički bolnički centar Rijeka, Grad Rijeka, Grad Opatija i Primorsko-goranska županija. Program je započeo 26. rujna cjelodnevnim stručnim skupom pod nazivom Novi izazovi i dostignuća suvremene kardiovaskularne medicine. Skup je održan u Kampusu Sveučilišta u Rijeci, u zgradi Sveučilišnih Odjela uz sudjelovanje stručnjaka iz zemlje i inozemstva.

Centralni događaj obilježavanja Svjetskog dana srca održao se 28. rujna počevši s predavanjima stručnjaka Thalassotherapije Opatija; dr. med. Igor Klarić, Čimbenici rizika u razvoju kardiovaskularnih bolesti- možemo li pomći sami sebi?, prof. Marina Njegovan, Antistres radionice te dr. sc. Martina Linarić, dipl.ing., nutricionist, Prehrana u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Najmlađi Riječani Korzo su oslikavali zdravim porukama, a studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci i djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo mjerili su krvni tlak i šećer u krvi. Zainteresirani građani su mogli dobiti savjet iz prve ruke od kardiologinje dr. Koraljke Knežević, iz Thalassotherapije Opatija.

Prevencija i redovito kontroliranje najbolji su način borbe protiv kardiovaskularnih bolesti, a u prevenciju se ubraja tjelesna aktivnost i zdrava prehrana pa su tako brojni zainteresirani prošetali Molo Longom gdje je čekao brod koji je morskim putem prevezao građane u Opatiju, točnije u Thalassotherapiju, kako bi se okrijepili zdravim zalogajem/užinom prije dolaska na konačno odredište Hotela Continental – terasa Tamaris. Okupljeni su mogli uživati u degustaciji zdrave čokolade (ona koja sadrži više od 80% kakaovca), isprobati „najzdraviji kolač” za koji je zaslužna ovogodišnja pobjednica Mirjana Marin, članica opatijskog Kluba 60+ te uživati uz glazbeni program. Nagradu Mirjane Marin, individualni trening s kineziologom u opatijskoj Thalassotherapiji, zbog nemogućnosti da prisustvuje proglašenju, preuzela je Gordana Grgurina iz opatijskog Crvenog križa.

Poznato je kako već dugi niz godina bolesti srca i krvnih žila predstavljaju vodeći uzrok ukupne smrtnosti u većini industrijskih društava svijeta. Njihov udio od oko 48 % u Hrvatskoj, nešto je veći od prosjeka EU, te nešto manji od krajnjeg istoka Europe. Posebno zanimljivi su podaci koji govore o trendu pojavljivanja kardiovaskularne smrtnosti. Naime, upotrebom svih raspoloživih sredstava u prevenciji nastanka i napredovanja kardiovaskularnih bolesti, zemlje europskog zapada, uspješno su potaknule njihovo kontinuirano smanjivanje. Za razliku od navedenog, upravo se industrijski razvoj istočnoeuropskih zemalja s prodorom proizvoda i navika što ih je davno odbacio osviješteni zapad, povezuje se s godišnjim porastom bolesti srca i krvnih žila opisan u zemljama istočno od Hrvatske.

Razmišljajući o modernoj kardiologiji, redovito prizivamo asocijacije visoko sofisticirane medicine, precizne dijagnostike, vrhunski organiziranih timova spremnih u najkraćem roku izvesti kompleksne zahvate u rješavanju akutnih srčanih bolesti. Imamo sreće što je takva, vrhunska i skupa interventna kardiologija godinama sastavni dio zdravstvene skrbi u našoj Županiji. Bolesnici s već razvijenim kardiovaskularnim bolestima u pravilu trajno koriste mnogobrojne lijekove u čijim se malim kapsulama sjedinjuje simbolika ukupnog ljudskog znanja, kao paradigma suvremene znanosti i vrhunskih dosega ove civilizacije. Smatra se kako ta visoka tehnologizacija medicinske prakse posljednjeg desetljeća postaje glavnim uzrokom zanemarivanja mnogobrojnih jednostavnih i dokazano učinkovitih postupaka prevencije i liječenja bolesti srca i žilja. Svjetski dan srca kojeg redovito obilježavamo zadnje nedjelje u rujnu, najbolja je prigoda da se prisjetimo baš tih metoda.

Obilježen Svjetski dan srca 2014. godine akcijom – ODBOJKA U SRCU – „Zdravlje u srcu”

Rotary klub Sisak je u subotu, 27. rujna 2014. godine organizirao akciju obilježavanja Svjetskog dana srca u suradnji s Klubom sjedeće odbojke Sisak i Odbojkaškim klubom Sisak uz podršku Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, Gradske tržnice Sisak, MIP d.o.o. Sisak i Lions kluba Sisak.
Ideja je nastala kao rezultat višegodišnjeg humanitarnog rada Rotary kluba Sisak, koji svojim akcijama pomaže lokalnoj zajednici. U jednoj od svojih akcija, sada već tradicionalnoj noći „100 večera” koja se svake godine održava u mjesecu svibnju, prikupljena sredstva su bila namjenjena raznimiravanju na području naše županije, nabavi opreme i opremanju boravaka za bolesnike na Internom odjelu Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić” Sisak, a zadnje dvije godine Klubu sjedeće odbojke Sisak.

Tako je, kao prva u nizu planiranih akcija u rotarijanskoj godini 2014.- 2015, u subotu, 27. rujna 2014. održana akcija „Odbojka u srcu” u Sportskoj dvorani OŠ „22. Lipanj”. Loši vremenski uvjeti onemogućili su prvobitan plan odvijanja događaja na otvorenom igralištu Gimnazije Sisak.
Unatoč lošem vremenu, akciju je podržalo 300-tinjak posjetitelja, a njih 104 je pristupilo provjeri svog kardiovaskularnog rizika u Savjetovalištu koje su vodili liječnici i medicinske sestre Odsjeka kardiologije naše bolnice. Građani su imali priliku izmjeriti arterijski tlak, napraviti mjerenje opsega struka, težine i visine sa izračunavanjem indeksa tjelesne mase te su dobili stručno savjetovanje uz promotivne materijale.

Sredstvima prikupljenim u ovoj akciji kupljeni su tlakomjer i vaga s visinomjerom koje će Rotary klub Sisak donirati Odsjeku kardiologije. Tako će bolesnici koji su na liječenju na tom odjelu moći obavljati procjene ITM što je korisno u osvještavanju pojedinca o vlastitom zdravstvenom stanju, za planiranje liječenja i provedbe potrebnih preventivnih mjera.

Akcijom „Odbojka u srcu” organizatori su se pridružili Svjetskoj kardiološkoj federaciji i promicanju zdravlja s porukom„Živi, radi, igraj se, pridruži se!”. Poticanje druženja i tjelesne aktivnosti nakon radnih obveza u svakodnevnom životu svakoj obitelji i pojedincu bilo koje životne dobi omogućavaju život sa zdravim srcem. Organizacijom revijalnog turnira u sjedećoj odbojci organizatori su željeli pokazati da je za igru potrebna dobra volja. Sjedeća odbojka pruža ljepotu igranja odbojke i osobama s invaliditetom. Važna je spoznaja da se i uz invaliditet može biti sportaš, biti uspješan i živjeti zdravije.

U akciji je promovirana i Škola odbojke koju Odbojkaški klub Sisak vodi već 50 godina, a sa željom da se što više djece uključi u ovaj sport. Organiziran je nagradni kviz o zdravlju i sportu u kojemu je sudjelovalo 45 djece, a listići petero najsretnijih su izvučeni u završnici programa. Nagrade im je uručio Dr. Marcel Gorup, član Lions kluba Sisak.

Osim organizatora RC Sisak, KSO Sisak i OK Sisak, u turniru su sudjelovali Hokejaški klub Sisak, srednjoškolci Gimnazije Sisak i Srednje škole Viktorovac i amaterska ekipa Srce. Specijalni gost turnira je bila Hrvatska ženska reprezentacija u sjedećoj odbojci koja je tijekom vikenda gostovala u našem gradu.
Svi posjetitelji, rekrativci, oni koji su prvi puta došli u doticaj s ovim sportom, aktivnom igrom su pokazali da dobre volje u ljudima ima. Ushićenje i želja za dodatnim utakmicama je poticaj da se ovakva druženja i akcije ponove.

Dr. sc. Diana Balenović, dr. med., internist-kardiolog
Opća bolnica „Dr. Ivo Pedišić” Sisak
Predsjednica RC Sisak 2014/2015.

dan-srca-2014-zagreb-014

Picture 1 of 43