Svibanj – mjesec posvećen arterijskoj hipertenziji

17. svibnja –  Svjetski dan hipertenzije

Hrvatsko društvo za hipertenziju i Zavod za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju KBC-a Zagreb kao Referalni centar za hipertenziju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i ove godine organiziraju javno-zdravstvene akcije kako bi se dodatno podigla svijest o važnosti arterijske hipertenzije.

U Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Slavonskom Brodu i Rijeci bit će organizirana mjerenja arterijskoga tlaka, ali i drugih čimbenika koji također čine arterijsku hipertenziju i pridonose riziku– tjelesne mase, opsega struka, šećera u krvi, masnoća i mokraćne kiseline. Zainteresiranima ćemo dijeliti edukativne brošure o hipertenziji i važnosti smanjivanja prekomjernog unosa kuhinjske soli.

Uz liječnike bit će uključene medicinske sestre, studenti medicine u Zagrebu, Osijeku i Splitu, učenice srednjih medicinskih škola, ljekarnici i udruge bolesnika.

Partneri i suradnici ovogodišnjega obilježavanja svibanjskih manifestacija vezanih uz hipertenziju su uz Hrvatsko društvo za hipertenziju i Zavod za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju KBC Zagreb koji je Referalni centar za hipertenziju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske: Udruga medicinskih sestara u hipertenziji, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Radna skupina za hipertenziju Hrvatskoga kardiološkog društva,  Hrvatsko društvo za aterosklerozu, Hrvatska ljekarnička komora, Društvo za razvitak nefrologije „prof.dr.Milovan Radonić“, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, Medicinski fakultet u Splitu, Opća bolnica „Dr. Josip Benčević“, Slavonski Brod, Opća bolnica Šibenik, a podupiru nas kao i ranije u ovim nastojanjima tvrtke Krka d.o.o., Medikor, Berlin Chemie, i Ericsson Nikola Tesla d.o.o.

  • Plan akcije – pdf (293 KB)
  • Plakat Svjetski dan hipertenzije – pdf (464 KB)
  • Hipertenzija edukativna knjižnica HDH – pdf ( 443 KB)
  • Manje soli, više zdravlja HDH – pdf (1 MB)
  • Hipertenzija brošura HZJZ- pdf (3 MB)
  • Zdravlje srca HZJZ – pdf (2 MB)
  • Moždani udar HZJZ – pdf (312 KB)