Cardiologia Croatica

Cardiologia Croatica. 2016;11(3-4):89-156.

Cardiologia Croatica. 2016 3-4

Drugi dvobroj časopisa Cardiologia Croatica za 2016. godinu izašao je na 68 stranica. Posvećen je skupu CROINTERVENT 2016. odnosno 7. nacionalnom kongresu intervencijske kardiologije s međunarodnim sudjelovanjem i 6. sastanku intervencijskih kardioloških medicinskih sestara i tehničara koji se održava od 10. do 12. ožujka 2016. godine u Zagrebu. Nakon predstavljanja skupa, slijedi uvodnik i 10 tematskih cjelina s ukupno 44 proširena kongresna sažetka. Broj završava analizom učestalosti intervencijskih kardioloških postupaka u Republici Hrvatskoj te kratkim podsjetnikom na potrebu adekvatnog pristupa pacijentima s kardiološkim poteškoćama.

Pozivamo članove Hrvatskog kardiološkog društva da ažuriraju svoje podatke za pretplatu na časopis – molimo poslati aktualnu poštansku adresu na adresu elektroničke pošte kardio@kardio.hr na koju zaprimamo i buduće članke.

Urednički odbor Cardiologia Croatica (više…)

Cardiologia Croatica

Cardiologia Croatica. 2016;11(1-2):1-88.

Cardiologia Croatica 2016 1-2

Prvi dvobroj časopisa Cardiologia Croatica za 2016. godinu na 88 stranica donosi čak četrnaest priloga. U ime Radne skupine za prirođene bolesti srca u odraslih Hrvatskog kardiološkog društva, prof. dr. sc. Maja Strozzi kao gošća urednica ovog broja, uredila je prvih 12 članaka koji govore o prirođenim bolestima srca u odraslih koje su iznesene na sastanku u studenome 2015. godine. Poput knjige za poslijediplomski kolegij, dva uvodnika, dva pregledna rada, dva izvorna znanstvena članka, dva stručna rada i četiri prikaza slučaja donose nam nova saznanja o području u kojem se do sada u adultnoj hrvatskoj kardiologiji oskudno pisalo.

Dvobroj završava s dva priloga. Prvi je sjećanje na prerano preminuloga kolegu dr Stjepana Rogana iz Opće bolnice Zabok. Nakon toga slijedi sponzorirani članak – pregledni rad s činjenicama o prevenciji srčanožilnih bolesti primjenom statina.

Pozivamo članove Hrvatskog kardiološkog društva da ažuriraju svoje podatke za pretplatu na časopis – molimo poslati aktualnu poštansku adresu na adresu elektroničke pošte kardio@kardio.hr na koju zaprimamo i buduće članke.

Urednički odbor Cardiologia Croatica (više…)

Novosti

Izvještaj sa simpozija “Aritmologija za obiteljsku medicinu”

artimije.kardio.hr-simpozij-aritmologija-obiteljska-medicina-3

Prvi simpozij pod nazivom “Aritmologija za obiteljsku medicinu” održan je 6.-og veljače 2016. u hotelu Westin u Zagrebu pred 600 polaznika, liječnika obiteljske medicine iz cijele Republike Hrvatske. Organizator simpoziaj je bila Radna skupina za aritmije i elektrostimulaciju srca Hrvatskog kardiološkog društva u suradnji sa stručni udrugama liječnika obiteljse medicine (DNOOM; HDOD; KOHOM; HUOM).

Simpozij se bazirao na tri aktualne teme iz aritmologije: ablacijske mogućnosti liječenja srčanih aritmije, nova antikoagulantna terapija te resinkronizacijsko liječenje zatajivanja srca.

Ovim simpozijem iskazana je važnost uloge liječnika obiteljske medicine u probiru bolesnika za aritmološke procedure kao i u dajnjem praćenju. bolesnika nakon učinjenih intervencija. Prezentirani su jednostavni algoritmi za postupanje s bolesnicima te je definirana uloga ultrazvuka srca. Još jedan put je istaknuta važnost antikoagulantne terapije kod bolesnika s fibrilacijom atrija, definirane su indikacije i superiornost ablacijskog nasuprot medikamentnom liječenju aritmija. Također je definirana važnost liječnike obitljske medicine u ispravnom probiranju bolesnika koji su kandidati za liječene zatajivanja srca resinkronizacijskom terapijom.