Svjetski dan srca

Svjetski dan srca, 29. 9. 2015. – izvješća, materijali

S_dan_kvadrat1_200

Svjetska kardiološka federacija objavila je mrežne stranice posvjećene Svjetskom danu srca na poveznici http://worldheartday.org/

Povodom Svjetskog dana srca 2015. godine novi nacionalni javnozdravstveni projekt “Čuvari srca” bit će predstavljen u srijedu, 23. rujna 2015. godine u 11 sati u Zakladi Hrvatska kuća srca.
Središnji događaj obilježavanja Svjetskog dana srca 2015. godine bit će javnozdravstvena akcija u subotu 26. rujna 2015. od 10 do 14 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Građanima će se mjeriti arterijski tlak, određivati indeks tjelesne mase, vrijednosti glukoze i krvi i ukupnog kolesterola.

Zaklada Hrvatska kuća srca će u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom, Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara i Hrvatskim društvom za hipertenziju snimati milenijsku fotografiju (Šime Strikoman) na sam Svjetski dan srca 29. rujna 2015. godine u 12 sati na Europskom trgu.

Izvješće s konferencije za medije – Zagreb, 23. 9. 2015. – http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=80476

Obilježavanje Svjetskog dana srcahttp://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/svjetski-dan-srca-svaki-drugi-hrvat-umire-zbog-bolesti-srca-i-krvih-zila—410099.html

Svjetski dan srca obilježen milenijskom fotografijom  – http://www.ordinacija.hr/novosti/svjetski-dan-srca-obiljezen-milenijskom-fotografijom/

Svjetski dana srca 2015. u Sisku obilježen akcijom – ODBOJKA U SRCU – „Zeleno svjetlo za zdravo srce“

dr.sc. Diana Balenović, specijalist internist – kardiolog
Opća bolnica Sisak

Rotary klub Sisak je i ove godine proveo akciju obilježavanja Svjetskog dana srca pod pokroviteljstvom Grada Siska i HEP d.d. i uz podršku sponzora Gradska tržnica Sisak i Kristalna kocka vedrine.

Akcija je započela u ponedjeljak, 21. rujna 2015. godine u 19 sati na „Majmunjaku“, u Caffe baru“ Flor“, promocijom laičke reanimacije. Na tom poznatom sisačkom okupljalištu je u srpnju ove godine jedna priča imala sretan završetak, kada je hrabrošću neznanaca i besprijekornim radom i trudom profesionalaca jednom rotarijancu spašen život.

Nakon uvodnog predavanja dr Diane Balenović, voditeljice akcije, o važnosti prepoznavanja srčanog zastoja i pravovremenog pružanja pomoći, mladež Crvenog križa Grada Siska je pokazala postupak oživljavanja na modelu lutke, a svi zainteresirani su imati priliku isprobati tu tehniku.

Završnica akcije je bila u subotu, 26. rujna 2015. godine, od 10 do 13 sati u Sportskoj dvorani OŠ „22. lipanj“. I ove godine je održan revijalni turnir u sjedećoj odbojci koji je organiziran u suradnji s Klubom sjedeće odbojke Sisak i Odbojkaškim klubom Sisak.
Unatoč lošem vremenu, akciju je podržalo oko 150 posjetitelja, a njih 73 je pristupilo provjeri svog kardiovaskularnog rizika u Savjetovalištu koje su vodili liječnici i medicinske sestre Odsjeka kardiologije i Koronarne jedinice sisačke bolnice. Posjetitelji su imali priliku provjeriti arterijski tlak, glukozu u krvi i opseg struka te dobiti korisne stručne savjete za svoje zdravlje.

Mladež Crvenog križa Grada Siska je provodila animaciju laičke reanimacije na modelu lutke. Posjetitelji su mogli naučiti osnovne tehnike oživljavanja kojima u stvarnom životu mogu spasiti nečiji život.

Osim organizatora RC Sisak, KSO Sisak sa dvije ekipe (1 i 2) i OK Sisak, u turniru su sudjelovali srednjoškolci Gimnazije Sisak i Srednje škole Viktorovac, Mladež Crvenog križa Grada Siska, Mladež HDZ, Fitnes „Domina“, Ekipa obrtnika i amaterska ženska ekipa „Najbolja ekipa“. Odigrano je deset utakmica, a prva dva mjesta su pripala KSO Sisak dok je treće mjesto izborila amaterska ekipa Fitnes “Domina”.

Akcijom „Odbojka u srcu“ organizatori su se pridružili Svjetskoj kardiološkoj federaciji i promicanju zdravlja s porukom „Odabir za zdravo srce, za svakoga i svugdje“. Osim korisnih savjeta za zdravlje promoviran je rad klubova, KSO Sisak i OK Sisak, te Škola odbojke s ciljem da se što više mladih uključi u ovaj sport. Vesela atmosfera i ove godine je pokazatelj da u ljudima ima dobre volje za zdravijim načinom življenja. Zeleno svjetlo za zdravo srce je poruka kojom rotarijanci pozivaju sve građane da se brinu za vlastito zdravlje dobrim izborima prehrane i tjelesne aktivnosti.

Svjetski dan srca u Karlovcu 2015. godine

Prim.dr.sc. Davor Horvat
Opća bolnica Karlovac

I ove godine tradicionalno je obilježen Svjetski dan srca u Karlovcu. Akcija je provedena 25. rujna 2015. godine od 8:30-11:00 h u centru grada ispred gradskog kazališta Zorin Dom. Oko 180 osoba izmjerilo je arterijski tlak i odredilo vrijednosti glukoze i kolesterola u krvi te dobilo savjet liječnika. Prisutnima su također podijeljenje i velike količine promotivnog materijala. Uspješno je bilo i u svim drugim gradovima karlovačke županije gdje je također prisustvovao velik broj ljudi.
Ovogodišnji organizatori bili su Karlovačka Županija, Zavod za javno zdravstvo karlovačke županije, Opća bolnica Karlovac, Domovi zdravlja Karlovac, Duga Resa, Ogulin i Vojnić, Medicinska škola Karlovac i Gradska društva Crvenog križa. Pokrovitelj je bio Savjet za zdravlje Karlovačke Zupanije. Za vrijeme akcije vrijeme nije išlo u prilog, no akcija je uspješno odrađena što se vidjelo po istom broju posjetitelja kao i ranijih godina. Cijela akcija bila je adekvatno medijski popraćena.

 

Pratite kardio.hr radi dodatnih informacija.

Čuvari srca – pdf 14,3 MB
Letak – pdf 338 kB
Plakat A3 – pdf 328 kB
Plakat B1 – pdf  635 kB

Cardiologia Croatica

Cardiologia Croatica. 2015;10(7-8):165-196.

CC2015_7-8

Časopis Cardiologia Croatica krajem svibnja 2015. godine obilježio je 10 godina izlaženja. U novom, ljetnom dvobroju na 32 stranice donosimo nekoliko zanimljivih članaka iz područja epidemiologije, prevencije kardiovaskularnih bolesti te aritmologije. U članku autora iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo saznajte detaljnije o kroničnim nezaraznim bolestima i padu smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti koji se kontinuirano bilježi u Republici Hrvatskoj. Slijede dva članka iz područja aritmologije koja govore o elekromagnetskoj interferenciji i kardiovaskularnim implantabilnim elektroničkim uređajima, kao i o iskustvima s transvenskom ekstrakcijom elektroda elektrostimulatora. Pred kraj je prikaz novog izdanja priručnika o hipertenziji. Dvobroj završava sponzoriranim člankom koji ima temu kardiovaskularne prevencije.
Pozivamo članove Hrvatskog kardiološkog društva da ažuriraju svoje podatke za pretplatu na časopis – molimo poslati aktualnu poštansku adresu na adresu kardio@kardio.hr na koju zaprimamo i buduće članke.

Urednički odbor Cardiologia Croatica

(više…)

Novosti

Umrle osobe u Hrvatskoj u 2014. godini

hzjz-logo

Na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljeni su novi podaci o umrlim osobama u Republici Hrvatskoj tijekom 2014. godine. Od ukupnog broja umrlih 50.839 u 2014. godini 24.965 ili 49,1% odnosilo se na muške, a 25.874 ili 50,9% na ženske osobe. (više…)

Novosti

ESC džepne smjernice: Smjernice za liječenje bolesti srčanih zalistaka

Novosti

Osnovana Udruga pacijenata s aritmijama srca

Novosti

Medix, broj 115/116, travanj 2015.

Medix 115-116_naslovnica mala

Tema broja: Ozljede u djece i adolescenata

Prvi dvobroj časopisa Medix u 2015. godini izašao je na 252 stranice. Tema broja nosi naziv “Ozljede u djece i adolescenata”. Gosti urednici su prof. dr. sc. Anko Antabak i Zoran Bahtijarević, dr. med. Sadržaj ovog broja detaljno je objavljen na poveznici http://www.medix.com.hr/izdanje.php.

Pored članaka iz naslovne teme, izdvajamo pregledne članke iz drugih područja medicine te niz izvješća sa stručnih događanja. Tako iz područja zbrinjavanja srčanožilnih bolesti pročitajte izvješća sa III. međunarodnog simpozija o hipertenziji, XXII. kongresa liječnika obiteljske medicine. VI. poslijediplomskog tečaja Klinička endokrinologija, Simpozija “Debela djeca – debeli odrasli”, V. kongresa Hrvatskog torakalnog društva i dr. Od tema interesantnim kardiolozima pročitajte članak o interakciji bolesti gornjih i donjih dišnih puteva, rivaroksabanu u kardioverziji fibrilacije atrija, terapiji fibrilacije atrija s posebnim naglaskom na izolaciju plućnih vena te primjeni NOAK-a u pacijenata s kroničnom bubrežnom insuficijencijom.
U suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom, u sklopu teme broja i ovaj puta je pripremljen test znanja od 70 pitanja, namijenjen provjeri stručnosti u postupku trajne medicinske izobrazbe liječnika.

U dogovoru s glavnim urednikom časopisa Medix za čitatelje kardio.hr donosimo nekoliko cjelovitih članaka:

  • Mirna Šitum, Ivana Portolan Pajić, Hrvoje Beclin. I. simpozij o zdravstvenim ustanovama Grada Zagreba. 041-042
  • Jelena Kos. III. međunarodni simpozij o hipertenziji – translacijska medicina u hipertenziji. 047-048
  • Tajana Cikač, Blaženka Fijačko, Kristina Sambol. XXII. kongres liječnika obiteljske medicine – „Metabolički sindrom i polipragmazija u obiteljskoj medicini“. 050-054
  • Marija Troskot. Simpozij „Debela djeca – debeli odrasli“ i Obesity Management Task Force tečaj. 063-065
  • Davor Vagić. Interakcija bolesti gornjih i donjih dišnih puteva. 119-120
  • Vesna Školnik-Popović, Milivoj Jovančević. Infekcije dišnih puteva i boravak u kolektivu. 126-130
  • Davor Puljević. Terapija fibrilacije atrija s posebnim naglaskom na izolaciju plućnih vena. 212-216
  • Darko Počanić. Primjena novih oralnih antikoagulansa u bolesnika s bubrežnom insuficijencijom. 218-220