Razgovor s prim. dr. sc. Jovićem povodom prve radiofrekventne ablacije fibrilacije atrija

Razgovor s prim. dr. sc. Jovićem povodom prve radiofrekventne ablacije fibrilacije atrija

Ana Vučetić
novinar Slobodna Dalmacija, Hrvatska

Dugo se čekala ova vijest u kardiološkim i aritmološkim krugovima u Hrvatskoj, a najviše od pacijenata koji boluju od najčešće srčane aritmije, fibrilacije atrija.

“Procjenjuje se da oko 40-50 tisuća bolesnika u Hrvatskoj ima ovu neugodnu i potencijalno vrlo opasnu srčanu aritmiju, a još 10 do 15 tisuća novih godišnje od nje oboli”, rekao nam je prim. dr. sc. Albino Jović, dr. med., kardiolog, Voditelj kateterizacijskog laboratorija Kardiološkog odjela Opće Bolnice Zadar.

“Ovih dana ostvario se san kojeg smo dugo sanjali, a najavljivali početkom ove godine”, nastavio je dr. Jović. “Svi naši napori i moja osobna nastojanja prethodnih godina, bila su usmjerena u ostvarenju ovoga cilja. Primarno, obogaćivanjem našega znanja i sposobnosti iz interventne aritmologije, uz nabavku vrlo zahtjevne kardiološke opreme, stvorili smo konačno sve uvjete za izvođenje ovako složenog postupka kao što je liječenje i izlječenje fibrilacije atrija metodom izolacije plućnih vena”.

Ovaj složen postupak izveden je 20. studenoga 2009. godine u kateterizacijskom laboratoriju Odjela za kardiologiju OB Zadar po prvi puta u Hrvatskoj. Izveli su je prim. dr. sc. Albino Jović, prim. dr. Damijan Vokač, kardiolog iz Maribora i višegodišnji prijatelj i suradnik zadarske kadiologije, specijalizant interne i kardiologije dr. Ante Anić, uz druge suradnike kardiologe te stručno medicinsko sestrinsko osoblje kardiološkog laboratorija. Izlječeni pacijent je pedesetogodišnjak iz Splita.

slika-Jovic-416

Autor slike: Andrija Lučić, fotograf Slobodne Dalmacije

Za ovako složen zahvat, uz svu uobičajenu kateterizacijsku opremu u modernoj angiosali, nužna je i posebna oprema za dijagnostiku i prikazivanje oblika i mehanizama srčanih aritmija. Nužna je dakle i optimalna oprema za 3-D elektroanatomski mapping, npr. CARTO sustav, kakav je nedavno nabavljen za potrebe kateterizacijskog laboratorija u Zadru. Potrebna je nadalje Rtg i CT kardioangio dijagnostika, transezofagusna i intrakardijalna ehokardiografija, koja je također unatrag nekoliko mjeseci u funkciji. Konačno složeni generatori radiofrekventne energije kao i posebni elektrofiziološki i ablacijski kateteri, setovi-igle za transeptalnu punkciju i još puno intervencijskog materijala. Posebno valja istaknuti potrebu interdisciplinarne stručne suradnje i asistencije radiologa, torakalnog kirurga i transfuziologa u ovakvim zahvatima, što u zadarskoj bolnici funkcionira na izuzetno kvalitetnoj razini.

Do svega se ovoga stiže postupno. Zbog toga, najveća vrijednost i bogatstvo kataterizacijskog laboratorija OB Zadar i jest upravo veliko, nagomilano, dugogodišnje iskustvo, koje se rađalo kroz mukotrpan rad u progresivno sve boljim prostornim i drugim organizacijskim uvjetima. Entuzijazam, upornost i veliki radni napori iznad svega, rezultirali su intervencijom, odnosno metodom liječenja koja se smatra vrhuncem u kardiološkoj interventnoj struci. Izolacija plućnih vena-IP predstavlja najsloženiji zahvat koji se u ovakvim laboratorijima izvodi.

Presretni smo da smo upravo mi izveli prvu ovakvu intervenciju u Hrvatskoj. Nastavljamo dalje, već za desetak dana imamo nove bolesnike i intervencije, očekuje nas međunarodna suradnja i projekt s kardiolozima iz najjače kardiološke klinike u svijetu Cleveland Clinic, Ohio, SAD. Direktori njihova laboratorija posjetili su nas početkom ove godine i potvrdili suradnju ovih dana, pozdravivši naše prve uspjehe. Formirali smo i imamo listu bolesnika koji čekaju ovaj zahvat, nadamo se da ćemo u sljedećoj godini mnogima moći pomoći. Ovo je nesumnjivo prekretnica u hrvatskoj kardiologiji i aritmologiji”, ne krijući svoje zadovoljstvo, zaključio je dr. Jović.