Bolnici 100 milijuna kuna u novoj opremi

Preuzeto s web stranice dnenih novina Slobodna Dalmacija

lab_kardioU utorak je na svečanosti u splitskom KBC-u dr. Darko Milinović, ministar zdravstva, na Klinici za unutarnje bolesti otvorio novi laboratorij (jedan već postoji na Križinama) za invazivnu i intervencijsku kardiologiju.

Laboratorij će umnogome pomoći u liječenju infarkta miokarda, a radi se o vrhunskoj tehnologiji i suvremenom uređaju, vrijednome milijun eura, no nabavljen je za šest milijuna kuna.

– Samo u posljednjih četiri ili pet godina u splitski KBC uloženo je oko 600 milijuna kuna. Otvorili smo novo rodilište i u njega uložili više od 200 milijuna kuna. U vrijeme krize i recesije ulažemo u novu opremu, 60 raznih aparata bit će kupljeno splitskoj bolnici. Ove godine u novu opremu bit će uloženo više od 100 milijuna kuna – kazao je dr. Milinović.

Ministar je naglasio kako neće biti smanjenja bolničkih proračuna.

– Samo na dvije stavke, kontroli bolovanja i kontroli cijene lijekova, mi smo prošle godine sačuvali milijardu kuna. Upravo tako danas možemo otvoriti ovaj laboratorij, štednjom, tamo gdje možemo štedjeti i ulaganjem u nove projekte – istaknuo je Milinović.

Župan Ante Sanader izazvao je splitske gradske čelnike da se iskažu u ulaganju u splitski KBC.

– Evo, Županija splitsko-dalmatinska dat će prvi milijun kuna za uređenje najpotrebnijega bolničkog odjela, onoga dječje psihijatrije, i siguran sam da će Grad pronaći sredstva da također donira sredstva za ovaj prijeko potreban odjel.

Još bih želio istaknuti da mi se često obraćaju mladi ljudi, liječnici koji žele da se više sredstava ulaže u njihove specijalizacije, pa stoga apeliram, da ne bismo uvozili specijaliste iz drugih država, omogućimo našim mladim liječnicima specijalizacije – naglasio je splitsko-dalmatinski župan.