Svjetski dan srca, 26. rujna. 2010.

Slika: World Heart Federation © Jason JoyceSvjetski dan srca obilježava se 26. rujna 2010. godine.

Tema ove godine nosi naziv “Radim za srce”.

Središnja manifestacija je u Zagrebu na Trgu bana Jelačića od 10 do 13 sati, a manifestacije će se održati i u središtima svih većih hrvatskih gradova.

Foto galerija DanSrca2010

Deset godina nakon obilježavanja prvoga Svjetskog dana srca u rujnu 2000. godine Svjetska kardiološka federacija i njezini članovi proslavit će postignuti napredak u zdravlju srca…

Opširnije pročitajte u letku (669 Kb) i posteru (92.4 Kb).

Ostale informacije pratite na www.kardio.hr i http://www.world-heart-federation.org/what-we-do/awareness/world-heart-day/world-heart-day-2010/

Na web stranicama Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba pročitajte materijale “Radite zdravo”  – http://www.stampar.hr/Default.aspx?art=2228&sec=16

Javnozdravstvena tribina „ZAGREB-ZDRAVI GRAD“ pod nazivom “Kardiovaskularno zdravlje u Hrvatskoj” održana je u četvrtak 23. rujna 2010. godine u 13.00 sati u Velikoj predavaonici Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ na Mirogojskoj cesti 16. Predavač je bio Prof.dr.sc.Davor Miličić. Više detalja (84.24 Kb).

Izvješće sa Tiskovne konferencije povodom Svjetskog dana srca 2010. održane 22.  rujna 2010. godine u Zagrebu.

Program obilježavanja Svjetskog dana srca – http://www.stampar.hr/ProgramObiljezavanjaSvjetskog

Vijest s portala Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar – http://www.stampar.hr/SvjetskiDanSrca

 

“RADIM ZA SRCE”, ZAGREB, 26. RUJNA 2010.

Ivana Portolan Pajić, dr. med.
Gradski ured za zdravstvo i branitelje, Grad Zagreb

Obilježavanje Svjetskog dan srca 2010. održava se već deset godina  zadnje nedjelje u mjesecu rujnu, a na preporuku Svjetske kardiološke federacije i Svjetske zdravstvene organizacije.

Hrvatsko kardiološko društvo (HKD) u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba, Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara, Zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo organiziralo  je obilježavanje Svjetskog dana srca 2010. pod nazivom „Radim za srce“.

Obilježavanje je započelo je u srijedu 22. rujna 2010. tiskovnom konferencijom u zgradi Gradske uprave Grada Zagreba na kojoj je Gradonačelnik, gospodin Milan Bandić pozdravio suradnju Zagreba i HKD te naglasio kako je osnivanjem Zaklade Hrvatska kuća srca Grad Zagreb trajno definiran kao predvodnik u promicanju i očuvanju kardiovaskularnog zdravlja. Prof. dr. sc. Davor Miličić,  dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu  i predsjednik HKD pozvao je građane da se u što većem broju odazovu na javnozdravstvenu akciju, a poslodavce da prepoznavanjem  važnosti  zdravlja zaposlenika učine važan korak u promicanju i  unaprjeđenju zdravlja srca na radnom mjestu.

U četvrtak, 23. rujna 2010. u Velikoj dvorani Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ s početkom u 13,00 sati prof. dr. sc. Davor Miličić održao je predavanje  o stanju kardiovaskularnog zdravlja u Hrvatskoj. Prof. Miličić je upozorio  na potrebu pokretanja Nacionalnog plana prevencije kardiovaskularnih bolesti (KVB) te na potrebu izrade Akcijskih planova za županije, a sve s ciljem smanjenja broja oboljelih i umrlih od KVB.

Središnji događaj obilježavanja Svjetskog dana srca, javnozdravstvena akcija „Radim za srce“ održan je na Trgu bana Josipa Jelačić u nedjelju, 26. rujna 2010. od 10 do 13 sati. Obilježavanje je započelo atraktivnim nastupom Zagrebačkih mažoretkinja, nakon čega se prisutnima obratio prof. dr. sc. Davor Miličić. Unatoč prohladnom i kišnom vremenu na središnjem zagrebačkom trgu sakupio se znatan broj ljudi kojima je izmjeren arterijski tlak (AT), razina glukoze u krvi, određen im je indeks tjelesne mase i opseg struka, a podijeljen je velik broj edukativnih materijala. Građani koji su pristupili javnozdravstvenoj akciji dobili su prigodne poklone, a djelatnici Gradskog ureda za zdravstvo prisutnima su dijelili jabuke, vodu i peciva. Fizioterapeuti Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju  demonstrirali su kardio vježbe, a članovi Zagrebačkog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“ prezentirali su tehniku nordijskog hodanja. Građani su mogli vidjeti prezentaciju vježbi prilagođenih radnom mjestu, a sve prisutne je posebno razveselio nastup plesne skupine gospođe Vesne Mimice koja je izvela ples s kišobranima.

Policijska uprava zagrebačka, obilježavajući Dan policije, organizirala je već tradicionalnu atletsku utrku „Četiri zagrebačka trga“ kojom potiče na tjelesnu aktivnost i promiče važnost tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja. Start utrke bio je na Trgu Nikole Šubića Zrinskog gdje je svim sudionicima utrke izmjeren AT. U utrci je sudjelovalo četiri stotine osoba.

U ponedjeljak, 27. rujna 2010. u Policijskoj upravi zagrebačkoj  održana je zdravstvena akcija za djelatnike uprave pod nazivom „ Spoznajte svoje brojeve“. Akciji je pristupilo 130 osoba kojima je izmjeren AT, razina glukoze i ukupni kolesterol u krvi te im je određen indeks tjelesne mase i opseg struka. Svi su dobili savjet liječnika kardiologa o unaprjeđenju kardiovaskularnog zdravlja te savjet nutricionista o pravilnom načinu prehrane.

U navedenim aktivnostima sudjelovali su djelatnici Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, Poliklinike za prevenciju i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti Zagreb, Zavoda za javno zdravstvo  Dr. Andrija Štampar i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te članice i članovi Hrvatskog kardiološkog društva, Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara, Udruge za prevenciju prekomjerne težine, Udruge „Srce“, Udruge studenata CroMSIC, Zagrebačkog saveza sportske rekreacije te učenice i učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb.

Svjetska kardiološka federacija povodom obilježavanja Svjetskog dana srca poziva svakog pojedinca da preuzme nadzor i odgovornost nad zdravljem vlastitog srca. Radeći za svoje srce pojedinac radi za sebe, svoje zdravlje, svoju obitelj, za svoju budućnost!

Fotografije su dostupne ovdje…

dsc02000

Picture 3 of 30

SVJETSKI DAN SRCA 2010. U SPLITU

Dr. sc. Ingrid Tripković, dr. med.
Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s kardiolozima Kliničkog bolničkog centra Split, osmi put je obilježio Svjetski dan srca prigodnim aktivnostima.

Djelatnici Zavoda organizirali su prigodno mjerenje arterijskog tlaka, tjelesne težine, visine i opsega struka te određivanje indeksa tjelesne mase svim zainteresiranim građanima u Splitu, Imotskom, Sinju, Trogiru, Makarskoj, Omišu, u Jelsi na Hvaru i u Supetru na Braču dana 26. rujna 2010. godine u vremenu od 10 do 12h. Građani su ujedno dobili savjete o važnosti zdravog načina života i čimbenicima rizika za bolesti srca i krvnih žila. Aktivnosti su nastavljene tijekom sljedećeg tjedna te su svi zainteresirani građani u uspostavama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije mogli pristupiti mjerenjima i savjetovanju.

Dana 29. rujna 2010. god. u Gradskoj  knjižnici Marka Marulića održano je predavanje „Prevencija srčanožilnih bolesti“, povodom Svjetskog dana srca i otvaranja Savjetovališta za prevenciju srčanožilnih bolesti pri NZZJZ SDŽ u Službi za epidemiologiju masovnih kroničnih bolesti. Dana 6. listopada 2010. započelo je s radom Savjetovalište za prevenciju srčanožilnih bolesti gdje građani mogu saznati svoj kardiovaskularni rizik, izmjeriti arterijski tlak, tjelesnu težinu, visinu, odrediti indeks tjelesne mase i bazalni metabolizam, izmjeriti postotak masnog tkiva i mišićne mase, a također i odrediti glukozu, kolesterol i trigliceride u krvi. Savjetovalište  će biti otvoreno za građane jednom tjedno – srijedom od 10 do 12 ati, u Službi za epidemiologiju kroničnih masovnih bolesti (Vukovarska 35A), preko puta glavne zgrade NZZJZ SDŽ.

Fotografije su dostupne ovdje…

 

SVJETSKI DAN SRCA 2010. U OSIJEKU

Sandra Makarović,dr.med.
Klinički bolnički centar Osijek, Osijek

Obilježavanje Svjetskog dana srca, pod nazivom „ Radim za srce“, održano je kao i dosadašnjih godina u Osijeku dana 26. rujna 2010. godine na Trgu Ante Strčevića od 10-13 sati, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Osijek, Udruge kardiovaskularnih bolesnika Osijek te Odjela   Kardiologije Kliničkog bolničkog centra Osijek. Glavni sponzor bila je farmaceutska tvrtka Krka.

Naši su građani toga dana imali priliku mjeriti arterijski tlak, glukozu u krvi, određivati indeks tjelesne mase te postavljati pitanja glede prepoznavanja čimbenika rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Akciji se odazvalo oko 500 ljudi, koji su mogli uzeti i prigodni promotivni matrijal. Cijeli je događaj bio i primjereno medijski popraćen, tako su izjavu za medije dali prof. dr. sc. Tibor Santo, liječnik Zavoda za javno zdravstvo Osijek te liječnici Odjela za kardiovaskularne bolesti KBC Osijek, Miroslav Šram i Krešimir Jelić koji su naglasili važnost pravovremenog prepoznavanja već dobro utvrđenih čimbenika rizika u nastanku neželjenih kardiovaskularnih događaja. Pritom su istaknuli što sam pacijent može učiniti za svoje srce, u promjenama loših životnih navika u smislu reduciranja prekomjerne tjelesne težine, provođenja dnevne tjelesne aktivnosti, prestanka pušenja, smanjenja stresa na poslu, pomjene vrste prehrane s naglaskom na namirnice sa što manje zasićenih životinjskih masti, što učestalije konzumiranje ribe bogate omega 3 masnim kiselinama te voća i povrća. Istaknuto je i da su koronarna bolest i moždani udar vodeći uzrok smrti u većini zemalja, pa tako i kod nas. Zbog toga je bitno živjeti zdravo, čime se može prevenirati značajan broj srčanih i moždanih udara.

Fotografije su dostupne ovdje…

 

AKCIJA “RADIM ZA SRCE” U KORČULI

Prim. Davor Podbevšek, dr. med.
Humanitarna udruga”Korčulansko-pelješko srce”

Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca u Korčuli je 2. listopada 2010. godine na prostoru Spomenika na Plokati održana prigodna akcija u okviru javnozdravstvene manifestacije „Radim za srce“.

Glavna svrha akcije bila je upozoriti naše stanovništvo na problem srčano-žilnih bolesti te njihov utjecaj na pobol i smrtnost pučanstva. Akciju su prvi puta zajedno organizirale i provele Humanitarna udruga «Korčulansko -pelješko srce» i Gradsko društvo Crvenog križa Korčula. Nakon kraćeg zabavno-edukativnog programa u kojem su sudjelovanje male mažoretkinje Korčule, provedena je akcija kontrole zdravstvenog stanja pučanstva – mjerenje arterijskog tlaka, glukoze u krvi i tjelesna mjerenja, uz zdravstvene savjete liječnika Doma zdravlja Korčula.

Na zadovoljstvo organizatora, akciji kontrole zdravstvenog stanja se odazvao veliki broj sugrađana. Uočeno je da je kod većine ljudi prisutan problem prekomjerna tjelesne težine i tjelesne neaktivnosti. Po općem mišljenju sudionika, akcija je bila odlično organizirana i provedena. Organizatori zahvaljuju svima koji su pomogli u organizaciji ove manifestacije, kao i svim sugrađanima koji su se odazvali. U planu je održavanje iste manifestacije 16. listopada u Orebiću o čemu ćemo javnost na vrijeme detaljnije informirati.

Fotografije su dostupne ovdje…

 

SVJETSKI DAN SRCA 2010. GODINE U KARLOVCU

Mr.sc. Davor Horvat, dr.med.
Opća bolnica Karlovac

Dana 24. rujna 2010. godine  u prostorijama Županije karlovačke obilježili smo Svjetski dan srca. Organizatori su bili Županija karlovačka, Zavod za javno zdravstvo karlovačke županije, Opća bolnica Karlovac, Medicinska škola Karlovac i Dom zdravlja Karlovac.

U 130 osoba izmjereni su arterijski tlak, glukoza u krvi, kolesterol i indeks tjelesne mase, a sudionici su dobili liječničke savjete letke s ovogodišnjom tematikom za Dan srca. Pozvani su bili djelatnici županije i svih okolnih ustanova iz centra grada te svi zainteresirani prolaznici.

Akcija je ove godine u Karlovcu održana četvrti puta za redom, no valja naglasiti da su od ove godine po prvi puta bili uključeni i svi Domovi zdravlja sa područja cijele županije. Cijela je akcija protekla vrlo uspješno i bila popraćena u lokalnim tiskanim i elektroničkim medijima.

Fotografije su dostupne ovdje…

 

SVJETSKI DAN SRCA 2010. U ZABOKU

Prim. Ksenija Pešek, dr. med.
Opća bolnica Zabok

Kao  i svake godine, za Svjetski dan srca djelatnici Odjela kardiologije Opće bolnice Zabok, radno obilježavaju taj dan. Ove godine ponovno se provela akcija preventivnih pregleda građana, koji su prethodno putem javnih medija bili obaviješteni o javnozdravstvenoj akciji prigodom Svjetskom dana srca i mogućnosti preventivnog pregleda i savjeta za „zdravo“ srce  u našoj bolnici.
Bilo je prisutno više od 80 posjetitelja i to više od 50% mlađe, zdravije populacije koji su tražili savjete o prehrani i vježbama uz preventivni pregled. Radilo se o skupini  ljudi koji u obitelji imaju srčane bolesnike. Pozitivan je takav odnos mlađe populacije koja je svjesna da je preventiva isto tako značajna kao i samo liječenje.

Fotografije su dostupne ovdje…

 

POVODOM OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA SRCA: „KOPRIVNIČKE STAZE ZDRAVLJA”

Dragica Kramarić, dr.med.
Opća bolnica Koprivnica, Koprivnica

Kao i prijašnjih, i ove smo godine u Koprivnici obilježili Svjetski dan srca promovirajući zdraviji način života u svrhu prevencije kardiovaskularnih bolesti. U aktivnostima su sudjelovali liječnici i medicinske sestre Kardiologije, Internog odjela, Zavoda za javno zdravstvo, studenti medicine i učenici srednje medicinske škole. Pridružili su se članovi Udruge srčanih bolesnika „Srce”, biciklističkog Old timer kluba „Biciklin” i planinari. Osim mjerenja arterijskog tlaka i opsega struka promovirana je zdrava prehrana, građani su mogli dobiti savjete vezane uz njihovu bolest te su imali priliku naučiti i vježbe opuštanja koje mogu primjenjivati na svom radnom mjestu u kratkim pauzama. Grupa građana (mahom onih koji su preboljeli infarkt i pješačenje im je „već u krvi”) propješačili su oko 4 km dugu Stazu srca. Unatoč kiši i tmurnom vremenu odaziv je bio velik. Mjerenje tlaka je prošlo glatko, no kod mjerenja struka bilo je izvjesnog „otpora” jer je većina imala viška centimetara i trebalo se suočiti s tom činjenicom. Prema rezultatima mnogi od njih nemaju dobro reguliran arterijski tlak. Možda ih ipak te činjenice i naši savjeti ponukaju da promijene svoj odnos prema vlastitom zdravlju. Osim savjeta, podijeljeni su i planove grada s ucrtanim „Stazama zdravlja” koje su prilagođene različitim kondicijskim sposobnostima. Naime, „Staza srca” osmišljena prije tri godine dobila je pojačanje, jer su promovirane još tri staze različitih udaljenosti (Staza oko placa, Staza renesanse i Staza mladosti) koje su označene, osvijetljene, opskrbljene klupama za odmor i ponudom pitke vode. Uz svaku stazu nalaze se i označene zdravstvene ustanove i ljekarne u slučaju potrebe za pomoći. Svaka je staza druge boje i ucrtana je njezina dužina, a na poleđini plana grada tiskan je propagandni letak pod naslovom „Krenite s nama stazom prema zdravlju”.

Staze su dobile i službeni legitimitet u sklopu međunarodnog projekta Active Acces (aktivno kretanje za aktivan život) koji se provodi u Koprivnici od proljeća ove godine. U sklopu tog projekta održano je nekoliko biciklijada, uz pješačke staze povećan je broj biciklističkih, a u projekt su uključene i planinarske aktivnosti i naravno Europski tjedan kretanja na koji se odmah nadovezuje naše obilježavanje Svjetskog dana srca. Zahvaljujući agilnosti gradske uprave u gradu su zaista stvoreni uvjeti za zdraviji život i nastoji se što više ljudi (od djece u dječjim vrtićima do ljudi starije životne dobi) uključiti u aktivnosti koje se nude.

Nažalost, još uvijek je kod velikog broja građana prisutna inercija i skloniji su samo pasivnom liječenju. Nadamo se da će naše svakodnevno angažiranje na radnom mjestu i izvan njega, a posebice primjeri onih koji aktivno sudjeluju u poboljšanju svojeg zdravlja, uz vidno pozitivne rezultate moći i njih potaknuti da se pokrenu.

Fotografije su dostupne ovdje…

 

PORTAL PLIVAZDRAVLJE