Kardio list uključen u međunarodnu indeksnu publikaciju EBSCO | kardio.hr

Kardio list uključen u međunarodnu indeksnu publikaciju EBSCO

logo_ehostDr.sc.prim. Mario Ivanuša, dr.med.
Kardio list, glavni urednik

Hrvatsko kardiološko društvo i međunarodna indeksna publikacija EBSCO1 krajem veljače 2011. godine potpisali su ugovor o međusobnoj suradnji vezanoj uz nacionalni kardiološki časopis Kardio list. Naime, prethodna tri mjeseca Kardio list je evaluiran od tima EBSCO Publishing i donijeta je pozitivna odluka o obostranoj suradnji.

Prema podacima iz sredine ožujka 2011. godine, Kardio list će biti vidljiv putem EBSCOhost u podatkovnoj bazi Academic Search Complete vjerojatno već od svibnja 2011. godine. Elektronički pristup ovoj međunarodnoj indeksnoj publikaciji, izvoru znanstvenih i stručnih informacija koja je postala standard znanstvenog rada i prakse u Republici Hrvatskoj, ostvaruje se putem projekta Centar za online baze podataka Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kojeg razvija Institut “Ruđer Bošković” i Hrvatska akademska istraživačka mreža – CARNet2.

EBSCO je prepoznat kao vodeći na tržištu podatkovnih baza. Prema neovisnoj studiji koju je proveo Library Journal, “vodeći referentni izvor kojeg posjeduju akademske (i javne) knjižnice u elektroničkom formatu su EBSCOhost baze podataka.” Ne samo da EBSCO dostavlja svoje baze podataka tisućama sveučilišta, biomedicinskih institucija, škola i ostalim bibliotekama u Sjedinjenim Državama i Kanadi, nego je vodeći dobavljač baza podataka za biblioteke izvan Sjeverne Amerike. Trenutno EBSCO pruža nacionalni pristup svojim bazama podataka u više od 70 država, uključujući zemlje u razvoju. Kao rezultat spomenutog, izdavači i stručna društva uključena u EBSCO podatkovne baze imaju veću izloženost svojih publikacija u najprestižnijim institucijama diljem svijeta, kao i na tržištima gdje se ove publikacije trenutno ne mogu značajno probiti. Academic Search Complete predstavlja svjetski najvrjedniju i sveobuhvatnu znanstvenu, multidisciplinarnu bazu podataka s cjelovitim tekstovima više od 7.400 časopisa, uključujući više od 6.300 recenziranih časopisa. Osim cjelovitih tekstova, ova baza podataka također nudi i indeksiranje sažetaka više od 11.500 časopisa te ukupno više od 12.000 publikacija uključujući monografije, izviješća i knjige sažetaka1.

Bazi EBSCOhost može se pristupiti izravno (bez korištenja korisničkog imena i lozinke) pomoću validacije IP adrese računala institucije uključene u Biomedicinski konzorcij ili povezivanjem putem neke od CARNet-ovih usluga pristupa Internetu (npr. bežičnim pristupom putem Mobile CARNet). Također moguć je pristup putem tzv. usluge proxy servera putem bilo kojom davatelja internetskog pristupa (https://proxy.znanstvenici.hr/hr/nph/nph-proxy.cgi/000000A/http/www.online-baze.hr/ob/novosti) gdje se korisnik mora identificirati svojim elektroničkim identitetom iz sustava AAI@EduHr. Detaljne upute za pretraživanje ove baze na hrvatskom jeziku dostupne su na adresi http://www.online-baze.hr/files/9_5.pdf.

Pored edukativnog, odnosno stručno-znanstvenog karaktera časopisa koji je već prepoznat u zemlji, ali i u dosadašnjim projektima Mreže europskih nacionalnih kardioloških časopisa4-6, indeksirani članci bit će prihvatljiviji za stručno i znanstveno napredovanje.

Literatura

  1. EBSCO. http://www.ebscohost.com/ (17. 3. 2011.)
  2. Centar za online baze podataka. http://www.online-baze.hr/ (17. 3. 2011.)
  3. Odluka o financiranju nabave stranih znanstvenih časopisa za sveučilišne knjižnice i knjižnice znanstvenih i visokoškolskih ustanova u RH u 2011. godini. http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=10697 (17. 3. 2011.)
  4. European National Society Journals. http://www.escardio.org/membership/national-societies/Pages/journals.aspx (17. 3. 2011.)
  5. Mills P, Timmis A, Huber K, Ector H, Lancellotti P, Mašić I i sur. Uloga europskih nacionalnih kardioloških časopisa u edukaciji. Kardio list. 2010;5(1-2):1-5.
  6. Alfonso F, Ambrosio G, Pinto FJ, van der Wall EE (Task Force of the European Society of Cardiology). Europski nacionalni kardiovaskularni časopisi. Pozadina, temeljni princip i očitovanje o misiji “Kluba urednika”.  Kardio list. 2008;3(6-7):43-51.