MEDIX broj 97 – prosinac 2011.

Medix srpanj/kolovoz 2011

Tema broja: Metabolički sindrom i kardiovaskularne bolesti

Novi broj časopisa Medix (www.medix.com.hr) na 226 stranica donosi niz zanimljivih članaka. Naslovna tema su metabolički sindrom i kardiovaskularne bolesti, a gosti urednici je prof. dr. sc. Mijo Bergovec i prof. dr. sc. Izet Aganović.

Od stučnih izvješća interesantnih kardiolozima i internistima u novom broju pročitajte izvješća sa Škole zdravlja – javnozdravstvene kampanje za sprečavanje metaboličkog sindroma te Konferencije o maslinovom ulju i debljini. Slijedi nekoliko izvješća sa sastanaka čije su teme bile liječenje pretilosti, povezanosti pretilosti i gastroezofagealne refluksne bolesti te izvješće sa simpozija ISHEP 2011 i Medicinska informatika 2011 i s tim u vezi povezani razgovori.

Od članaka pročitajte pregledni o fosinoprilu te slijed članaka unutar naslovne teme o pojavnosti metaboličkog sindroma u školske djece i mladih, povezanosti metaboličkog sindroma i kardiovaskularnih bolesti te zasebne o značaju povezanosti metaboličkog sindroma s arterijskom hipertenzijom, dijabetesom, dislipidemijama, primarnoj i sekundarnoj prevenciji i niz drugih. Nakon naslovne teme slijede pregledni članak o učinkovitosti i sigurnosti dabigatrana kod bolesnika s fibrilacijom atrija, onaj o radiološkom prikazu arterija i dr. Tema podliska je primjena antiagregacijskih lijekova u starijoj dobi. Broj završava zanimljivim člankom o slabostima besplatnih servisa elektroničke pošte. Detaljan sadržaj pročitajte na http://www.medix.com.hr/izdanje.php.

I u ovom broju možete pronaći dopisni test provjere znanja o naslovnoj temi od 70 pitanja koji u sustavu trajne izobrazbe pri Hrvatskoj liječničkoj komori donosi 7 bodova.

U dogovoru s urednikom časopisa donosimo nekoliko cjelovitih članaka:

  • Veljko Đorđević, Marijana Braš. Komunikacija u medicini – čovjek je čovjeku lijek. 19-20
  • Lea Rukavina. Razgovor s prof. Francom Bazzolijem. Visceralna pretilost povećava rizik gastroezofagealne refluksne bolesti. 50-51
  • Diana Delić-Brkljačić. Zašto i kada fosinopril? 78-80
  • Mijo Bergovec, Hrvoje Vražić. Metabolički sindrom i kardiovaskularne bolesti. 87-93
  • Ivana Vuković Lela, Bojan Jelaković. Hipertenzija i metabolički sindrom. 96-100
  • Željko Reiner. Metabolički sindrom i dislipidemija. 122-128
  • Vjekoslav Tomulić, Luka Zaputović. Sekundarna prevencija kardiovaskularnih bolesti. 138-143
  • Alen Ružić. SubRe-LY. Novi podaci o učinkovitosti i sigurnosti dabigatrana kod bolesnika s fibrilacijom atrija. 162-167
  • Zijad Duraković. Primjena antiagregacijskih lijekova u starijoj dobi. 200-204
  • Krešimir Šolić, Ivan Horvat. Slabosti svjetski poznatih besplatnih e-mail servisa – analiza i preporuke. 212-214