Zapisnik sa sjednice Upravnog odbora Hrvatskog kardiološkog društva, 3.7.2012.

Sjednica Upravnog odbora (UO) Hrvatskog kardiološkog društva (HKD) održana je 3. srpnja 2012. godine u 17 sati u Vijećnici Dekanata Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Nazočni:

1. Prof. dr. Davor Miličić, predsjednik
2. Prof. dr. Mijo Bergovec, dopredsjednik
3. Doc. dr. Maja Strozzi
4. Doc. dr. Diana Delić Brkljačić
5. Prof. dr. Josip Vincelj
6. Doc. dr. Ivo Vuković
7. Dr. Mladen Jukić
8. Dr. Pejo Samardžić
9. Dr. Darko Počanić, tajnik

Unaprijed su se ispričali da su spriječeni doći:

1. Doc. dr. Robert Steiner
2. Prof. dr. Luka Zaputović
3. Doc. dr. Viktor Prešić
4. Dr. Eduard Margetić
5. Dr. Dubravko Tršinski

Na sastanku je potvrđen Dnevni red:

1. Prihvaćanje zapisnika prethodneog UO HKD 16. 3.2012. god.
2. Stručne i znanstvene aktivnosti u proteklom i nastupajućem razdoblju
3. Izvješće prof. Miličića o Hrvatskoj kući srca
4. Različito

 

Ad 1. Prodiskutiran je i prihvaćen zapisnik s prethodnog sastanka UO. Kako na prethodnom sastanku nisu definirani svi članovi Uređivačkog odbora Kardio lista (sada Cardiologia Croatica), ovaj puta su popunjena mjesta kolega koji su nedostajali te je odbor u sastavu:

  • Split – dr. Jukić, dr. Krstić
  • Rijeka – doc. Ružić, dr. Brusich
  • Opatija – dr. Boban
  • KBC Rebro – dr. Planinc, dr. Ljubas
  • KBC S.Milosrdnice – dr. Trbušić, dr. Bulj
  • KB Dubrava – dr. Vražić, dr. Udovičić
  • Slavonski Brod – dr. Prvulović
  • Osijek – dr. Selthofer Relatić, dr S. Makarović
  • KB Merkur – Dr. Premužić Meštrović

Predstavljen je i novi dizajn lista koji je već na internetu.

Ad 2. Prof. Miličić je podsjetio nazočne o održanim stručnim aktivnostima društva u proteklom razdoblju.

15.-17. 3. je organiziran Simpozij e-kardiologija 2012 u Osijeku, po prvi puta u Hrvatskoj i po prvi puta od kada je Radna skupina za računala u kardiologiji promijenila svoj naziv i strukturu: e-kardiologija. Skup je ocijenjen kao vrlo uspješan.

24.-27. 3. održan je ACC Scientific Session u Chicagu, USA, gdje je prof. Bergovec predstavljati HKD i sudjelovao u radu kongresa.

30.3. Radna skupina za aritmije i elektrofiziologiju je organizirala tradicionalni Simpozij o aritmijama u Zagrebu, 13. po redu. Ocijenjeno je da je sastanak bio vrlo uspješan, što je bilo jasno i po velikom broju sudionika, cijelo vrijeme odvijanja simpozija.

1.-2. travnja prof. Miličić je sudjelovao u radu sastanka Educational Commitee ESC-a u Oslu na kojem su se raspravile edukacijske teme i programi: e-platforma za edukaciju, uloga i budućnost stručnih i znanstvenih časopisa i akreditacija za nove, implementacija smjernica i edukacija kardiologa iz Europe u Aziji (Indija, Kina). Raspravljalo se i o aplikacijama za nove ‘Update in Cardiology’ sastanke, ali su svi odbijeni. Tom prigodom je organizacija našeg skupa u Dubrovniku dobila visoke ocjene, kao jedan od najprestižnijih i najuspješnijih skupova. Prof. Miličić je napomenuo kako je sve spremno za najavu našeg idućeg skupa za godinu dana na našem štandu u Munchenu na ovogodišnem kardiološkom kongresu ESC-a. E-learning platforma je dobila svoj legitimitet te je razrađena platforma za intervencijsku kardiologiju, koja će biti promovirana na kongresu u Munchenu. Ona bi bila pratilac specijalizanta iz kardiologije tijekom cijele specijalizacije, omogućavala bi da on-line stječe saznanja i dobija akreditacije nakon ovjere mentora. Kad se ispuni program iz kurikuluma, mentor to potvrđuje i stječe se pravo na polaganje ispita, i izvan zemlje specijalizacije, čime kandidat stječe nakon položenog ispita zvanje Europskog kardiologa, automatski verificirano u svim zemljama EU. Upravni odbor je jednoglasno podržao inicijativu da se isti način počne primjenjivati kad bude moguće i u Hrvatskoj. Također je prof. Miličić podsjetio na vrijedna edukacijska izdanja Europskog kardiološkog društva poput udžbenika iz kardiologije i recentnog udžbenika iz intervencijske kardiologije. Doc. Strozzi je potonji ocijenila kao izvrstan napredak u edukacijskom smislu.

12.-15.4. je organizirana Druga SPAF Akademija u Rovinju, pod pokroviteljstvom HKD. Ocijenjena je kao vrlo uspješna, bili su nazočni predavači i sudionici iz Hrvatske i inozemstva, s vrlo zanimljivom razmjenom iskustava u antikoagulantnom liječenju bolesnika s atrijskom fibrilacijom. Također je organiziran vrlo uspješan okrugli stol o problemima liječenja akutnog infarkta miokarda, gdje su se i usporedila iskustva iz različitih susjednih zemalja (Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije).

13.-15.4. istovremeno je bio organiziran poslijediplomski tečaj ‘Kardiovaskularne bolesti u sportu i rekreaciji’ pod pokroviteljstvom Radne skupine za radnu kardiologiju i kardiologiju sporta u Opatiji, u hotelu Adriatic. Prof. Bergovec je izvjestio o vrlo uspješnom skupu, na kojem je aktivno sudjelovao. Tom prigodom se povela diskusija o vrlo niskoj profesionalnoj razini ekipa za pomoć sportašima, čak i na vrhunskim natjecanjima, što je bilo očigledno i prilikom gledanja tih nemilih događaja na televiziji.

16.4. se sastao Program Commitee u Sophie Antipolis, u sjedištu ESC-a, gdje je zaključena stručna organizacija predstojećeg kardiološkog kongresa u Munchenu. Prof. Miličić je izvjestio o svojem angažmanu te obavijestio nazočne da je konačni odabir sažetaka stručnih radova koje će organizacijski odbor prihvatiti bio sproveden na onim radovima koji su u ranijoj recenziji imali ocjenu veću od 7. To samo po sebi govori o velikom interesu kardiologa iz cijelog svijeta za ovaj kongres. Sastanak je bio intenzivan i vrlo naporan s komprimiranim rasporedom aktivnosti.

17.-21.4. se održavao Svjetski kardiološki kongres u Dubai-ju, kojem su bili nazočni brojni kardiolozi iz Hrvatske. Opći zaključak je da je kongres ipak bio niže stručne razine od europskog kongresa, s bitno manje novih spoznaja i izvješća s kliničkih studija.

23.4. delegacija HKD (prof. Miličić, prof. Bernat i dr. Manola) je posjetila Ministarstvo zdravlja i razgovarali s tajnikom dr. Vončinom o problemu prevencije nagle srčane smrti i poteškoćama s ugradnjom implantabilnih kardiovertera u Hrvatskoj. Podsjetili du ga na poražavajuće nisku stopu implantacije, koja se ne može usporediti niti s jednom europskom zemljom: u Sloveniji se implantira oko 100 ICD-a na milijun stanovnika, u Njemačkoj 250-300, u SAD 640, a u Hrvatskoj jedva 20-30. Apelirano je ponovno na Ministarstvo da se oformi posebni fond, po uzoru na Fond posebno skupih lijekova u onkologiji, kako bolnički limiti ne bi blokirali ugradnje vitalno potrebnih defibrilatora.

25.-28.4. je organiziran Hrvatski intervencijski kongres u Dubrovniku (sastanak European Society for Cardiovascular and Endovascular Surgery – ESCVS 2012), program je bio vrlo raznolik i zanimljiv s brojnim stručnjacima iz intervencijskog područja. Istodobno je bio organiziran i ‘CRO-INTERVENT’, skup iz područja intervencijske kardiologije, a doc. Strozzi je, kao organizator, bila zadovoljna razinom stručnog, ali ne i u cijelosti razinom organizacijske procedure. Dijelom se to može zahvaliti i odabiru hotela Valamar Lacroma Dubrovnik koji je dosta nepovoljan za kongresna događanja.

10.5. je bila organizirana International Academy for Stroke Prevention u Beču, na kojoj je prof. Miličić imao izlaganje.

10.-11.5. bili su organizirani jubilarni 30. Kardiološki dnevi Slovenskog kardiološkog društva u Radencima, na kojem je prof. Miličić imao pozvano predavanje.

15.-18.5. je bio organiziran PCI skup u Parizu, s kojeg je izvijestila doc. Strozzi, te naglasila kako je skup bio izvrstan, a posebno veseli činjenica da je prikaz slučaja koji je predstavila ekipa iz KBC ‘Sestre milosrdnice’ bio vrlo uspješan i dobro prihvaćen.

19-22.5. je bio organiziran ESC Heart Failure Congress u Beogradu, koji je posjetio manji broj kardiologa iz Hrvatske. Radilo se o skupu Europskog kardiološkog društva o zatajenju srca. Prof. Miličić je imao pozvano predavanje, a prof. Jadranka Šeparović Hanževački je imala također pozvano predavanje. Skupu je nazočilo oko 80% liječnika iz Srbije, a ostalo su bili međunarodni sudionici.

25. 5. su započeli Hrvatski dani zdravlja srca kojom prigodom se široj publici pokušalo predstaviti probleme kardiovaskularnih bolesti s posebnim naglaskom na iznenadnu srčanu smrt. Prof. Miličić, te dr. Manola, doc. Peršić prof. Bernat su imali i nastupe na tribinama, a prof. Miličić je sudjelovao u snimanju tri televizijske emisije u kojima su prikazani bolesnici kojima je ICD spasio život. Najznačajniji je prilog bio objavljen u Dnevniku 27. 5. Dr. Jukić je održao predavanje u liječničkom povjerenstvu Olimpijskog odbora na temu kardiovaskularnih bolesti u sportu te je na tragu tog predavanja upućen i dopis Ministarstvu zdravlja, elaboriran od strane Radne skupine za aritmije. Tjedan je bio bogat i aktivnostima zdravog života na Jarunu, ali i otvorenih dana u KBC ‘Sestre milosrdnice’.

1-2.6. bio je organiziran tečaj posvećen liječenju arterijske hipertenzije u Zagrebu, u hotelu International, organiziran od strane Hrvatskog društva za hipertenziju. Predavali su prof. Miličić, prim. Ivanuša, dr. Počanić. Skup je bio izvrsno posjećen i jako dobro ocijenjen.

3.6. je održana tribina pod nazivom „Nagla srčana smrt“ u Velikoj Gorici.

7.-9.6. je bio organiziran Alpe Adria Asociation of Cardiology Meeting u Bratislavi te je prof. Miličić izvijestio da je bilo 4 poster prezentacije iz Hrvatske, a sudjelovalo je manje od deset kardiologa iz Hrvatske. Održan je i sastanak UO društva, raspravljalo se i o budućnosti udruge sa željom da se usvoji Statut. Idući kongres biti će u Italiji (vjerojatno u sjevernom dijelu).

15.6. je bila svečana promocija knjige doc. Bogdana: Kardiološki priručnik iz prakse za praksu s primjerima, o čemu je izvijestio prof. Vincelj.

25.-28.6. bio je u Luganu organiziran tradicionalni simpozij o matičnim stanicama, s kojeg je izvijestio dr. Jukić. Tamo se nalazi najveća banka matičnih stanica za cijelu Švicarsku, tako da nije neobično da se ovakav skup održava upravo tu. Dr. Jukić je prenio svoje dojmove o tehnikama transplantacije matičnih stanica, pred kojima vjerojatno stoji budućnost. Nakon navedenog simpozija održan je intervencijski sastanak na kojem je nazočio dr. Jukić.

1.7. je bila svečana promocija doktora znanosti u HNK, među kojimna su bili i brojni kardiolozi, izvijestio je Dekan prof. Miličić.

5.7. je u Vukovaru u suradnji s dr. Bosanac organiziran sastanak s predavanjima na temu kardiologije, što je već postala tradicionalna edukacija liječnika KB Dubrave liječnicima OB Vukovar, izvijestio je prof. Bergovec.

Budući se bliži Europski kongres u Munchenu, prof. Miličić je zamolio da se dežurstva na štandu organiziraju kao prošle godine:

  • 25.8.2012. poslije podne: članovi UO i dr Vražić iz KB Dubrava
  • 26.8.2012. prije podne: članovi iz Podružnice za južnu Hrvatsku
  • 26.8.2012. poslije podne: članovi iz Podružnice za južnu Hrvatsku
  • 27.8.2012. prije podne: članovi iz Podružnice Rijeka
  • 27.8.2012. poslije podne: članovi iz Podružnice Varaždin
  • 28.8.2012. prije podne: članovi iz podružniec Slavonija
  • 28.8.2012. poslije podne: članovi iz Podružnice Zagreb

No, ove godine će štand organizirati i voditi ekipa iz agencije ‘Spektar’, tako da naša nazočnost na štandu neće biti imperativna kao proteklih godina. Prof. Miličić je napomenuo kako će biti izvješen plakat o nastupajućem Update meetingu u Dubrovniku dogodine te da će se štand organizirati kao i proteklih godina. Prof. Miličić će 27.8. imati pozvano predavanje na temu „Non-pharmacological Treatment of Congestive Heart Failure“.

13.-16.10. će biti organiziran nacionalni kongres Hrvatskog kardiološkog društva u Opatiji. Tom prigodom će biti održana i Izborna skupština, kako je predviđeno Statutom HKD-a. Prof. Miličić je ponovno zamolio sve predavače i sudionike da dijapozitive naprave na engleskom jeziku, a predavanja mogu biti na hrvatskom, jer je kongres međunarodni. Zbog molbi brojnih kolega jednoglasno je odlučeno da se rok za primanje sažetaka produlji na 1.8. Doc. Delić Brkljačić je tom prigodom izvijestila da je na sastanku Radne skupine za ehokardiografiju i slikovne metode u kardiologiji održanom 3.6. o molbi prof.. Jadranke Šeparović Hanževački da RS organizira Simpozij o ishemijskoj bolesti srca na dan početka kongresa, to jest u subotu prije otvaranja kongresa u jutarnjim satima. Također je molila da se kasnije tijekom održavanja kongresa organizira ispit (nacionalna akreditacija iz TTE) u trajanju u tri sata. Nakon kratke diskusije odobreno je održavanje simpozija u subotu, ali ne i ispita jer se to ne uklapa u kongresni program. Obzirom su sažeci do sada uvijek izdavani u Liječničkom Vjesniku, povela se kratka diskusija o mogućnosti da se od sada počnu izdavati u okviru našeg matičnog lista: Cardiologia Croatica. Inicijativa je skoro jednoglasno podržana, pa je dogovoreno da se s glavnim urednikom, prim. Ivanušom pokuša to i realizirati.

Ad 3. Prof. Miličić je obavijestio nazočne na sastanku o daljem napretku u organizaciji zaklade Hrvatska kuća srca. Članovima UO predstavio je projekt obnove prostora, koji je primljen s oduševljenjem. Nakon kraće diskusije o načinima uređenja interijera, prof. Miličić je naglasio da bi se u realizaciju trebalo krenuti vrlo skoro, jer istječe uskoro rok natječaja za odabir ponuđača i nakon toga se planira da bi radovi na obnovi bili gotovi do Svjetskog dana srca u rujnu.

Ad 4. 12.5. je prof. Miličić svečano primljenu Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, razred Medicinske znanosti, i to glasanjem u prvom krugu. Na žalost, drugo mjesto nije popunjeno niti u drugom krugu glasanja te je to mjesto stavljeno u mirovanje. Članovi UO su sa zadovoljstvom čestitali akademiku Miličiću naglašavajući kako je to ogromno priznanje za njegov dosadašnji rad. Samo s aspekta HKD učinio je jako mnogo stavljajući naše društvo uz bok svim ostalim velikim europskim društvima. Naše aktivnosti i naši skupovi postali su zaista europski, a tako nas i drugi prepoznaju.

Tom prigodom akademik Miličić je izvijestio da je 2. srpnja, po objavljenim rezultatima izbora za ESC Board za razdoblje 2012.-2014. izabran na funkciju Councillor i time je postao članom najužeg ESC Board. u Europskom kardiološkom društvu. Osim akademika Čikeša koji je tu funkciju obnašao ranih 90-ih, nitko iz Hrvatske pa i šire regije (primjerice Mađarske, Slovačke, Rusije i bivših zemalja Sovjetskoga saveza) nije bio član ESC Boarda. To je zaista veliko priznanje i potvrda akademiku Miličiću za zalaganja u Hrvatskom i Europskom kardiološkom društvu. Glasali su predstavnici svih nacionalnih društava, ali i udruženja poput HFA, EHRA, EAE, EAPCI, EACPR te Odbori i Radne skupine. Takav rezultat izbora dodatno potvrđuje visoku razinu profesionalnog i osobnog uspjeha akademika Miličića. U ime tog izbora akademik Miličić je priredio domjenak za članove Upravnog odbora.

Akademik Miličić je izvijestio o zamolbi prof. Biočine da Svjetski kardiokirurški kongres koji će biti iduće godine u Splitu bude u organizaciji HKD. Nakon kraće rasprave ta je inicijativa odbijena zbog nesrodnosti internističke i kirurške struke. Akademik Miličić je predložio da prof. Biočina organizira kongres pod pokroviteljstvom Medicinskog fakulteta.

Prof. Bergovca je zanimalo kako napreduju prijevodi džepnih smjernica, pa je dogovoreno da se do idućeg sastanka sazna tijek prijevoda i pripreme za tisak. 

Sastanak je završio u 20,00 sati.

Slijedeći sastanak je dogovoren 18. rujna 2012. god. u 17,00 sati.

Voditelj zapisnika:

Dr. Darko Počanić

Tajnik HKD