logo- Doručkujmo kao kraljevi, ručajmo kao plemići, večerajmo kao siromasi | kardio.hr

Doručkujmo kao kraljevi, ručajmo kao plemići, večerajmo kao siromasi

logo-prevencijaprof.dr.sc. Viktor Peršić
Thalassotherapia Opatija

Bolesti srca i krvnih žila unatoč višegodišnjim nastojanjima i dalje ostaju vodeći uzrok smrtnosti u svijetu. Hrvatska se, unatoč činjenici pripadnosti mediteranskim zemljama koje svojim načinom prehrane mogu značajno utjecati na smanjenje pobolijevanja od bolesti srca i krvnih žila, nažalost ne izdvaja iz svog geografskog okruženja, pa su, primjerice, u 2010. godine prema podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske (Statistički godišnjak za 2010.) bolesti srca i krvnih žila bile direktan uzrok 25 631 smrti zbog kardiovaskularnih bolesti (KVB) s udjelom od 49,2% u ukupnom mortalitetu.

Razmišljajući o modernoj kardiologiji, redovito prizivamo asocijacije visoko sofisticirane medicine, precizne dijagnostike, vrhunski organiziranih timova spremnih u najkraćem roku izvesti kompleksne zahvate u rješavanju akutnih srčanih bolesti. Imamo sreće što je takva, vrhunska i skupa interventna kardiologija godinama sastavni dio zdravstvene skrbi u Republici Hrvatskoj. Bolesnici s već razvijenim kardiovaskularnim bolestima u pravilu trajno koriste mnogobrojne lijekove u čijim se malim kapsulama sjedinjuje simbolika ukupnog ljudskog znanja, kao paradigma suvremene znanosti i vrhunskih dosega ove civilizacije. Smatra se kako ta visoka tehnologizacija medicinske prakse posljednjeg desetljeća postaje glavnim uzrokom zanemarivanja mnogobrojnih jednostavnih i dokazano učinkovitih postupaka prevencije i liječenja bolesti srca i krvnih žila.

Povodom Dana preventive, 26 travnja 2013., u Opatiji je organizirano niz edukativnih i zdravstvenih događanja u organizaciji Radne skupine za prevenciju i rehabilitaciju bolesti srca i krvnih žila Hrvatskog kardiološkog društva, Klinike za liječenje, prevenciju i rehabilitaciju bolesti srca i krvnih žila pri Opatijskoj Thalassotherapiji. U jutarnjim satima, građanima Opatije, mjeren je krvni tlak uz koji su također mogli dobiti praktične savjete liječnika te kako tjelovježbom i manjim unosom soli te obraćanjem pažnje na prehranu mogu smanjiti rizik od hipertenzije. Jednostavne metode tjelovježbe prezentirali su fizioterapeuti, a održana je i probna šetnja nordijskim hodanjem.

Zdrave prehrambene navike predstavljene su na doručku u Ugostiteljskoj školi gdje su prisustvovali ugledni medicinski djelatnici iz čitave Hrvatske. Zdravom doručku također je prisustvovao ministar znanosti, obrazovanja i športa doc. dr. sc. Željko Jovanović koji je istaknuo: „Svi znamo da su prekomjerna debljina i bolesti krvožilnog sustava najveći zdravstveni problem današnjice koji se može efikasno riješiti većom tjelesnom aktivnošću i zdravijom prehranom.”

Prof. dr. sc. Viktor Peršić, također se osvrnuo i upozorio na paradokse do kojih dovodi nejednaka distribucija resursa u svijetu. „Živimo u vremenu kada na polovini zemaljske kugle ljudi umiru zbog nedostatka hrane, a kod druge polovice uskoro će najznačajniji uzrok smrti biti oni problemi do kojih je dovela naša lakomost.”

„Stara izreka kaže – doručkujmo kao kraljevi, ručajmo kao plemići, večerajmo kao siromasi.” Ravnomjernost i umjerenost u prehrani te fizička aktivnost najbolja su prevencija protiv bolesti krvnog tlaka.

Opširnije sa slikama: