Medix, travanj/svibanj 2013. broj 104/105

medix_104-105Tema broja: Zdravlje i kvaliteta života žena.

Novi dvobroj Medixa za travanj/svibanj 2013. godine ima naslovnu temu “Zdravlje i kvaliteta života žena”. Gost urednik je prof.dr.sc.Velimir Šimunić. Sadržaj ovog broja objavljen je detaljno na poveznici http://hrcak.srce.hr/medix.

Pored obilja članaka vezanih uz naslovnu temu, pročitajte i izvješća sa simpozija “Personalizirana medicina u Hrvatskoj”, međunarodne konferencije Health inWest, kao i IV. kongresa Društva nastavnika opće/obiteljske medicine koji je bio posvećen kardiovaskularnim bolestima.

Slijede izvješća sa znanstvenog sastanka “Prevencija ateroskleroze – kronična bubrežna bolest kao čimbenik rizika” te simpozija Nefrologija danas. Sa 7. hrvatskog kongresa o osteoporozi pročitajte Smjernice za dijagnostiku, prevenciju i liječenje osteoporoze, a u osvrtu pročitajte o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka u Hrvatskoj.

O analizi troška i učinkovitosti u liječenju arterijske hipertenzije u Hrvatskoj pročitajte u zanimljivom članku čiji je autor prof.dr.sc. D. Vitezić.

Iz niza članaka iz naslovne teme izdvajamo interesantne pregledne radove o važnostima i rizicima hormonske kontracepcije te hormonskom liječenju u postmenopauzi. U suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom, u sklopu teme broja i ovaj puta je pripremljen test znanja od 70 pitanja, namijenjen provjeri stručnosti u postupku trajne medicinske izobrazbe liječnika.

U dogovoru s glavnim urednikom za čitatelje kardio.hr donosimo nekoliko cjelovitih članaka:

  • J. Lipozenčić. Personalizirana medicina u Hrvatskoj. 28-30
  • B. Bergman Marković, M. Katić, S. Blažeković Milaković. IV. kongres Društva nastavnika opće/obiteljske medicine. 34-42
  • I. Pećin. Znanstveni sastanak: Prevencija ateroskleroze – kronična bubrežna bolest kao čimbenik rizika. 44
  • S. Čala. Simpozij „Nefrologija danas – Smanjivanje kardiovaskularne smrtnosti i potrebe za dijalizom u Hrvatskoj”. 46-50
  • D. Vranešić Bender. Zdravstvene tvrdnje: nova regulativa i trendovi. 74-75
  • V. Šimunić. Je li opravdan ponovni strah od hormonske kontracepcije? 207-215
  • S. Ciglar. Hormonsko liječenje u klimakteriju i postmenopauzi: dobrobiti i rizici. 223-227
  • D. Vitezić. Važnost smjernica i farmakoekonomike u liječenju arterijske hipertenzije. 246-251
  • D. Katičić, J. Josipović, D. Pavlović. Patofiziologija i patološka klasifikacija dijabetičke nefropatije. 64-266