Medix, broj 107/108, listopad/studeni 2013.

medix_107-108Tema broja: Dijagnostika i liječenje tumora želuca, gušterače i jetre

Novi dvobroj časopisa Medix izašao je na 242 stranice. Tema broja je Dijagnostika i liječenje tumora želuca, gušterače i jetre. Gosti urednici su prof. dr. sc. Davor Štimac i prof. dr. sc. Miroslav Bekavac. Spomenuta problematika prikazana je na multidisciplinaran način, uzimajući u obzir ulogu koju u liječenju tih tumora imaju gastroenterolozi, digestivni kirurzi i onkolozi.

Sadržaj ovog broja objavljen je detaljno na poveznici http://www.medix.com.hr/izdanje.php.

Pored članaka iz naslovne teme izdvajamo niz izvješća sa stručnih događanja: III. hrvatski kongres o hipertenziji, Simpozij “Šećerna bolest – prijetnja čovječanstvu”, XXIV. ljetna škola o moždanom udaru, VIII. hrvatski kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem, Hospital Days i dr. U osvrtu pročitajte o promjenama organa i organskih sustava tijekom starenja. Pregledni članci donose cjelovite informacije o sigurnosti novih oralnih antikoagulansa, dijagnostici, prevenciji i liječenju dijabetičke nefropatije te upravljanju informacijskom sigurnošću u zdravstvu.

U suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom, u sklopu teme broja i ovaj puta je pripremljen test znanja od 70 pitanja, namijenjen provjeri stručnosti u postupku trajne medicinske izobrazbe liječnika.

U dogovoru s glavnim urednikom za čitatelje kardio.hr donosimo nekoliko cjelovitih članaka:

  • Jelena Kos. III. hrvatski kongres o hipertenziji. 20-24
  • Tea Vukušić Rukavina, Borka Cafuk. Zdravstveni sustavi Europske unije – nova prilika za bolje zdravstvo RH ili tek još jedna neprilika? 64-66
  • Zijad Duraković. Promjene organa i organskih sustava tijekom starenja. 84-85
  • Robert Bernat. Sigurnost novih oralnih antikoagulansa u kliničkoj praksi. 96-100
  • Maja Cigrovski Berković. Jatrogena hipoglikemija u oboljelih od šećerne bolesti tipa 2 – podcijenjen problem. 196-198
  • Josipa Josipović, Dajana Katičić, Draško Pavlović. Dijabetička nefropatija: dijagnostika, prevencija i liječenje. 200-206
  • Velibor Božić. Upravljanje informacijskom sigurnošću u zdravstvu. 219-228
  • Tanja Grubić Kezele. Hrvatsko nazivlje u medicini. 229-231