Nastup Radne skupine za intervencijsku kardiologiju HKD-a na TCT 2015

Sa zadovoljstvom se možemo osvrnuti na nedavno održani TCT 2015 kongres u San Franciscu (11. do 15. listopada 2015. godine),  na kojem je Hrvatska sudjelovala u važnoj sesiji po nazivom: „The European Practice of STEMI and NSTEMI Netwoorks: Similarities and Differences“. Sudionici sesije, uz hrvatske predstavnike, bili su predstavnici Austrije, Belgije, Njemačke, Republike Češke, Slovačke i Švicarske.

Prof. dr. Aleksander Ernst je bio jedan od moderatora dok je prof. dr. Hrvoje Pintarić prikazao razvoj naše STEMI mreže od 2000. godine do danas, njezin ustroj i rezultate koji su doveli do značajnog smanjenja mortaliteta od koronarne bolesti srca u Hrvatskoj. U svom izlaganju, prof. Pintarić se osvrnuo na probleme s kojima se susrećemo u našem sustavu, od još uvijek relativno dugog vremena od početka simptoma u bolesnika do prvog medicinskog kontakta, problema financiranja koji su posljedica smanjenja limita bolnica te sve većeg broja NSTEMI bolesnika koji nisu prepoznati od strane sustava kao dio mreže.

Zanimljivo je bilo vidjeti da i druge zemlje imaju slične probleme, pogotovo što se tiče predugog vremena do prvog medicinskog kontakta bolesnika, prerijetke primjene fibrinolitičke terapije te organiziranja prijevoza bolesnika iz regionalnih bolnica u PCI centre.

Na kraju možemo biti ponosni na naše rezultate koji ne zaostaju za rezultatima zemalja sudionika sesije, uz napomenu da su oni velikim djelom i posljedica entuzijazma hrvatskih kardiologa.

TCT 2015 – Agenda – pdf (32 kB)
TCT 2015 – slika (203 kB)