Nacionalna kampanja “Čuvari srca”

Hrvatska kuća srca, Zagreb, 30. 11. 2015. u 11 sati

Nacionalnu kampanju “Čuvari srca” pokrećemo potaknuti činjenicom da je Hrvatska i prema najnovijim podatcima još uvijek nažalost zemlja visokoga kardiovaskularnog rizika, za razliku od zemalja zapadne i sjeverne Europe, mediteranskih zemalja kao što su Francuska, Italija i Španjolska, pa i za razliku od susjedne Slovenije.

Bolesti srca i krvnih žila u nas su nadaleko vodeći uzrok smrtnosti, odnoseći svake godine oko 25.000 života. Drugim riječima, zbog kardiovaskularne smrtnosti svake godine gubimo populaciju jednoga manjega grada u Hrvatskoj! Pritom valja naglasiti da to nisu bolesti koje pretežito zahvaćaju stare ili vrlo stare dobne skupine, već u velikoj mjeri i osobe mlađe, a poglavito srednje životne dobi.

Paradoksalno jest da se čak osamdeset ili više posto bolesti srca i krvnih žila može djelotvorno spriječiti ili odgoditi do poznih godina života pridržavanjem dobro poznatih i sveprihvaćenih mjera kardiovaskularne prevencije. Pobol i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti upravo je obrnuto srazmjeran stupnju razvoja određenoga društva i države, pa smo u u pripremama naše Kampanje željeli kao suradnike i podupiratelje privući važne nacionalne institucije, bez čije pomoći nije izgledno u kratkome roku Hrvatsku pridružiti zemljama nižega kardiovaskularnoga rizika, koje su ujedno, bez iznimke  i visokorazvijene zemlje.

Naša kampanja i program “Čuvari srca” službeno su započeli koncem rujna 2015. prigodom obilježavanja Svjetskoga dana srca. Kampanju već do sada podupiru vrlo važne osobe i institucije iz hrvatske politike i ostalih bitnih sfera javnoga života, na čemu im zahvaljujemo i pozivamo sve koji se još nisu a žele se uključiti da nam se pridruže.

Kampanja je usmjerena kako prema općoj javnosti – budući da svaki drugi građanin Hrvatske umire od srčanožilnih bolesti, tako i prema posebno ugroženim skupinama građana: hipertoničarima, dijabetičarima, pušačima, osobama s poremećenim metabolizmom masnoća i sl.

Svjesni činjenice kako je uloga liječnika obiteljske medicine ključna u svakodnevnoj komunikaciji sa zdravima i bolesnima o pitanjima zdravlja i kako ga sačuvati, posebna pozornost nositelja Kampanje bit će usmjerena upravo prema obiteljskim liječnicima, za koje smo pripremili niz edukativnih, interaktivnih sadržaja.

Novost ove naše Kampanje/Projekta u odnosu na sve ranije slične kampanje u nas, jest njezina modernost i privlačnost za sve zainteresirane. Riječ je o prvoj “digitalnoj” zdravstvenoj kampanji u Hrvatskoj, pa se nadamo da ćemo tako privući veliki broj sudionika, uključujući i mlade, koji su u pravilu neskloni tradicionalnim načinima promicanja zdravlja putem televizije, novina i javnih okupljanja.

Na predstavljanju Nacionalnog programa “Čuvari srca” u trajanju od 45 minuta, na koje Vas pozivamo da nam se pridružite, bit će riječ o:

  • Osnovnim ciljevima i sadržaju Projekta
  • Komunikaciji prema zdravstvenim djelatnicima putem klasičnih i digitalnih kanala,
  • Edukacijskoj  platformi i važnosti višekanalne komunikacije
  • Mogućnostima kreativnog partnerstva

Nadamo se da ćete prepoznati važnost ove Kampanje te da ćete se u što većem broju dana 30. studenoga 2015. u 11 sati odazvati na predstavljanje Programa “Čuvari srca.”
Molimo Vas da Vaš dolazak potvrdite najkasnije do 26.11.2015. (četvrtak), na niže navedene kontakte.

Zahvaljujemo Vam što ćete i Vi postati  Čuvar srca!

akademik Davor Miličić

 

Poziv: pdf (1 MB)

Mjesto i vrijeme održavanja

⇢ ponedjeljak, 30.11.2015. u 11:00 sati

⇢ Zaklada Hrvatska kuća srca, Ilica 5/II kat

Kontakt organizatora za potvrdu

⇢ Ivan Galli, koordinator programa

ivan.galli@cuvarisrca.hr