Svjetski dan srca, 24. rujna 2006.

danSrca2006PROGLAS HRVATSKOGA KARDIOLOŠKOG DRUŠTVA PRIGODOM SVJETSKOGA DANA SRCA
( prof. dr. sc. Davor Miličić, dr. med., F.E.S.C. )
KOLIKO JE MLADO VAŠE SRCE?

“Koliko je mlado Vaše srce?” – preuzmite plakat i letak:Bolesti srca i moždani udar ubojice su broj jedan u suvremenome svijetu, odnoseći godišnje 17.5 milijuna života. Osamdeset posto „žrtava“ potječe iz zemalja s niskim ili srednjim prihodima, a bolesti pogađaju ponajviše ljude u radnoj životnoj dobi. Suzbijanjem najbitnijih čimbenika rizika kao što su tjelesna neaktivnost, nezdrava prehrana i pušenje, može se spriječiti 80% srčanih i moždanih udara i očuvati zdravlje srca. Stoga je ove godine geslo Svjetskoga dana srca: „Koliko je mlado Vaše srce?“

Svjetski dan srca 2006 – plakat (113 KB)
Svjetski dan srca 2006 – letak (1.667 KB)

Srce2006-004Svjetski dan srca obilježava se pod okriljem Svjetske kardiološke federacije i njezinih članica u više od stotinu zemalja, a u Hrvatskoj ove godine pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskoga Sabora i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH.

Srce2006-016

U nas je glavni organizator obilježavanja Svjetskoga dana srca Hrvatsko kardiološko društvo, uz pomoć suradnih ustanova/društava: Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, Gradskoga Ureda za zdravstvo, rad, socijalnu skrb i branitelje pri Gradskom poglavarstvu grada Zagreba,Hrvatskoga društva za aterosklerozu Hrvatskoga liječničkog zbora, Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara, KBC Zagreb i Poliklinike „Srčana.“

Srce2006-008 Srce2006-009

Na Dan srca u nas i u svijetu održavaju se diljem svijeta susreti bolesnika i liječnika uz različite vidove provjere kardiovaskularnoga zdravlja, zatim organizirano hodanje, utrke, različiti vidovi tjelovježbe, javna obraćanja, predstave na pozornicama, znanstveni skupovi, izložbe, koncerti i športske priredbe. Već treću godinu uzastopno Svjetski dan srca u Zagrebu se obilježava na Trgu bana Jelačića. Uz konzultacije s kardiolozima, mjerenja krvnoga tlaka i određivanje čimbenika kardiovaskularnog rizika, predviđeno je i kušanje zdrave hrane, tjelesne aktivnosti kao npr. nordijsko hodanje, vježbe istezanja i sl, ali također i zabavni program. Slične manifestacije održat će se i u središtima većih hrvatskih gradova: na Korzu u Rijeci „Rijeka pleše,“ na Marijanskim vratima u Splitu, zatim u Osijeku, Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici, Bjelovaru itd.

Srce2006-011 Srce2006-013

Najbitnije poruke Svjetske kardiološke federacije i Hrvatskoga kardiološkog društva prigodom Svjetskoga dana srca mogu se sažeti na sljedeći način.

Tjelesna aktivnost presudna je za održavanje srca zdravim. Trčanje u trajanju od jednoga sata ili više svakoga tjedna smanjuje rizik bolesti srca za 42%. Brzo hodanje od po 30 min. svakoga dana smanjuje rizik bolesti srca za 18%. i moždanoga udara za oko 11%. Odlazak pješice na posao jedan je od najpraktičnijh načina kako sačuvati zdravo srce.

Tjelesna neaktivnost povisuje rizik pretilosti i prekomjerne tjelesne težine, šećerne bolesti i hipertenzije, što pak sve ubzrava starenje srca. Redovita tjelesna aktivnost i njezin utjecaj na rizične čimbenike pomaže usporavanju procesa ateroskleroze (koji dovodi do sužavanja arterija), poglavito srca i mozga, potiče tijelo da sagorijeva prekomjerne zalihe masti, pomaže reguliranju krvnoga tlaka, povisuje „dobri“ kolesterol (HDL) i pomaže održavanju normalnih razine šećera u krvi.

Također je bitno uravnotežiti unos kalorija s njihovim utroškom. Zdrava prehrana uključuje mnošto voća i povrća, cjelovite žitarice, nemasno meso i ribu, kao i niskomasne nemasne mliječne namirnice. Namirnice s nezasićenim masnim kiselinama, kao npr. maslinovo, kukuruzovo ili suncokretovo ulje pravilan su su odabir za razliku od zasićenih masnoća.

Uživanje duhana jedan je od najvažnijih čimbenika rizika. Prestanak pušenja ključan je za očuvanje zdravlja Vašega srca i krvnih žila, jer, između ostaloga, pomaže održavanju „dobroga“ kolesterola (HDL), smanjuje sklonost nastanku krvnih ugrušaka i općenito smanjuje šansu nastanka nagle smrti uzrokovane nekom akutnom kardiovaskularnom komplikacijom. Znanstveno je potvrđeno da pušači žive u prosjeku oko 8 godina kraće od nepušača. Ako ste pušač, nastojte se svakako odviknuti i nipošto ne mojte pušiti pred svojom djecom. Djeca pušača, naime, češće postaju pušači u odrasloj dobi. Pušači ne ugrožavaju samo sebe nego i živote svojih bližnjih, budući da pasivno pušenje povisuje rizik koronarne bolesti srca za 25-30%. Zaključno – otklanjanjem ili liječenjem najvažnijih čimbenika srčanožilnoga rizika može se spriječiti srčani ili moždani udar i tako pomoći u očuvanju zdravoga srca. Valja izričito naglasiti da nikada nije prekasno da bi se započelo sa zdravim načinom života, jer se u kratkome vremenu time bitno može smanjiti rizik obolijevanja ili smrti od kardiovaskularne bolesti.

Svjetski dan srca 2006. u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Svjetski dan srca 2006. godine obilježit će se i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 21. rujna 2006. Za članove Hrvatskog liječničkog zbora Podružnice Bjelovar ove godine organiziran je stručni sastanak sa tri prigodne teme iz područje prevencije srčanožilnih bolesti. Organizatori sastanka su Hrvatski liječnički zbor Podružnica Bjelovar, Hrvatsko kardiološko podruštvo Podružnica sjeverozapadne Hrvatske i Krka Farma d.o.o. Zagreb. Program sastanka je dostupan ovdje [ Veličina datoteke 75.78 KB ]

Svjetski dan srca 2006. u Koprivnici

Povodom Svjetskog dana srca, a u okviru Tjedna kretanja (17. – 24. rujan) koji se tradicionalno obilježava u Koprivnici, Djelatnost za unutarnje bolesti, odjel Kardiologije O.B. “Dr. T. Bardek”, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije u suradnji sa Hrvatskim kardiološkim društvom, pozvalo je građanstvo na biciklijadu 24. rujna od Zrinskog trga do trim staze u izletištu Crna Gora. Početak je u 10h na Zrinskom trgu gdje će svi sudionici, a i ostali građani, imati priliku izmjeriti arterijski tlak uz procjenu rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Cilj je kod restorana “Črna Gora” gdje će se sudionicima ponovo pružiti prilika izmjeriti tlak i dobiti medicinski savjet. Nakon toga predviđena je šetnja ili trčanje trim stazom.

Svjetski dan srca 2006. u Splitu

Obilježavanje Svjetskog dana srca 24. 9. 2006. održat će se na Marijanskim vratima i na Trgu ispred crkve Gospe od zdravlja od 10-12 sati.Sudjelovat će liječnici KB Split i HZJZ (Hrv. zavod za javno zdravstvo) koji su ujedno i organizatori. Mjerit će se krvni tlak, BMI, davati savjeti o pravilnoj prehrani, regulaciji tjelesne težine, hiperlipidemiji, prestanku pušenja, fizičkoj aktivnosti.

Svjetski dan srca 2006. u Zaboku

U Krapinsko-zagorskoj županiji, u Internoj ambulanti Opće bolnice Zabok 24. rujna 2006. godine obilježen je Svjetski dan srca. U vremenu od 11 – 14 sati kardiološki tim na čelu sa Ksenijom Pešek, dr. med., spec. internist, organizirao je besplatni kardiološki pregled svih zainteresiranih građana. Akciji, koja je bila najavljena putem javnih medija (novine, radio), odazvao se prilično velik broj građana. Svima je napravljen EKG i izmjeren krvni tlak, pacijenti su pregledani, a zatim su uz konzultaciju s kardiolozima nekima preporučene dodatne dijagnostičke pretrage (nekima je preporučeno da naprave ergometriju, nekima UZV srca ili pak UZV štitnjače). Naročiti naglasak bio je na preporukama za konzumiranje zdrave hrane, koja uključuje puno voća i povrća, žitarica, nemasnog mesa (bez zagorskih kobasica i finog „špeka“), nemasnih mliječnih proizvoda, te ograničenog unosa slatkiša. Svima je preporučena redovita tjelesna aktivnost, a pušačima obavezno prestanak pušenja. Smanjenjem svih rizičnih faktora srčanožilnih bolesti – znači smanjenjem povišenog krvnog tlaka, normaliziranjem razine kolesterola, održavanjem normalne razine šećera u krvi, poticanjem utroška nagomilanih, prekomjernih tjelesnih zaliha masti, te prestankom pušenja mogu se spriječiti srčane bolesti i usporiti starenje srca. Odsjek za kardiovaskularne bolesti Internog odjela Opće bolnice Zabok ima kao glavni cilj skrb za zdravlje bolesti srca i krvnih žila svih bolesnika, od prevencije do obavljanja kardiološke dijagnostike i terapije koja je dostupna u okvirima Opće bolnice Zabok. Nadamo se da će u novoj bolnici, koja je sagrađena u Bračku, uz povoljnije prostorne uvjete, i kvaliteta usluga biti na zavidnoj razini.

Obilježavanje Svjetskog dana srca 2006. godine u Međimurskoj županiji

U povodu obilježavanja Svjetskog dana srca, a sa ciljem informiranja stanovništva o najučestalijim bolestima srčano-žilnog sustava i mogućnostima njihovog liječenja, a prije svega unapređenja zdravlja i prevencije već spomenutih bolesti, u tjednu prije Dana srca u lokalnom listu «Međimurske novine» objavljen je veliki prilog «SRCE ZA ŽIVOT». Prilog su realizirali specijalisti kardiolozi iz Županijske bolnice Čakovec i liječnici iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, te jedan mladi liječnik sportaš rekreativac. I ove je godine Grad Prelog bio domaćin središnje manifestacije obilježavanja Svjetskog dana srca u Međimurju na kojoj je sudjelovalo nekoliko stotina osoba. Detaljnije pročitajte ovdje [ Veličina datoteke 666.20 KB ]

Obilježavanje Svjetskog dana srca 2006. u Rijeci

Pod okriljem Svjetske kardiološke federacije i njezinih članica u više od stotinu zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku, i ove godine obilježen je Svjetski dan srca. U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Hrvatskog kardiološkog društva Podružnice Rijeka, u nedjelju, 24. rujna 2006. na riječkom Korzu okupilo se oko tisuću građana Rijeke, kako bi pod motom “Rijeka pleše”, obilježili Svjetski dan srca. Cilj ovogodišnje akcije bio je ukazati građanima na smanjenu tjelesnu aktivnost kao važan čimbenik rizika za nastanak bolesti kardiovaskularnog sustava, te na važnost redovite tjelesne aktivnosti kao načina unapređenja vlastitog zdravlja. Želimo li zdravo živjeti potrebno je provoditi redovitu tjelesnu aktivnost, ali ona ne mora uvijek biti naporna i neugodna, već je održanje i poboljšanje fizičke kondicije moguće postići aktivnostima u kojima mnogi uživaju, a jedna od njih je ples. Stoga su organizatori ovogodišnjeg Svjetskog dana srca u Rijeci središte grada pretvorili u veliki plesni podij na kojem su, uz voditeljsku palicu Dražena Turine – Šajete, uz brojne građane zaplesali i Ministar zdravstva i socijalne skrbi RH doc. dr. sc. Neven Ljubičić, njegov domaćin prof. dr. sc. Luka Zaputović, član Upravnog odbora Hrvatskog kardiološkog društva, gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel, ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Herman Haller, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo prof. dr. sc. Vladimir Mićović, te brojni kardiolozi i medicinske sestre Zavoda za kardiovaskularne bolesti Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka. Pri tome su im svesrdno pomagali članovi plesnih grupa “Flame” i “Salseros”, koji su animirali prisutne posjetitelje te s njima zaplesali engleski i bečki valcer, a potom i modernije plesove. Ministar zdravstva gospodin Neven Ljubičić u svom kraćem prigodnom govoru posebno je istaknuo da prevencija kardiovaskularnih bolesti predstavlja jedan od prioriteta našega zdravstva. Po prekrasnom danu ples Riječana na Korzu trajao je puna dva sata, a sudionici akcije, osim ugodno provedenog vremena, nagrađeni su i prigodnim majicama. Za utaživanje žeđi pobrinuo se jedan od sponzora, riječki proizvođač vode “Vira”, dok su aktivisti Crvenog križa okupljenima podijelili edukacijske materijale s osnovnim porukama akcije. Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana srca u Rijeci bilo je vrlo uspješno i izuzetno dobro posjećeno, a osnovne poruke o važnosti očuvanja i unapređenja zdravlja zdravim življenjem i redovitom tjelesnom aktivnosti prenijeli su brojni mediji, što je doprinijelo ostvarenju cilja ove akcije.