Svjetski dan srca, 28. rujna 2008.

Dan srca 2008Srčane bolesti i moždani udar svjetski su ubojice broj jedan, uzrokujući 17,5 milijuna smrti svake godine. Mnogi od nas nisu svjesni da rizik obolijevanja od ovih bolesti ovisi kako o našemu nasljeđu tako i o načinu života. Neki rizični čimbenici mogu se uspješno obuzdavati, primjerice povišen krvni tlak, povišen kolesterol i pušenje; neki se pak čimbenici ne mogu kontrolirati, kao što je spol i obiteljska sklonost ovim bolestima.

Bilo koji od ovih čimbenika rizika, sam ili u kombinaciji, može Vas učiniti podložnim nastanku srčanih bolesti ili moždanoga udara. Zato je glavni cilj Svjetskoga dana srca 2008. pomoći Vam da spoznate koliki je Vaš osobni sveukupni rizik obolijevanja od srčanoga ili moždanoga udara i da aktivno pristupite kontroli svojega rizika.

Spoznajte svoj rizik i sačuvajte srce za život!

Obilježavanje Svjetskog dana srca organizira se u nedjelju, 28. rujna 2008. godine na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu i u središtima svih većih hrvatskih gradova.

Fotogalerija

“Je li Vam poznat Vaš rizik?” – preuzmite plakat i letak:

Svjetski dan srca 2008 – plakat (113 KB)
Svjetski dan srca 2008 – letak (1.667 KB)

Poruke za javnost:

Promidžbene poruke za širu javnost i zdravstvene djelatnike (57kB)
Planer (37kB)
Obavijest za javnost(85kB)
Obavijest za zdravstvene djelatnike (47kB)

Dodatne informacije:

Svjetski dan srca

World Heart Federation

Europska povelja o zdravlju srca

European Heart Health Charter

Svjetska zdravstvena organizacija

UEFA i Svjetski dan srca

 

Svjetski dan srca u Osijeku 2008.

Dr. sc. Robert Steiner, dr. med., FESC

Klinička bolnica Osijek

Tradicionalno obilježavanje Svjetskog dana srca održano je u Osijeku na Trgu slobode u nedjelju 28. rujna 2008. Manifestacija se odvijala u organizaciji liječnika i sestara kardiološkog odjela Kliničke bolnice Osijek, Udruge kardiovaskularnih bolesnika Osječko-baranjske županije, Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, profesora i učenica srednje medicinske škole, grada Osijeka, farmaceutskih tvrtki Merck, Krka i Pliva i Udruge 60+.

Okupljenim građanima pružena je mogućnost procjene osobnog desetogodišnjeg rizika nastanka manifestne kardiovaskularne bolesti. Stana Košćak, VMS i tajnica Udruge kardiovaskularnih bolesnika gđa. Ana Kovačić su koordinirale događanjima, mjerenjem tlaka i GUK-a. Dr Tibor Santo je upoznavao prisutne s epidemiološkim aspektima bolesti kako kod nas tako i u svijetu, a liječnici kardiološkog odjela s rizičnim čimbenicima i kliničkim pojavnostima bolesti uz neizbježne savjete.

Članovi Udruge 60+ su vrlo uspješno i zanimljivo demonstrirali nordijsko hodanje kao za ove krajeve novi vid tjelovježbe. Kao primjer zdrave prehrane prisutnima su ponuđene jabuke i izvorska voda (nije bilo kulena) uz pojedinačne razgovore i obilje tiskanog materijala. Sve u svemu ugodno druženje lijepog nedjeljnog prijepodneva.

 

Obilježavanje Svjetskog dana srca 2008. u Koprivnici

Dragica Kramarić, dr. med.

Opća bolnica Koprivnica, Koprivnica

Svjetski dan srca je i ove godine organiziran u Koprivnici kao završna manifestacija „Tjedna kretanja“ u kojem su sudjelovali članovi Hrvatskog kardiološkog društva, Hrvatske udruge kardioloških sestara i Udruge srčanih bolesnika „SRCE“ Koprivničko-križevačke županije.

Dr Krešimir Šutalo, dr. Vesna Mađarić, vms. Ružica Evačić i Zlatko Rajber (Predsjednik Udruge „SRCE“) u radio emisiji su govorili o primarnoj i sekundarnoj prevenciji srčanih bolesti, suvremenom liječenju koronarne bolesti srca i čimbenicima rizika na koje možemo utjecati promjenom životnih navika.

Ružica Evačić je u Domu za starije i nemoćne govorila o visokom tlaku i demonstrirala pravilno mjerenje arterijskog tlaka (AT), a dr. Eugen Fucak je u srednjoj školi održao predavanje na temu „Koronarna bolest srca“. Valent Vrhovski i Dragica Kramarić (članovi Udruge „SRCE“) obnovili su „Stazu zdravlja“ obilježenu prošle godine koja se već izlizala od pješačenja. Završna manifestacija održana je u nedjelju 28. rujna 2008. na Zrinskom trgu gdje je građanima mjeren AT prije i poslije pješačenja „Stazom zdravlja“ dugom 5 kilometara. Osim toga liječnici i medicinske sestre dijelili su promotivni materijal, savjetovali građane o načinu prehrane, regulaciji AT, glukoze i masnoća u krvi i koristi od redovitog kretanja.

Demonstrirano je mjerenje AT elektroničkim tlakomjerima, a potom je promoviran projekt „Hodanjem do zdravlja“ u organizaciji Grada Koprivnica i Udruge „SRCE“. Građani koji su se dobrovoljno javili, dobili su tahometre koji će bilježiti broj prijeđenih kilometara kroz mjesec dana. Poželjno je da dnevno prijeđu pješice najmanje 5 km. Kroz mjesec dana pratit će se tjelesna težina, opseg struka, AT i puls i potom obraditi rezultati. Svaki slijedeći mjesec tahometre će dobiti novi dobrovoljci, a predviđa se provođenje projekta kroz najmanje godinu dana. Time nastojimo motivirati naše građane da usvoje naviku hodanja kao jednu svakodnevnu tjelesnu aktivnost koja je svima pristupačna, a ujedno je i najjeftinija. Iz razgovora s građanima saznali smo da već velik dio njih koristi „Stazu zdravlja“ za svakodnevno pješačenje što nam daje nade da će ovaj projekt imati pozitivan odjek.

Ove godine na suradnju su se odazvali i članovi „Udruge za terapijske vještine“ koji su demonstrirali TAI CHI, vježbe za opuštanje i izazvali velik interes kod građana. Nastojat ćemo u budućnosti surađivati i s drugim udrugama koje promoviraju zdrav i aktivan način života koji je pristupačan većini građana (planinari, biciklisti, ekolozi…). Uz podršku Grada nadamo se da će naša nastojanja imati odjeka.

Svjetski dan srca 2008. u Zaboku

Ksenija Pešek, prim. dr. med.

Opća bolnica Zabok, Zabok

Kao i svake godine, zadnju nedjelju u mjesecu rujnu, proslavili smo Svjetski dan srca, ove godine s temom “Koliki je moj rizik”. U petak 26. rujna 2008. godine u jutarnjim satima u našoj bolnici na odjelu poliklinike medicinske sestre i liječnici Internog odjela Opće bolnice Zabok mjerili su i određivali čimbenike rizika za kardiovaskularne bolesti svim zainteresiranima.

Ukupno je pregledano 110 osoba koje su posjetile naš prostor i željele imati uvid u svoje čimbenike rizika. Najviše je bilo izmjereno osoba s povišenom tjelesnom težinom, odnosno s višim indeksom tjelesne mase, zatim onih s povišenim vrijednostima arterijskog tlaka, dok su povišene vrijednosti glukoze u krvi izmjerene kod samo 9 osoba. Posjetiteljima su sugerirani savjeti o zdravoj prehrani i zdravom načinu života, te dane upute kako izbjeći ili kontrolirati prisutne čimbenike rizika.

Bilo je to ugodno druženje (vidjeti sliku) u jutarnjoj smjeni naše bolnice.

Izvješće o obilježavanju Svjetskog dana srca 2008. godine u Karlovcu

mr. sc. Davor Horvat, dr. med.

Opća bolnica Karlovac, Karlovac

U Karlovcu je ovogodišnji Svjetski dan srca obilježen 29. rujna 2008. godine na Trgu Josipa Broza 2 (gradska tržnica) od 9-12 sati. Organizatori su bili Opća bolnica Karlovac, Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije i Medicinska škola Karlovac. Pokrovitelj akcije je bila Karlovačka županija, a sponzori Grad Karlovac, Organizacija Crvenog križa Karlovac i tvrtka Roche.

Zainteresiranim građanima se mjerio arterijski tlak, indeks tjelesne mase, glukoza i kolesterol u krvi, a davali su se i liječnički savjeti. S obzirom da se ovogodišnji Dan srca odvijao pod motom «Spoznajte svoj rizik», glavni cilj ovogodišnje akcije je bio pomoći ljudima da spoznaju koliki je njihov osobni rizik za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti kako bi aktivno pristupili kontroli svojega rizika. Poseban pristup je bio za građane od 40 do 65 godina kojima se prema SCORE tablicama procjenjivao 10 godišnji rizik za kardiovaskularnu smrt.

Samu akciju je posjetio i karlovački župan, gosp. Ivica Horvat, dipl. oec. Naglašeno je kako su u Karlovačkoj županiji kao i drugdje u svijetu kardiovaskularne bolesti na prvom mjestu uzroka smrtnosti i bolničkog liječenja. U Karlovačkoj županiji navedene bolesti odgovorne su za više od 50% smrti, te je u 2007. godini od bolesti srca i krvnih žila umrlo 1166 osoba (56,46% od svih umrlih). Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da kardiovaskularne bolesti pogađaju i ljude u radnoj životnoj dobi.

Obilježavanje Svjetskog dana srca 2008. godine u Karlovcu je bilo vrlo uspješno i dobro posjećeno (oko 250 pregleda), a cijeli je događaj bio i kvalitetno medijski popraćen što je dodatno uveličalo ovu akciju.