Dijagnostika i liječenje obliterirajuće aterosklerotske bolesti donjih ekstremiteta

SmjerniceHKDBolest perifernih arterija naziv je za aterosklerotsku, stenozirajuću, okluzivnu ili aneurizmatsku bolest aorte i njenih organaka, a koji ne uključuje bolesti koronarnih arterija. Preporuke su namijenjene liječnicima obiteljske medicine, internistima, kardiolozima, vaskularnim kirurzima i drugim specijalistima u njihovom svakodnevnom radu.

Radna skupina za angiologiju Hrvatskog kardiološkog društva odlučila je našoj nacionalnoj medicinskoj javnosti ponuditi preporuke koje su prihvatile i usaglasile američke profesionalne udruge (American College of Cardiology, American Heart Association, American Association for Vascular Surgery/Society for Vascular Surgery, Society for Cardiovascular Angiography and Interventions, Society of Interventional Radiology, Society for Vascular Medicine and Biology i PAD Coalition) jer se europske smjernice pripremaju i još nisu objavljene. Očekujući europske preporuke, zainteresirane čitatelje upućujemo na izvorni, cjeloviti tekst američkih preporuka objavljen u časopisu J Am Coll Cardiol, 2006;47:1239-312.

Hrvatsko Kardiološko društvo i radna skupina za angiologiju prihvatili su i preveli navedene smjernice kao osnovu u dijagnostici i liječenju oboljelih od periferne arterijske bolesti. U skraćenom shematiziranom, ali i sveobuhvatnom obliku smjenice bi trebale poslužiti svakodnevnoj široj medicinskoj praksi u poboljšanju dijagnosticiranja i liječenja oboljelih od periferne arterijske bolesti, poboljšanju kvalitete života oboljelih i smanjenju kardiovaskularnog rizika te tako dijagnostika i Liječenje obl iterirajuće aterosklerotske bolesti donjih ekstremiteta doprinjeti poboljšanju razine kardiovaskularne svijesti i zdravlja u nas.

Smjernice možete pogledati ovdje [ Veličina datoteke 462.50 KB ]