Redovni stručni sastanak HKD Podružnica sjeverozapadna Hrvatska

Prim. Ksenija Pešek, dr. med.
Opća bolnica Zabok, Zabok

Dana 18. rujna 2009. godine održan je u Hrvatskom zagorju, u dvorcu Đalski pored Zaboka, redovni stručni sastanak Hrvatskog kardiološkog društva Podružnica sjeverozapadna Hrvatska.

Prisutno je bilo ukupno 52 člana HKD. Pozivu su se, uz članove iz podružnice, odazvali kolegice i kolege iz Rijeke, Karlovca, Siska,Zagreba i Slavonskog Broda.

Prvo predavanje “Arixtra u akutnom koronarnom sindromu” održao je Prof. dr. sc. Davor Miličić. S navedenim lijekom, kojeg primjenjujemo tijekom zadnje godine dana, već postoje i naša dobra iskustva. Prof. dr. sc. Vjeran Nikolić-Heitzler s temom o roziglitazonu kod kardioloških pacijenata razjasnio je dileme treba li ovu skupinu lijekova primjeniti kod pacijenata s kardiološkim bolestima. Obzirom na dosadašnje rezultate studija, ipak se pokazalo da je roziglitazon siguran i kod kardioloških pacijenta. Doc. dr. sc. Robert Bernat prikazao je kako u Hrvatskom zagorju liječimo i pristupamo bolesnicima s akutnim koronarnim sindromom. Bilo je riječi i o suradnji između bolnica i protokolu pacijenata s akutnim koronarnim sindromom, što se pokazalo pouzdanim u zbrinjavanju, obzirom na postotak smrtnog ishoda koji iznosi 4,9%.

Problemi se javljaju jedino kod međubolničkog transporta bolesnika a uvjetovani su činjenicom da Hrvatsko zagorje nema organiziranu Hitnu medicinsku pomoć,već samo liječnike po ambulantama u dežurstvu.

Sastanak je bio uspješan, a sudionici su bili posebno zadovoljni s izabranim temama predavanja.