Sportske kardiologije

Prof. dr. sc. Mijo Bergovec, dr. med., Hrvoje Vražić, dr. med.
Klinička bolnica „Dubrava“, Zagreb

sport_kardioU Grand Hotelu „Bonavia“ u Rijeci je od 9. do 11. listopada 2009. godine održan poslijediplomski tečaj „Sportska kardiologija“ u organizaciji Hrvatskog društva sportske medicine Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog kardiološkog društva i Zavoda za bolesti srca i krvnih žila Klinike za unutarnje bolesti Kliničke bolnice Dubrava, Zagreb.

Na tečaju, koji je bio međunarodnog karaktera, sudjelovalo je preko 70 sudionika (Hrvatska, Italija, Slovenija i Bosna i Hercegovina).

U Organizacijskom odboru bili su prof. dr. sc. Stjepan Heimer (predsjednik), prof. dr. sc. Mijo Bergovec (dopredsjednik), te tajnici Marija Rakovac, dr. med. i Hrvoje Vražić, dr.med.

Prvog dana, na otvorenju tečaja, prisutne su pozdravili organizatori, te se odmah nastavilo sa stručnim programom. Prof. Gombacci iz Trsta (Italija) prikazao je u svom izlaganju važnost sportske kardiologije u svakodnevnoj kliničkoj praksi, nakon čega je prof. Vuori iz Tamperea (Finska) prikazao finsko iskustvo u prevenciji kardiovaskularnih bolesti ponajviše govoreći o projektu Sjeverne Karelije i rezultatima tog projekta. Prof. Biffi iz Rima (Italija) govorio je o liječenju ventrikulskih aritmija kod sportaša. Zadnje izlaganje prvog dana održao je prof. Heimer prikazavši i objasnivši sportsko srce.

Drugi dan započeo je sa izlaganjem prof. Jureše koja je govorila o tjelesnoj aktivnosti djece i adolescenata kao pravom trenutku za početak prevencije kardiovaskularnih bolesti. Dr. Golubić prikazala je epidemiološke aspekte glavnih kardiovaskularnih rizika u sportu, nakon čega je prof. Bergovec prikazao usporedbu trenutno važećih Smjernica u Europi i SAD za preventivne preglede sportaša, s posebnim naglaskom na praksu u Europi i SAD-u u natjecateljskom i rekreativnom sportu. Dr. Belošević govorila je o kardiovaskularnim rizicima u sportu, nakon čega je dr. Vražić prikazao mogućnosti i stvarnost u Hrvatskoj vezano uz preventivne kardiovaskularne preglede sportaša. Doc. Peršić prikazao je suvremene dijagnostičko-vizualizacijske mogućnosti kardiovaskularne dijagnostičke obrade, a zatim je dr. Vražić prikazao različita patološka stanja koja se mogu otkriti preventivnim pregledima kod sportaša, uz EKG nalaze, promjene ritma i provođenja. Prof. Bergovec je u nastavku govorio o kardiološkom pristupu prilikom provođenja testa opterećenja, a prof. Delise iz Conegliana (Italija) prikazao je problem i klinički pristup kanalopatijama u sportskoj kardiologiji. Radni dio tečaja drugog dana završen je izlaganjem prof. Šmalcelja o srčanim greškama, nasljednim sindromima i mogućnostima bavljenja sportom u tim slučajevima.

Zadnji dan tečaja započeo je izlaganjem doc. Jelakovića koji je govorio o normalnom arterijskom tlaku i hipertenziji kod sportaša, nakon čega je prim. mr. sc. Jembrek-Gostović izložila prezentaciju o koronarnim bolesnicima i tjelesnoj aktivnosti. Tečaj je završen izlaganjem dr. Čajavca iz Celja (Slovenija) u kojem je prikazao praktična iskustva i preporuke o suradnji sportskog liječnika i sportskog kardiologa prilikom donošenja odluke o sposobnosti.

sport_kardio

Nakon svakog izlaganja održana je rasprava kroz nekoliko pitanja, katkada vrlo žustra, međutim rezultat je bio taj da su se svi sudionici upoznali s pravim problemima iz područja sportske kardiologije u Hrvatskoj, te su imali priliku razmijeniti vlastita iskustva.

Radovi prikazani na ovom poslijediplomskom tečaju bit će naknadno objavljeni u tiskanom obliku, a sljedeći skup predviđen je u 2010. godini.