Kardiološka radionica u Općoj bolnici Dubrovnik

Jerko Ferri Certić, dr.med.
Opća bolnica Dubrovnik

U organizaciji Opće bolnice Dubrovnik 7. i 8. svibnja 2010. održana je kardiološka radionica. Mlade liječnike iz svih krajeva Republike Hrvatske dovela je renomirana tvrtka Sandoz koja je bila glavni sponzor događaja.  Predavači su bili prof.dr. Vincelj, prof.dr.Zupan, doc.dr.Šikić, doc.dr.Starčević, dr.Manola i dr.Ferri-Certić.

Uz predavanja koja su obuhvatila akutni koronarni sindrom, resinkronizacijsku terapiju, ICD, osnove ehokardiografije, aortnu disekciju, liječenje terminalne faze srčanog popuštanja te elektrofiziologiju i RF ablaciju kao metode liječena aritmija, videolinkom su iz invazivnog laboratorija uživo prikazivani zahvati, uz komentare invazivnih kardiologa.

Radionicu je pratilo 40 sudionika, a otvorili su je zamjenik ravnatelja Opće bolnice Dubrovnik, dr.Branko John i voditelj tečaja dr. Jerko Ferri-Certić.

Prikazan je razvoj kardiologije u OB Dubrovnik te je učinjena i druga perkutana koronarna intervencija u Dubrovniku. Tijekom rutinskog rada u koronarnu jedinicu je primljen pacijent s akutnim infarktom miokarda sa ST-elevacijom, koji je promptno dilatiran i stentiran.

U tri dana rada invazivnog laboratorija učinjeno je preko 20 intervencija.
Dobili smo visoke ocjene za organizaciju koja ne bi bila moguća bez pomoći mnogih, kojima se ovim putem zahvaljujemo. Ekipa DuTV i gosp. Banović, uz suport tehničke službe OB Dubrovnik perfektno su odradili prijenos događaja.

Uspješna organizacija i tehničke pretpostavke su za nas jako važne jer je to bio uvod u nekoliko velikih međunarodnih kongresa koje ćemo organizirati. Prikaz završavamo s novostima i planovima kardiologije OB Dubrovnik. Tijekom svibnja će se u OB Dubrovnik implantirati i prvi ICD, a tijekom jeseni 2010. implantirat će se i dva CRT-ICD resinkronizacijska uređaja i učiniti prva transezofagijska ehokardiografija vlastitom sondom. Velika je novost i što je ravnateljstvo bolnice riješilo problem trajnog financiranja invazivne kardiologije i elektrostimulatora srca kroz mjesečni limit kojega se moramo pridržavati. Racionalnim pristupom naši bolesnici dobivaju u svom gradu vrhunsku tehniku, stentove, elektrostimulatore i drugu medicinsku tehnologiju.

Nakon edukacije vlastitog osoblja i velike pomoći kolega iz Kliničke bolnice Dubrava planiramo 2012. ući u Hrvatsku mrežu urgentne PCI te samostalno raditi, kako akutne tako i rutinske, zahvate iz područja invazivne kardiologije.