Plivamed.net U Hrvatskoj ugrađen prvi elektrostimulator koji omogućuje preglede MR | kardio.hr

U Hrvatskoj ugrađen prvi elektrostimulator koji omogućuje preglede MR

Preuzeto s Plivamed.net

LOGO_KBCU Klinici za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb pacijentu je po prvi puta ugrađen elektrostimulator srca MRI SureScan sustav, koji mu omogućuju da se bez opasnosti po život podvrgne pretragama magnetskom rezonacom (MR), što nije moguće bolesnicima kojima su ugrađeni standardni elektrostimulatori, izvijestio je u petak liječnički tim klinike.

Ova inovacija, koja se na tržištu pojavila prije dvije godine, od sada će biti dostupna i hrvatskim pacijentima, prema strogim medicinskim kriterijima i ovisno o proračunskim mogućnostima klinike, kazao je na konferenciji za novinare predstojnik klinike prof. Davor Miličić.

Istaknuo je kako je to prvi takav zahvat u Hrvatskoj, ali i u široj regiji.

Ugradnja MRI elektrostimulatora obavljena je u četvrtak kod 46-godišnjeg pacijenta s višestrukim zdravstvenim koštano-zglobnim, neurološkim i srčanim problemima, te su mu pregledi MR-om nužni.

Operaciju je obavio tim predvođen dr. Richardom Matasićem, a pacijent se osjeća dobro.

Stručnjaci ističu kako potrebu za pregledom MR ima između 50 i 70% takvih bolesnika, a 13% već tijekom prve godine nakon ugradnje elektrostimulatora.

Nositelji standardnih elektrostimulatora ne mogu se podvrgnuti toj dijagnostičkoj metodi jer su moguće komplikacije koje uključuju i smrtni ishod, kazao je dr. Miličić.

Cijena standardnog elektrostimulatora stoji između 5000 i 7000 kuna, dok je novi 3 puta skuplji i cijene se kreću od 15000 do 20000 kuna.

Godišnje se u Hrvatskoj ugradi otprilike 2200 elektrostimulatora srca što znači da će otprilike 300 osoba u godini u kojoj im je ugrađen, imati potrebu za snimanje magnetskom rezonancijom.

MRI elektrostimulator omogućuje i dugotrajni zapis pacijentova EKG-a, a može pružiti i neke druge informacije korisne u praćenju bolesnika, posebice onih sa zatajivanjem srca.