Zapisnik sa sastanka Radne skupine za zatajivanje srca o implementaciji IT aplikacije" /> Sastanak Radne skupine za zatajivanje srca | kardio.hr

Sastanak Radne skupine za zatajivanje srca

Zapisnik sa sastanka Radne skupine za zatajivanje srca o implementaciji IT aplikacije za bazu podataka bolesnika sa zatajivanjem srca (“registra”)

dr.sc. Duška Glavaš, dr. med.
Klinički bolnički centar Split, Split

Sastanak Radne skupine (RS) za zatajivanje srca Hrvatskog kardiološkog društa (HKD) održan je 6. prosinca 2010. godine (od 14 do 18h) u uredu tvrtke „Merck Serono” u Zagrebu.

Nazočni:

prof.dr.sc. Davor Miličić, predsjednik HKD
prof.dr.sc. Stojan Polić, predsjednik RS za zatajivanje srca HKD
dr.sc. Duška Glavaš, tajnik RS za zatajivanje srca HKD
dr. Branka Jurčević Zidar, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Split
g. Nino Strmo, informatičar, Sternum IT
predstavnici Merck Serono- sponzora za implementaciju IT aplikacije

Tema sastanka: Predstavljanje nove implementacije IT aplikacije za bazu podataka bolesnika sa zatajivanjem srca (“registra HKD”) koja će se postaviti na internetskoj-web stranici HKD za 2 tjedna.

Obavijest o početku rada nove informatičke postavke objavit će se na web stranici HKD, o ćemo je već razgovarano s prim.dr.sc. Ivanušom.
Ulazit će se preko „registarZS.kardio.hr”
Identifikacija bolesnika: ime i prezime, datum i godina rođenja, mjesto rođenja.

O zaštiti podataka bolesnika, HKD će zatražiti savjet od Agencije za zaštitu podataka (da li je pristanak na liječenje koji pacijenti potpisuju pri ulasku u bolnicu, ujedno i njegov pristanak da se podaci smiju arhivirati i koristiti u znanstvene svrhe s ciljem dugoročnog poboljšanja liječenja). O toj temi će se razgovarati i na Etičkom povjerenstvu bolnica, kao i s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (mr.sc.prim. Hrabak-Žerjavić, prim. Kralj), koji inače imaju iskustva s prikupljanjem i obradom sličnih podataka.

Bazu podataka u Splitu uglavnom ispunjavaju epidemiolozi, budući da su kardiolozi zauzeti svakodnevnim kliničkim aktivnostima, a unos jednog pacijenta traje oko 20 min.
Temeljem toga savjetuje se suradnja epidemiologa (ZZJZ) i kardiologa (HKD) i u drugim centrima. O tome je, istog dana, obaviješten doc.dr.sc. Steiner u Osijeku koji je posebno zamoljen da kontaktira epidemiologe ZZJZ u Osijeku.

Korisnik sustava mogu biti svi članovi HKD (za „ulazak” će se koristiti ime i prezime i broj na članskoj iskaznici); popis članova ima Tajnik dr. Počanić.
Sadržaj “registra”, za sada, uglavnom odgovara temeljnoj postavci Europskog “registra” o zatajivanju srca.
Kombinacije lijekova (kojih je sve više) će se, za sada, ispunjavati odvojeno.
Nakon ispunjavanja baze podataka (“registra”), bolesnik će se pratiti nakon 3 i 12 mjeseci, a potom 1x godišnje. Informatičar će uputiti podsjetnik na termine.

Prikupljeni podaci trajno su vlasništvo HKD. Uvid u sve podatke imat će Predsjednik HKD, Predsjednik i Tajnik RS za zatajivanje srca, liječnik koji unosi „svoje podatke” i voditelj „radilišta” svake bolnice. „Na upit” će se moći dobivati temeljni podaci iz Registra, a za složeniju statistiku konzultirat će se statističar.

Potrebno je još jedanput napomenuti da je glavni cilj elektroničke baze podataka prikupljanje informacija o liječenju bolesnika sa zatajivanjem srca i uspoređivanje rezultata bolnica u cilju postizanja izvrsnosti u liječenju sukladno europskim smjernicama.

Sljedeći sastanak RS za zatajivanje srca planira se održati za oko 2 do 3 mjeseca, kad bi se analizirali novi izvještaji i usporedili rezultati KBC-a (Zagreb, Rijeka, Split).