prof. dr. sc. Vjeran Nikolić-Heitzler
Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice Zagreb Izvješće sa skupa Pfizer Cardio Forum | kardio.hr

Izvješće sa skupa Pfizer Cardio Forum

prof. dr. sc. Vjeran Nikolić-Heitzler
Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice Zagreb

Od 30. ožujka. do 1. travnja 2012. godine održan je u Sarajevu u kongresnoj dvorani hotela Bristol „Pfizer Cardio Forum” koji je okupio više od pedeset kardiologa intervencijskih kardioloških centara Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Skup se bazirao na prikazima slučajeva iz svakodnevne intervencijske kardiologije, uključujući ne samo koronarnu bolest srca, već i diferentnu valvularnu i ritmološku kazuistiku. Ovakakav način prikaza predstavljao je novost u dosadašnjoj praksi, pobudio kvalitetom prezentacija izrazito živi interes prisutnih, interaktivno sudjelovanje i kolegijalno sučeljavanje raznih centara. U prilog uspješnosti i značajnog edukacijskog doprinosa skupa govori podatak da su učesnici kongresnu dvoranu napuštali tek po završetku radnog programa usprkos svih draži gostoljubivog Sarajeva.

Uvodnu riječ podijelili su prof. dr.sc Mirza Dilić iz Instituta za vaskularne bolesti, KCUS Sarajevo s prikazom problematike razvoja intervencijske kardiologije i početnim dosezima primarne perkutane koornarne intervenije u Bosni i prof. dr. sc. Vjeran Nikolić Heitzler iz Zavoda za kardiovaskularne bolesti KBC Sestre milosrdnice iz Zagreba koji je prikazao već ustaljenu mrežu primarne PCI u srčanom infarktu sa ST elevacijom, koja sa svojih jedanaest intervencijskih centara pokriva gotovo čitavu Hrvatsku i našla je priznanje u Europi i šire. Ova mreža se sa svojim standardima po uspješnosti ubraja među prvih pet europskih država s preko 450 intervencija na milijun stanovnika godišnje i 150 spašenih života 2011. godine. Od intervencijskih centara iz Bosne prikazani su slučajevi (po abecednom redu) iz pet centara: KC Banje Luke, KC Mostara, KC Sarajeva, Centra za srce Tuzle i UKC Tuzle. Iz Hrvatske je sudjelovalo devet centara i to četiri iz Zagreba (KBC Sestre milosrdnice, KBC Zagreb, KB Dubrava, KB Sv.Duh) te KB Magdalena, KBC Osijek, KBC Rijeka KBC Split i OB Zadar. Skup je ocijenjen vrlo uspješnim, kako po organizaciji, tako i po kvaliteti prikaza koji su se temeljili na dokazima recentne kliničke prakse. U konačnici je žiri na osnovu procjene svih prezentacija donio odluku o proglašenju triju nagrada i to redom:

1. nagrada: Vjekoslav Tomulić, dr. med. (KBC Rijeka): “Against the Odds” (i smjernica, preporuka, zdrave pameti…)

2. nagrada: dr.sc. Vjekoslav Radeljić, dr. med. (KBC Sestre milosrdnice): Ventrikulske ekstrasistole kod aktivnog sportaša

3. nagrada: Ante Anić, dr. med. (OB Zadar): “Coronary cusp” VT ablation & Prof. dr. sc. Midhat Nurkić, dr. med. (UKC Tuzla): DEB (Drug-eluting Balloon ) u Tretmanu “In-Stent” Restenoze.

Posebice treba istaći da je organizator vrlo uspješno izbjegao sve moguće zamke sukoba interesa što je od učesnika također vrlo pozitivno ocijenjeno.