MEDIX broj 100 – srpanj 2012.

medix_100Tema broja: Hematologija i transfuzijska medicina

Jubilarni, stoti broj časopisa Medix (http://www.medix.com.hr/izdanje.php) na 306 stranica donosi niz zanimljivih članaka. Aktualna tema je područje hematologije i transfuzijske medicine. Gost urednik je prof. dr. sc. Ana Planinc-Peraica iz Kliničke bolnice Merkur u Zagrebu.

Na početku pročitajte osvrte o dosadašnjih 100 brojeva Medixa. Izdvajamo mišljenje akademika Miličića koji kaže da je časopis je ozbiljan i pouzdan partner koji kvalitetno i ažurno izvješćuje i o sastancima, kongresima i postignućima iz područja kardiologije. Podsjećamo da je u časopisu do sada bilo objavljeno čak šest tematskih brojeva posvećenih kardiovaskularnim bolestima (Prevencija moždanog udara; Djeca, mladi i bolesti srca; Nove spoznaje u dijagnostici i liječenju bolesti srca i krvnih žila; Moždani udar – nove spoznaje u prevenciji, dijagnostici i liječenju; Arterijska hipertenzija; Metabolički sindrom i kardiovaskularne bolesti).

Od mnogobrojnih izvješća sa stručnih skupova pročitajte ona o Hrvatskoj gerentološkoj i gerijatrijskoj školi, Regionalnoj konferenciji o prevenciji i liječenju dijabetesa, 70. danima dijabetologa Hrvatske, Tečajevima “Mediji i zdravlje” i “Odabrane teme iz hipertenzije i nefrologije” te simpozijima “Iznenadna srčana smrt” i “Prva implantacija kardiovaskularnoga tkiva u Hrvatskoj”. Od razgovora izdvajamo onaj o indikaciji za PET/CT, a od osvrta pročitajte iz područja molekularne medicine o dvije nove krvne grupe i iz područja kardiologije o e-kardiologiji. Zanimljive zapise o povijesti Apaurina te braku i sreći pročitajte o kolumnama. U nizu članaka naslovne teme možete pronaći sve o dijagnostici i liječenju bolesnika s hematološkim neoplazmama i novostima u proizvodnji krvnih pripravaka, a od ostalih izdvajamo članke o izazovima u radiološkoj dijagnostici pretilih te onaj o gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti.
U suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom, u sklopu teme broja i ovaj puta je pripremljen test znanja od 70 pitanja, namijenjen provjeri stručnosti u postupku trajne medicinske izobrazbe liječnika.

U suradnji s glavnim urednikom donosimo nekoliko cjelovitih članaka:

  • Bulajić M. Medix – prvih 100 brojeva. 17-30
  • Altabas V, Car N, Jandrić Balen M, Kokić S, Metelko Ž, Poljičanin T, Smirčić Duvnjak L. Prijedlozi Hrvatskog društva za dijabetes i nolesti metabolizma HLZ-a za implementaciju saborske rezolucije o šećernoj bolesti. 68-71
  • Laganović M. Tečaj trajnog usavršavanja liječnika: „Odabrane teme iz hipertenzije i nefrologije”. 94-98
  • Iznenadna srčana smrt – neosviješteni problem hrvatskoga zdravstva. 100
  • Popović D. Prva implantacija kardiovaskularnoga tkiva u Hrvatskoj. 103
  • Rukavina Kralj L. Razgovor s dr. sc. Antonijom Balenović. Kada slati bolesnika i što očekivati od PET/CT-a. 132-134
  • Pavelić J. Otkrivene dvije nove krvne grupe. 140-144
  • Krstačić G, Ivanuša M. E-kardiologija – pogled u svjetliju i sofisticiranu budućnost. 151-153
  • Muzur A. Apaurin. 162-163
  • Štern-Padovan R, Šunjara V. Problemi i izazovi u radiološkoj dijagnostici debelih bolesnika. 175-178
  • Vrdoljak D. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) – dijagnostika i liječenje u obiteljskoj medicini. 272-276