Svjetski dan srca, 29. 9. 2012.

svjetski-dan-srca-2012Jedan svijet, jedan dom, jedno srce
Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna 2012. godine. Tema ove godine je “Jedan svijet, jedan dom, jedno srce”.

Izvješća iz Zagreba, OB Zabok, Karlovca, Osijeka

Fotogalerija: Svjetski dan srca 2012

Svjetski dan srca 2012.

Subota , 29. rujna 2012.

Svjetski dan srca 2012. u Hrvatskoj obiljležava se na poziv Svjetske kardiološke federacije, a u organizaciji Zaklade „Hrvatska kuća srca”, Hrvatskog kardiološkog društva, Kardioloških medicinskih sestara i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pod motom “Jedan svijet jedan dom jedno srce” ,Svjetski dan srca bit će obilježen u 25 gradova naše domovine u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo i udrugama bolesnika.

Ovom prilikom pozivamo sve pojedince , a posebno žene i mlade kojima je ovo obilježavanje posvećeno , da poduzmu osnovne korake kako bi unaprijedili zdravlje svoga srca.

Zašto?

Mit je da od srčanožilnih bolesti umiru samo muškarci i osobe starije životne dobi. Podjednako obolijevaju i umiru žene, no rizik je kod žena ozbiljno potcijenjen. Zapravo se radi o ubojici broj jedan kod žena koji uzrokuje jednu od tri smrti žena. Stoga je od ključne važnosti da žene spoznaju svoj rizik i poduzmu korake radi zaštite svog zdravlja i zdravlja svoje obitelji.

U prošloj godini u Hrvatskoj su od posljedica srčanožilnih bolesti umrle 24. 841 osobe, a od toga 14. 319 žena. Brojka koja dokazuje gore navedeno i poziva nas oprez.

Djeca su također izložena velikom riziku od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Rizik se povećava s godinama izloženosti čimbenicima rizika: nezdravoj prehrani, nedostatku tjelovježbe, pušenju.

Djeca i dvostruko trpe. Osim što su i sama izložena čimbenicima rizika za razvoj srčanožilnih bolesti mogu biti suočena i s emocionalnim posljedicama kada se razbole članovi njihovih obitelji.

Suvremeno društvo djecu izlaže čimbenicima rizika i doslovno ih tjera u sjedilački način života u kojem su izložena aktivnostima poput računalnih igara, lošoj prehrani koja obiluje koncentriranim ugljikohidratima i zasićenim masnoćama te duhanskom dimu.

Zdravlje nije samo odgovornost pojedinca već zajednice, društva u cjelini. Stoga i ovom prilikom pozivamo društvo, političke elite, predstavnike školstva, zdravstva, kulture, gospodarstva i medija da pomognu djeci i osiguraju im bolje uvjete za život u kojem će rizici za razvoj srčanožilnih bolesti biti svedeni na najmanju moguću mjeru, a sve kako bi ovaj žalostan broj 24. 841 svake godine bio sve manji.

Pratite informacije na stranicama Svjetske kardiološke federacije – http://www.world-heart-federation.org/what-we-do/awareness/world-heart-day/

Letak – rezolucija za web (437.73 KB)
Letak – rezolucija za tisak (7.96 MB)

Poster – rezolucija za web (14.9.2012)jpg (249.89 kB – 1157 x 1654)
Poster – rezolucija za tisak (14.9.2012)jpg (16.92 MB – 8306 x 118543)

Svjetski dan srca 2012. u Zagrebu
Ivana Portolan Pajić, dr.med.
Zaklada “Hrvatska kuća srca”

Svjetski dan srca 2012. u Zagrebu

Ivana Portolan Pajić, dr.med.
Zaklada “Hrvatska kuća srca”

Svjetski dan srca 2012. u Hrvatskoj obiljležen je na poziv Svjetske kardiološke federacije, a u organizaciji Zaklade „Hrvatska kuća srca”, Hrvatskog kardiološkog društva, Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Središnji događaj održan je u Zagrebu, na Trgu Petra Preradovića- Cvjetnom placu u subotu, 29. rujna 2012. godine od 10 do 13 sati u organizaciji Zaklade „Hrvatska kuća srca” i Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje.
Pod nazivom „Jedan svijet, jedan dom, jedno srce” održana je javnozdravstvena akcija za građane Zagreba uz bogat prigodni program. Sudjelovali su članice i članovi Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara, učenici Medicinske škole Mlinarska, studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Udruga za prevenciju prekomjerne težine, Udruga srčanih bolesnika „Srce”, Gradski ured za zdravstvo i branitelje, Udruga „Transplant” te brojni volonteri iz zagrebačkih sportskih društava i udruga koji su promovirali tjelesnu aktivnost kao način unapređenja zdravlja.

Prigodni program vodio je veliki prijatelj Svjetskog dana src a, gospodin Davor Tor. Program je započeo već tradicionalnim nastupom Zagrebačkih mažoretkinja koje su kao i svake godine svojim plesnim nastupom oduševile sve prisutne. Uslijedile su plesne vježbe za zdravo srce u izvedbi Plesne skupine Vesne Mimica, poznate hrvatskoj javnosti iz emisije Dobro jutro Hrvatska.

Prisutnim građanima i volonterima na obilježavanju obratila se zamjenica Gradonačelnika Grada Zagreba, gospođa Jelena Pavičić Vukičević progodnim riječima te Upravitelj Zaklade „Hrvatska kuća srca” i predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva, akademik Davor Miličić. Građani su pozvani na poduzimanje osnovnih koraka radi unaprjeđenja i zaštite zdravlja vlastitog srca. Posebna poruka poslana je ženama i mladima koji su ove godine bili tema Svjetskog dana srca. Naglašena je potreba da žene spoznaju svoj rizik od obolijevanja od srčanožilnih bolesti te učine sve kako bi se ti rizici otklonili ili umanjili. Djeca i mladi pozvani su da već sada započnu s mjerama očuvanja i unapređenja zdravlja svoga srca .

Pod vodstvom ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, dr. Slobodanke Keluva održana je prezentacija rada vanjskog automatskog defibrilatora.

Na obilježavanju Dana srca sudjelovali su članovi – plesni parovi Zagrebačkog plesnog športskog saveza s nekoliko koreografija. Održana je i prigodna radionica plesa: „Dođite na ples!” u kojoj su sudjelovali studenti Medicinskog fakulteta te učenici Medicinske škole. U organizaciji Društva športske rekreacije – Centar i voditeljice gospođe Karoline Muža održan je mini tečaj zumba fittnesa u čemu su sudjelovali prisutni građani i volonteri.
U organizaciji Zaklade „Hrvatska kuća srca” i Medicinskog fakulteta u Zagrebu održano je natjecanje u hodanju po gradskim ulicama pod nazivom „Hodaj za svoje srce!”. U hodanju je sudjelovalo 140 građana koji su nakon prijave hodali ulicama centra, a najsretniji su na poklon dobili brojače koraka.

U javnozdravstvenoj akciji „Spoznajte svoje brojeve” građani su imali prilike doznati svoj arterijski tlak, razinu glukoze i kolestrola u krvi te indeks tjelesne mase. Mjerenjima je pristupilo 380 osoba, svima je izmjeren arterijski tlak te razina glukoze u krvi. Indeks tjelesne mase određen je kod 150, a razina kolesterola kod 116 osoba.
Svjetski dan srca 2012. bio je adekvatno popraćen u medijima. Izvještaje o održavanju Svjetskog dana srca hrvatska javnost je imala prilike vidjeti u informativnim emisijama Hrvatske televizije i Tv Nove. Snimljena je i emisija obrazovnog programa Hrvatske televizije “Srce pamti”, a akademik Davor Miličić sudjelovao je u Temi dana na 1. programu HTV-a na sam Svjetski dan srca.

Svjetski dan srca 2012 u OB Zabok

Prim. Ksenija Pešek, dr. med.

Ove godine ponovno smo u Općoj bolnici Zabok obilježili Svjetski dan srca. U petak 28. rujna 2012. godine organizirali smo mjerenje čimbenika rizika – arterijskog tlaka, tjelesnu težinu i visinu, indeks tjelesne mase, vrijednost GUK, obujam struka. Sudionicima su podijeljene brošure o zdravom životu i pravilnoj prehrani. U ovoj javnozdravstvenoj akciji je sudjelovalo 230 sudionika. Najčešći čimbenik rizika bili su prekomjerna tjelesna težina te povišen arterijski tlak.Više je bilo pristuno osoba ženskog spola. Lokalni mediji su se aktivno uključili u akciji te su nekoliko dana prije akcije pozivali građane na sudjelovanje. Uz liječnike kardiologe, akciji su prisustvovale i med. sestre s odjela kardiologije.

Obilježavanje Svjetskog dana srca 2012. godine u Karlovcu

Prim.dr.sc. Davor Horvat, dr.med.

Opća bolnica Karlovac

Dana 28. rujna 2012. godine smo na prostoru ispred gradskog kazališta «Zorin dom» u Karlovcu, u terminu od 8.30 do 11 sati tradicionalno obilježili Svjetski dan srca.

Akciju je posjetilo otprilike 150 naših građana. Provedene su sljedeće aktivnosti: mjerenje arterijskog tlaka, glukoze i kolesterola u krvi, određivani su indeks tjelesne mase i kardiovaskularni rizik, davani su savjeti kardiologa i prikazane su osnove kardiopulmonalne reanimacije. Provedena je i akcija savjetovanja za roditelje u dva dječja vrtića. Planirano šetanje karlovačkim parkovima pod stručnim vodstvom instruktora za nordijsko hodanje te prikazivanje rekreativnih vježbi za starije osobe zbog kišovitog vremena na žalost nije bilo provedeno.

Glavni organizator i pokrovitelj akcije bila je županijska organizacija «Savjet za zdravlje karlovačke županije», a uključeni su bili i ostali suorganizatori: Zavod za javno zdravstvo, Opća bolnica, Medicinska škola, Dom zdravlja, Hitna medicinska služba, Ustanova za zdravstvenu njegu u kući, Crveni križ i Udruga matice umirovljenika. Akcija je bila provedena i u ostalim Domovima zdravlja županije poput Duga Rese, Ogulina, Slunja i Vojnića. Manifestacija je ove godine u Karlovcu održana šesti puta zaredom. Cijeli je događaj također bio i adekvatno medijski popraćen.

Svjetski dan srca, 29. rujna 2012. godine, Osijek

Dr.sc. Sandra Makarović, dr.med.

Klinički bolnički centar Osijek, Osijek

Kao i svake do sada i ove je godine na osječkom Trgu Ante Starčevića 29. rujna 2012. obilježen Svjetski dan srca. Ovogodišnji moto bio je: Jedan svijet, jedan dom, jedno srce.

Akcija je bila posvećena podizanju svijesti o potrebi prevencije kardiovaskularnih bolesti, ali i
šećerne bolesti, za koju se smatra da predstavlja ekvivalent koronarne bolesti srca. Kardiovaskularne bolesti i šećerna bolest glavni su uzrok prijevremene smrtnosti u svijetu. Ateroskleroza u pozadini kardiovaskularnih bolesti razvija se godinama prije kliničke manifestacije bolesti. Smrt posljedično kardiovaskularnoj bolesti, može nastupiti naglo, a u tom su slučaju terapijske intervencije uzaludne.

Jedna od najučinkovitijih mjera prevencije kardiovaskularnih bolesti predstavlja promjena životnih navika, što je i bila glavna tema ovogodišnjeg obilježavanja dana srca. Naglašeno je da se i žene i djeca nalaze u rizičnoj skupini za razvoj ovih bolesti, a komentirane su bitne mjere prevencije, koje uključuju prestanak pušenja, šetnja 3 km dnevno ili 30 minuta umjerene fizičke aktivnosti, zastupljenost voća i povrća u prehrani, kontrola arterijskog tlaka (ispod 140mmHg), kontrola vrijednosti ukupnog kolesterola.

Glavni pokrovitelj ove je godine bila je farmaceutska tvrtka PharmaS. Na skupu na Trgu Ante Starčevića sudjelovali su liječnici Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Udruga Kardiovaskularnih bolesnika te liječnici Odjela za Kardiovaskularne bolesti KBC Osijek. Akciji su se pridružili i Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek i Blok umirovljenici-Stranka umirovljenika Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Akcija je obilježena mjerenjem arterijskog tlaka, šećera u krvi, mjerenja opsega struka te konačno procjene ukupnog kardiovaskularnog rizika. Građani su pozvani da svaki dan učine nešto pozitivno za svoje srce, počevši od zdrave prehrane, redovite umjerene tjelovježbe, pa do jedne od ključnih mjera – prestanka pušenja. Istaknuto je da se navedene mjere ne odnose samo na stariju dobnu populaciju, nego i na dječji uzrast, jer za prevenciju kardiovaskularnih bolesti nikada nije prerano.