Izvještaj sa simpozija “Aritmologija za obiteljsku medicinu”

artimije.kardio.hr-simpozij-aritmologija-obiteljska-medicina-3

Prvi simpozij pod nazivom “Aritmologija za obiteljsku medicinu” održan je 6.-og veljače 2016. u hotelu Westin u Zagrebu pred 600 polaznika, liječnika obiteljske medicine iz cijele Republike Hrvatske. Organizator simpoziaj je bila Radna skupina za aritmije i elektrostimulaciju srca Hrvatskog kardiološkog društva u suradnji sa stručni udrugama liječnika obiteljse medicine (DNOOM; HDOD; KOHOM; HUOM).

Simpozij se bazirao na tri aktualne teme iz aritmologije: ablacijske mogućnosti liječenja srčanih aritmije, nova antikoagulantna terapija te resinkronizacijsko liječenje zatajivanja srca.

Ovim simpozijem iskazana je važnost uloge liječnika obiteljske medicine u probiru bolesnika za aritmološke procedure kao i u dajnjem praćenju. bolesnika nakon učinjenih intervencija. Prezentirani su jednostavni algoritmi za postupanje s bolesnicima te je definirana uloga ultrazvuka srca. Još jedan put je istaknuta važnost antikoagulantne terapije kod bolesnika s fibrilacijom atrija, definirane su indikacije i superiornost ablacijskog nasuprot medikamentnom liječenju aritmija. Također je definirana važnost liječnike obitljske medicine u ispravnom probiranju bolesnika koji su kandidati za liječene zatajivanja srca resinkronizacijskom terapijom.