Tečaj “Akutna stanja u kardiologiji”

Zagreb, 25. i 26. 5. 2019.

 

Dana 25. i 26. svibnja 2019. godine održat će se Poslijediplomski tečaj I. kategorije pod naslovom “Akutna stanja u kardiologiji” na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 2, Zagreb čiji program se može pronaći u prilogu.

Akutne kardiovaskularne bolesti predstavljaju značajnu patologiju u bolničkim objedinjenim hitnim prijemima, intenzivnim, kardiološkim, internističkim, ali i drugim bolničkim odjelima, hitnoj medicinskoj pomoći, ali i ambulantama obiteljske medicine. Značajnost ovih stanja proizlazi iz njihove učestalosti, morbiditeta i mortaliteta s kojim su povezana, potrebe za urgentnom dijagnostikom i liječenjem koji su danas dosegli visoke razine.

Polaznici ovoga tečaja imati će priliku slušati o sveobuhvatnim i najsuvremenijim saznanjima o akutnom koronarnom sindromu, akutnom popuštanju srca, akutnim valvularnim i upalnim bolestima srca, tamponadi, aritmijama i smetnjama provođenja, akutnom aortalnom sindromu, kao i akutnim kardiološkim stanjima povezanim s drugim bolestima i stanjima. Biti će prikazane specifičnosti urgentne laboratorijske, ultrazvučne i ostale neinvazivne, te invazivne dijagnostike, te konzervativnog i intervencijskog liječenja. Govoriti će se i o intenzivnom kardiološkom liječenju akutnih kardioloških stanja, ali i o mediko-legalnim aspektima toga liječenja. Polaznici će imati priliku ponoviti osnovne i napredne metode kardiopulmonalne reanimacije te učiti o njihovim specifičnostima u kardiologiji. 

Tečaj je namijenjen za specijalistima i specijalizantima kardiologije, interne medicine, hitne medicine, anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, kao i svim ostalim liječnicima koji se u svome svakodnevnom radu susreću s ovim stanjima. Voditelji i predavači ovoga tečaja godinama se bave akutnim stanjima u kardiologiji kako u svome svakodnevnom radu, tako i kroz odgovarajuće Radne skupine Hrvatskog i Europskog kardiološkog društva u čijem su i vodstvu mnogi od njih, te kroz istraživanja čije su rezultate objavili u mnogim inozemnim i domaćim publikacijama. Voditelji ovoga tečaja već su organizirali simpozije iz područja akutne kardiološke skrbi s velikim interesom sudionika pa se nadaju da će i ovaj tečaj pobuditi veliki interes polaznika.

Prof.dr.sc. Zdravko Babić, dr.med.

Program – pdf (77 KB)