Medix, svibanj/lipanj 2010, broj 87/88

Arterijska hipertenzija – smjernice u prevenciji, dijagnostici i liječenju

medix-71

Novi dvobroj časopisa Medix (www.medix.com.hr) zaista donosi pregršt zanimljivih tema liječnicima internistima i kardiolozima. U početnom dijelu pročitajte više novosti i prikaza stručnih događaja. Izdvajamo prikaz knjige “Latinski i hrvatski nazivi za najčešće bolesti i stanja sa šiframa prema MKB-10”. Slijede izvješća s održanih Simpozija Radne skupine za aritmiju i elektrostimulaciju Hrvatskog kardiološkog društva, obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije te simpozija “Hrvatska mreža primarne perkutane koronarne intervencije danas” održanog u organizaciji Radne skupine za akutni koronarni sindrom Hrvatskog kardiološkog društva. Slijedi prikaz 66. dana dijabetologa Hrvatske na kojem je vodeća tema bila donošenje hrvatskih smjernica za liječenje dijabetesa, što je bio i predmet razgovora s doc. dr. Slavenom Kokićem. Od javnozdravstvenih tema izdvajamo prikaz održanog tečaja Mediji i zdravlje o temi korupcije i osvrt na temu kriznog komuniciranja.

Tema novog dvobroja je naša najčešća srčanožilna bolest – arterijska hipertenzija, a gost urednik prof. dr. sc. Jelaković, predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju. Članci, čiji su autori liječnici različitih specijalnosti, doprinose zbrinjavanju ove bolesti čija je prevalencija, prema podacima nacionalne EH-UH studije i Hrvatske zdravstvene ankete, u porastu dok je broj kontroliranih hipertoničara još uvijek nizak. Umjereni optimizam unose epidemiološki podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u članku vodeće autorice prim. mr. sc. Hrabak-Žerjavić, koji ukazuju na trend porasta broja hospitalizacija i dijagnoza zabilježenih u općoj medicini, kao i daljnji pad mortaliteta što ipak ukazuje na uspješnost mjera primarne i sekundarne prevencije. O važnosti smanjenja prekomjernog unosa kuhinjske soli koji je unazad četiri godine poznatiji kao nacionalna CRASH inicijativa govori članak akademika Reinera. Slijed zbivanja u dijagnostici i liječenju primarnog aldosteronizma, uzroka arterijske hipertenzije u 5% do 13% hipertenzivne populacije, opisan je u preglednom članku prof. dr. sc. Kuzmanića, a uloga fetalnog razvoja na visinu arterijskog tlaka u odrasloj dobi u članku mr. sc. Laganovića. Ulogu slikovnih metoda u detekciji komplikacija arterijske hipertenzije prikazuje članak dr. sc. Hrabak Paar. Specifičnosti i izazove o liječenju dijaliznih bolesnika prikazuje članak doc. dr. sc. Pavlovića, a novu klasifikaciju kardiorenalnog sindroma – interakcije bubrežne i srčane disfunkcije s kliničkim učincima prikazuje doc. dr. sc. Rački. O perifernoj arterijskoj bolesti (insuficijenciji) novosti u dijagnostici i liječenju prikazuje doc. dr. sc. Banfić. Činjenicu da arterijska hipertenzija odraslih ima svoje porijeklo u dječjoj dobi detaljno obrazlaže prim. mr. sc. Đelmiš koja nas upoznaje s definicijom, klasifikacijom, dijagnostičkim i terapijskim postupkom za ovu bolest u djece i adolescenata. O liječenju arterijske hipertenzije završno imamo priliku pročitati u četiri pregledna članka. Terapijsku intervenciju tjelovježbom kod kardiovaskularnih bolesnika opisuje dipl. physioth. Brumnić, a dr. sc. Vranešić Bender ukazuje na značaj načina života i pravilne prehrane u hipertoničara. O primjeni alata za procjenu rizika i uporabu smjernica, liječenju u ordinaciji obiteljske medicine i potrebi za boljom suradnjom liječnika svih vidova zdravstvene zaštite govori članak vodeće autorice prof. dr. sc. Berman Marković u kojem se ponovno ističe ključna javnozdravstvena ulogu liječnika obiteljske medicine – edukacija ukupne populacije, a posebice hipertoničara. Članak dr. Počanića ukazuje na razlike između pojedinih predstavnika beta-blokatora obzirom na nuspojave i nepovoljne metaboličke učinke.

Kao i do sada, Medix i u ovom dvobroju sadrži uobičajeni dopisni test znanja u okviru trajne izobrazbe liječnika koju provodi Hrvatska liječnička komora.

Sadržaj broja pročitajte na http://www.medix.com.hr/izdanje.php

U dogovoru s Glavnim urednikom časopisa Medix za čitatelje portala Kardio.hr u cijelosti su dostupni neki od spomenutih članaka:

Jelaković B. Uvodnik. 011

Šimunić V. Kako pisati medicinske dijagnoze? 019

Iznenadna srčana smrt – tihi ubojica o kojem se malo zna. 021

Cafuk B. Zdravlje na radu i zdrav radni okoliš – ključ kvalitete rada liječnika. 033-034

Nikolić Heitzler V, Babić Z. Hrvatska mreža primarne perkutane koronarne intervencije danas. 089-092

Hrabak-Žerjavić V, Kralj V, Dika Ž, Jelaković B. Epidemiologija hipertenzije, moždanog udara i infarkta miokarda u Hrvatskoj. 102-107

Banfić Lj. Periferna arterijska bolest – nedovoljno prepoznat čimbenik ukupnog kardiovaskularnog rizika. 133-139

Đelmiš J. Hipertenzija u djece i adolescenata. 150-156

Počanić D. Beta-blokatori – prednosti novih nad starim. 157-160

Tomulić V, Vitezić D, Zaputović L. Plućna arterijska hipertenzija – rijetka i teška bolest. 172-176

Brumnić V, Šimunović D. Terapijska intervencija tjelesnom aktivnošću kod srčano-žilnih bolesnika. 178-181

Vranešić Bender D. Uloga prehrane u prevenciji i liječenju hipertenzije. 183-186