Svjetski dan srca, 24. 9. 2011.

svjetski-dan-srca-2011Zagreb, 24. 9. 2011.

Na poziv Svjetske kardiološke federacije Hrvatsko kardiološko društvo i ove godine obilježava Svjetski dan srca. Slogan ove godine je “Jedan svijet, jedan dom, jedno srce.”

Središnji događaj odžan je u Zagrebu na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) 24. rujna 2011. godine. Pogledajte fotogaleriju, a izvješće za tisak na poveznici http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=34694.

Svjetski dan srca 2011. u Zagrebu

Ivana Portolan Pajić, dr.med.
Gradski ured za zdravstvo i branitelje
Grad Zagreb

Obilježavanje Svjetskog dana srca 2011. u Zagrebu započelo je u utorak, 20. rujna 2011. godine predavanjem u Udruzi srčanih bolesnika „Srce” : „Srčani udar – kako prepoznati i što poduzeti?”, kojeg je održala dr. Tatjana Pandak iz Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

U petak, 23. rujna 2011. god. u Gradskoj upravi Grada Zagreba održana je konferencija za medije na kojoj je javnosti predstavljen program obilježavanja Svjetskog dana srca i na kojoj su prezentirani najnoviji epidemiološki podaci o kardiovaskularnim bolestima u Republici Hrvatskoj.

Središnji događaj obilježavanja Svjetskog dana srca održan je u subotu, 24. rujna 2011. na Trgu Petra Preradovića – Cvjetnom trgu.

Pod nazivom “Jedan svijet, jedan dom, jedno srce”, u organizaciji Hrvatskog kardiološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje održana je javnozdravstvena akcija za građane Grada Zagreba uz bogati prigodni program. U ovim aktivnostima sudjelovao je veliki broj volontera kojima i ovom prilikom zahvaljujemo na sudjelovanju i pomoći u promicanju kardiovaskularnog zdravlja.

Obilježavanje je započelo jutarnjom vježbom za zdravo srce u izvedbi Plesne skupine gospođe Vesne Mimica koja već tradicionalno sudjeluje na obilježavanju Svjetskog danu srca. Uslijedio je nastup Zagrebačkih mažoretkinja koje su uz oduševljenje prisutnih izvele dvije vrlo atraktivne koreografije.

Okupljenim građanima i sudionicima obilježavanja obratili su se potom gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić i predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva prof. dr. Davor Miličić. Građani su pozvani na poduzimanje osnovnih koraka u vlastitom domu radi očuvanja i unaprjeđenja zdravlja srca. Obraćanje javnosti završilo je puštanjem u zrak balona u obliku srca s porukom: “Jedan svijet, jedan dom, jedno srce”.

Javnozdravstvena akcija trajala je puna tri sata tijekom kojih je mjerenju arterijskog tlaka pristupilo više od pet stotina građana. Izračunu indeksa tjelesne mase i određivanju udjela masnog tkiva, mišićnog tkiva i vode u organizmu elektronskom vagom pristupilo je stotinu i četrdeset građana, a savjet liječnika kardiologa zatražilo ih je pedeset.

Osim što su imali priliku dobiti savjet kardiologa, građani su se mogli posavjetovati s nutricionistima, kineziolozima, fizioterapeutima i drugim stručnjacima koji rade na prevenciji i očuvanju zdravlja srca. Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” primao je predbilježbe za besplatne preventivne preglede u Centru za prevenciju bolesti. Nove edukativne materijale predstavili su Gradski ured za zdravstvo i branitelje, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Udruga srčanih bolesnika „Srce”.

Građanima su potom prezentirane kardio vježbe u izvedbi fizioterapeuta Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju “Srčana”.

U organizaciji Golden-division tima građanima su predstavljene dvije vrste popularnog vježbanja, fitness zumba i fitness bhangra. Obje vrste fitnessa kombinacija su plesnih pokreta i vježbanja, a posebno su zanimljive i prihvaćene u mlađoj populaciji. Na Cvjetnom trgu se puna dva sata vježbalo, plesalo i pjevalo. Po prvi put na obilježavanju Svjetskog dana srca sudjelovala su i djeca. Mnogo ih je uživalo u likovnoj i glazbenoj radionici koje su organizirane uz pomoć Udruge Veliko srce malom srcu i Udruge „Semera”. U likovnoj radionici djeca su slikala temperama i pastelnim bojama na temu „Volim svoje srce!”. Izabrani su najbolji radovi te su njihovi autori i prigodno nagrađeni.

Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba više su puta izveli edukativnu prezentaciju rada s vanjskim automatskim defibrilatorom naglašavajući njihovu ulogu u spašavanju života kod iznenadne smrti uslijed srčanog zastoja.

U nedjelju 25. rujna 2011. s početkom u 11 sati u organizaciji Policijske uprave zagrebačke održana je atletska utrka „Četiri zagrebačka trga 2011″. Prije i poslije utrke svim sudionicima omogućeno je mjerenje arterijskog tlaka u organizaciji Poliklinike „Srčana”. U večernjim satima održan je humanitarni koncert u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski” za pomoć Pedijatrijskoj klinici Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Koncert je organizirala Udruga „Veliko srce malom srcu” koja se na taj način pridružila obilježavanju Svjetskog dana srca.

Obilježavanje Svjetskog dana srca 2011. u Zagrebu proteklo je u vrlo lijepom i veselom ozračju čemu je svakako doprinijelo izrazito lijepo, sunčano vrijeme, ali i zalaganje svakog pojedinog sudionika.

dan-srca-lisinski-2011-3083

Picture 1 of 64

Svjetski dan srca Split

Branka Jurčević Zidar, dr. med.
Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Split

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ) već devetu godinu zaredom obilježava Svjetski dan srca. Ove godine organizirali smo niz aktivnosti kroz mjesec rujan i to u nekoliko gradova Županije.

Dana 10. rujna 2011. godine u Glavicama Donjim kod Sinja organizirano je mjerenje arterijskog tlaka (AT) i glukoze u krvi te savjetovanje žena o čimbenicima rizika za bolesti srca i krvnih žila, u sklopu 15. Memorijalnog ženskog sportskog turnira. U akciji su sudjelovale dr. Branka Jurčević Zidar, dr. Ljubica Marunica Oršolić, dr. Ana Kokot-Živalj i laborantica Nevenka Norac-Kevo. Akciji se odazvao zavidan broj sudionika (125 sudionika turnira).

Dana 22. rujna 2011. u Splitu u Središnjoj gradskoj knjižnici „Marko Marulić” u 18 sati djelatnice Službe za epidemiologiju kroničnih masovnih bolesti NZJZ SDŽ dr. sc. Ingrid Tripković, dr. Branka Jurčević Zidar i dr. Ljubica Marunica Oršolić održale su predavanje „Čimbenici rizika za bolesti srca i krvnih žilna” za sve zainteresirane građane.

U sklopu aktivnosti imali smo i Tjedan otvorenih vrata Savjetovališta Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih masovnih bolesti NZJZ SDŽ, u razdoblju od 23. do 30. rujna 2011. god. Pregledom u Savjetovalištu građani su saznali vrijednosti AT, glukoze, ukupnog kolesterola i trigliceridida u krvi te tjelesnu težinu, tjelesnu visinu, kao i indeks tjelesne mase (ITM). Izmjeren im je opseg struka i izračunat ukupni kardiovaskularni rizik te su shodno svojim nalazima dobili odgovarajuće savjete.

U slopu programa “Dani Sv. Mihovila 2011.”, kao poklon građanima za dan njihovoga grada – Trilja, a koji je ujedno i Svjetski dan srca, održano je predavanje „Prevencija kardiovaskularnih bolesti” dana 26. rujna 2011. u Kino dvorani Trilj. Predavanje su održale dr. sc. Ingrid Tripković, dr. Branka Jurčević Zidar i dr. Ljubica Marunica Oršolić. Nakon predavanja građanima je također izmjeren AT, glukoza i kolesterol u krvi te su dobili korisne savjete za prevenciju bolesti srca i krvnih žila.

Dana 29. rujna 2011. u suradnji s kolegama na terenu u Higijensko-epidemiološkim ispostavama u Sinju, Imotskom, Trogiru, Omišu, Makarskoj, Jelsi na Hvaru i Supetru na Braču organizirana su akcije mjerenja AT, tjelesne težine, visine, ITM, opsega struka i bokova.

U Splitu je akcija Svjetskog dana srca obilježena, već tradicionalno devetu godinu za redom na Marjanu, kod Sjevernih marjanskih vrata. Djelatnici NZJZ SDŽ su zajedno s kolegama iz Kliničkog bolničkog centra Split zainteresiranim građanima mjeriliAT, opseg struka, tjelesnu težinu i visinu te dijelili prigodne edukacijske materijale i davali savjete za očuvanje cjelokupnog zdravlja i prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Fotogalerija

dan-srca-2011-split_001

Picture 1 of 9

 

Svjetski dan srca 201 1. u Osijeku

Marin Vučković, dr. med.
Klinički bolnički centar Osijek, Osijek

I ove godine, kao i prethodnih, prigodno je obilježen Svjetski dan srca. Akcija pod nazivom „Jedan svijet, jedan dan, jedno srce” imala je namjeru približiti građanima zdravstvene organizacije, udruge i djelatnike koji skrbe o njihovom zdravlju. Akcija je održana po ugodnom sunčanom vremenu 25. rujna 2011 godine na Trgu Ante Starčevića. Organizatori iste su bili Zavod za javno zdravstvo Osijek, Udruga kardiovaskularnih bolesnika Osijek te Odjel Kardiologije Klinike za Internu medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Akciji je prisustvovalo brojno građanstvo, koje je imalo priliku provjeriti arterijski tlak, opseg struka i indeks tjelesne mase te se individualno posavjetovati s liječnicima. Ove godine je naglasak stavljen na preventivne mjere, posebice one koje su dostupne za svakog pojedinca u njihovom domu, kako bi se smanjio rizik od nastanka koronarne bolesti srca koja je vodeći uzrok smrtnosti, kako u svijetu tako i u čitavoj Hrvatskoj, a napose u slavonsko-baranjskoj regiji, široko poznatoj po svojem delikatesnom, ali dokazano zdravstveno škodljivom načinu prehrane. Dom kao mjesto gdje čovjek provede najveći dio svoga života je zasigurno prostor koji u mnogočemu određuje čovjekovo zdravlje i trebao bi biti osnova zdravog načina života i zdrave prehrane. Promjene u prehrani, usvajanjem raznovrsnijih dijetalno-prehrambenih navika, izbjegavanje štetnih navika kao što su pušenje i konzumacija alkoholnih pića u pretjeranim količinama te smanjenje tjelesne mase povećanjem kretanja i vježbanja osnovni su ciljevi ovogodišnje akcije. U nadi smo da će preporuke ovogodišnje akcije pronaći mjesto u obrascima ponašanja najrizičnijih skupina građana te tako rezultirati ukupnim smanjem broja kardiovaskularnih oboljenja.

Na kraju ali ne najmanje važno je naglasiti kako je sponzor ovogodišnjeg Svjetskog dana srca u Osijeku bila farmaceutska tvrtka „PharmaS”.

Fotogaleria

2011-09-25-osijek-1

Picture 1 of 5

 

Izvješće o obilježavanju Svjetskog dana srca 2011. godine u Karlovcu

Dr.sc. Davor Horvat, dr.med.
Opća bolnica Karlovac, Karlovac

Dana 23. rujna 2011. godine smo na prostoru ispred gradskog kazališta «Zorin dom» u terminu od 08.30 do 11 sati obilježili ovogodišnji Svjetski dan srca.

Provedena su mjerenja i savjetovanja kod otprilike 160 osoba, provedene su sljedeće aktivnosti: mjerenje arterijskog tlaka, glukoze i kolesterola u krvi, određivani su indeks tjelesne mase i kardiovaskularni rizik, davani su savjeti kardiologa, prikazane su osnove kardiopulmonalne reanimacije, organizirana je šetnja karlovačkim parkovima pod stručnim vodstvom, prikazane su rekreativne vježbe za starije osobe, provedena je akcija savjetovanja za roditelje u dječjem vrtiću Dubovac te je preko patronaže obiđeno i više obitelji u njihovim domovima gdje im je podijeljen promotivni materijal.

Ove godine se cjelokupno obilježavanje Dana srca integriralo u obilježavanje Svjetskog dana starijih osoba pa je u okviru toga bilo niz aktivnosti na području cijele županije u vremenu od 23. do 30. rujna 2011. godine. Uz glavnog organizatora i pokrovitelja «Savjet za zdravlje karlovačke županije» uključeni su bili i ostali suorganizatori: Zavod za javno zdravstvo karlovačke županije, Opća bolnica Karlovac, Medicinska škola Karlovac, Domovi zdravlja Karlovac, Duga Resa, Ogulin, Slunj i Vojnić, Hitna medicinska služba, Ustanova za zdravstvenu njegu u kući Karlovac, Gradska društva Crvenog križa, Dom za starije i nemoćne osobe Sv. Antun, Klub za starije osobe Grabrik, Udruge matice umirovljenika Karlovac i Sportski aerobic klub Dinamic.

Akcija je ove godine u Karlovcu održana peti puta zaredom te je bila najuspješnija i najljepša do sada. Cijeli je događaj također bio i adekvatno medijski popraćen.

Fotogalerija

karlovac-dan-srca-2011_2736

Picture 1 of 4

 

Svjetski dan srca Bjelovar

Izvješće o obilježavanju Sjetskog dana srca u Bjelovaru pročitajte u vijesti objavljenoj u Večernjem listu na stranici
http://www.vecernji.hr/regije/stres-najveci-okidac-bolesti-krvozilnog-sustava-clanak-330832

 

Letak – web rezolucija
Dan srca 2011 letak (276.01 kB)

Svjetski dan srca 2011
Svjetski dan srca 2011 (129.5 kB)
Svjetski dan srca 2011 – program (137.41 kB)

Poster – web rezolucija
Dan srca 2011 plakat (579.3 kB)

Informacije na mrežnim stranicama Svjetske kardiološke federacije
http://www.world-heart-federation.org/what-we-do/awareness/world-heart-day/