<" /> Akcija Radne skupine za akutni koronarni sindrom | kardio.hr

Akcija Radne skupine za akutni koronarni sindrom


Doc.dr.sc. Zdravko Babić, dr.med.
Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, Zagreb

 

babic slika 1Hrvatska mreža primarne perkutane koronarne intervencije (PCI), osnovana 2005. godine, iz godine u godinu napreduje na kvalitativnom i kvantitativnom planu. Unatoč povećavanju rizičnog profila bolesnika s akutnim infarktom miokarda (AIM) liječenih primarnom PCI, rezultati njihova liječenja se ne pogoršavaju, a smrtnost od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj u proteklih pet godina smanjena je sa 53% na 49%. Potonje je, najvećim dijelom, posljedica smanjene smrtnosti od AIM i koincidira s organiziranjem „Hrvatske mreže primarne PCI“. Nadalje, sve se više bolesnika s AIM diljem naše zemlje liječi hitnom PCI te je taj broj dosegao gotovo 2000 bolesnika s akutnim infarktom miokarda s elevacijom ST-segment godišnje (Slika 1). 

Radna skupina za akutni koronarni sindrom Hrvatskog kardiološkog društva je, u sklopu kontinuirane evaluacije implementacije Hrvatske mreže primarne PCI u svakodnevnu zdravstvenu zaštitu širom Republike Hrvatske i kontinuiranog provođenja mjera za njeno poboljšanje, tijekom akademske godine 2011./2012. organizirala više radionica u različitim dijelovima naše zemlje. Na radionicama je sudjelovalo više desetaka liječnika koji na primarnoj, sekundarnoj ili tercijarnoj razini sudjeluju u hitnom liječenju bolesnika s AIM. Radionice su bile strukturirane od nekoliko predavanja koja su obuhvaćala edukaciju o akutnom koronarnom sindromu (ACS), njegovom suvremenom liječenju uključujući i važnost klopidogrela u njemu te Hrvatskoj mreži primarne PCI. Na svakoj radionici donosile su se prilagođene lokalne smjernice za liječenje bolesnika s ACS u skladu s takvim hrvatskim i europskim smjernicama. Na svim radionicama su kao predavači i organizatori sudjelovali voditelji Radne skupine za akutni koronarni sindrom prof.dr.sc. Vjeran Nikolić Heitzler i doc.dr.sc. Zdravko Babić.

Radionica u Vukovaru održana je 22. studenoga 2011. god., predavač-domaćin bio je doc.dr.sc. Robert Steiner, u Splitu 23. ožujka 2012., s predavačima-domačinima doc.dr.sc. Ivicom Vukovićem i prim.dr. Lovelom Giuniom, u Puli 24. travnja 2012.,s mr.sc. Željkom Plazonićem i dr. Nediljkom Jukićem, u Krapinskim Toplicama 31. svibnja 2012., prof.dr.sc. Robert Bernat, doc.dr.sc. Duško Cerovec, dr. Hrvoje Stipić, dr. Igor Šesto te u Varaždinu 5. lipnja 2012. s dr. Dubravkom Tršinskim i dr.sc. Boškom Skorićem (Slika 2). Obzirom na okupljanje na jednom mjestu stručnjaka koji sudjeluju u liječenju ACS na sve tri razine zdravstvene zaštite, sve radionice su bile prilika za raspravu o navedenoj problematici, iznošenje problema i iznalaženje njihovih riješenja.

Stoga se ovu akciju Radne skupine za akutni koronarni sindrom Hrvatskog kardiološkog društva i tvrtke Sanoffi, koja je bila njena financijska i organizacijska potpora, može ocijeniti kao vrlo važnom u unapređenju Hrvatske mreže primarne PCI s nadom da će se moći od jeseni nastaviti.

 

babic slika 1

Slika 1. Porast godišnjeg broja bolesnika s akutnim infarktom miokarda s elevacijom ST-segmenta liječenih primarnom perkutanom koronarnom intervencijom u u tri faze razvoja „Hrvatske mreže primarne PCI“. 

 

babic slika 2 540

Slika 2. Predavači radionice u Varaždinu.