Svjetski dan srca, 29. 9. 2015.

world-heart-day-logoSvjetska kardiološka federacija objavila je mrežne stranice posvjećene Svjetskom danu srca na poveznici http://worldheartday.org/

Povodom Svjetskog dana srca 2015. godine novi nacionalni javnozdravstveni projekt “Čuvari srca” bit će predstavljen u srijedu, 23. rujna 2015. godine u 11 sati u Zakladi Hrvatska kuća srca.
Središnji događaj obilježavanja Svjetskog dana srca 2015. godine bit će javnozdravstvena akcija u subotu 26. rujna 2015. od 10 do 14 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Građanima će se mjeriti arterijski tlak, određivati indeks tjelesne mase, vrijednosti glukoze i krvi i ukupnog kolesterola.

Zaklada Hrvatska kuća srca će u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom, Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara i Hrvatskim društvom za hipertenziju snimati milenijsku fotografiju (Šime Strikoman) na sam Svjetski dan srca 29. rujna 2015. godine u 12 sati na Europskom trgu.

Svjetski dan srca obilježen milenijskom fotografijom
Svjetski dan srca obilježen milenijskom fotografijom  – http://www.ordinacija.hr/novosti/svjetski-dan-srca-obiljezen-milenijskom-fotografijom/

Izvješće sa obilježavanja Svjetskog dana srca 2015. u Zagrebu

Rezultate javnozdravstvene akcije povodom obilježavanja Svjetskog dana srca 2015. godine u Zagrebu pročitajte u članku objavljenom u časopisu Cardiologia Croatica.

Mario Ivanuša, Vedrana Škerk, Marija Heinrich, Nada Hrstić, Goran Krstačić, Ivana Portolan Pajić
Quo vadis, prevencija kroničnih nezaraznih bolesti? Novi primjer iz Zagreba.
Prevention of Chronic Non-Communicable Diseases: Quo Vadis? A New Example from Zagreb.
Cardiol Croat. 2015;10(11-12):274-282.
http://dx.doi.org/10.15836/ ccar2015.274

Default Gallery Type Template

This is the default gallery type template, located in:
/usr/www/users/helixi/www_kardio_hr/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_gallery_display/templates/index.php.

If you're seeing this, it's because the gallery type you selected has not provided a template of it's own.

Izvješće s konferencije za medije – Zagreb, 23. 9. 2015. – http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=80476

Obilježavanje Svjetskog dana srcahttp://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/svjetski-dan-srca-svaki-drugi-hrvat-umire-zbog-bolesti-srca-i-krvih-zila—410099.html

Svjetski dan srca obilježen milenijskom fotografijom  – http://www.ordinacija.hr/novosti/svjetski-dan-srca-obiljezen-milenijskom-fotografijom/

Svjetski dana srca 2015. u Sisku obilježen akcijom – ODBOJKA U SRCU – „Zeleno svjetlo za zdravo srce“

dr.sc. Diana Balenović, specijalist internist – kardiolog
Opća bolnica Sisak

Rotary klub Sisak je i ove godine proveo akciju obilježavanja Svjetskog dana srca pod pokroviteljstvom Grada Siska i HEP d.d. i uz podršku sponzora Gradska tržnica Sisak i Kristalna kocka vedrine.

Akcija je započela u ponedjeljak, 21. rujna 2015. godine u 19 sati na „Majmunjaku“, u Caffe baru“ Flor“, promocijom laičke reanimacije. Na tom poznatom sisačkom okupljalištu je u srpnju ove godine jedna priča imala sretan završetak, kada je hrabrošću neznanaca i besprijekornim radom i trudom profesionalaca jednom rotarijancu spašen život.

Nakon uvodnog predavanja dr Diane Balenović, voditeljice akcije, o važnosti prepoznavanja srčanog zastoja i pravovremenog pružanja pomoći, mladež Crvenog križa Grada Siska je pokazala postupak oživljavanja na modelu lutke, a svi zainteresirani su imati priliku isprobati tu tehniku.

Završnica akcije je bila u subotu, 26. rujna 2015. godine, od 10 do 13 sati u Sportskoj dvorani OŠ „22. lipanj“. I ove godine je održan revijalni turnir u sjedećoj odbojci koji je organiziran u suradnji s Klubom sjedeće odbojke Sisak i Odbojkaškim klubom Sisak.
Unatoč lošem vremenu, akciju je podržalo oko 150 posjetitelja, a njih 73 je pristupilo provjeri svog kardiovaskularnog rizika u Savjetovalištu koje su vodili liječnici i medicinske sestre Odsjeka kardiologije i Koronarne jedinice sisačke bolnice. Posjetitelji su imali priliku provjeriti arterijski tlak, glukozu u krvi i opseg struka te dobiti korisne stručne savjete za svoje zdravlje.

Mladež Crvenog križa Grada Siska je provodila animaciju laičke reanimacije na modelu lutke. Posjetitelji su mogli naučiti osnovne tehnike oživljavanja kojima u stvarnom životu mogu spasiti nečiji život.

Osim organizatora RC Sisak, KSO Sisak sa dvije ekipe (1 i 2) i OK Sisak, u turniru su sudjelovali srednjoškolci Gimnazije Sisak i Srednje škole Viktorovac, Mladež Crvenog križa Grada Siska, Mladež HDZ, Fitnes „Domina“, Ekipa obrtnika i amaterska ženska ekipa „Najbolja ekipa“. Odigrano je deset utakmica, a prva dva mjesta su pripala KSO Sisak dok je treće mjesto izborila amaterska ekipa Fitnes “Domina”.

Akcijom „Odbojka u srcu“ organizatori su se pridružili Svjetskoj kardiološkoj federaciji i promicanju zdravlja s porukom „Odabir za zdravo srce, za svakoga i svugdje“. Osim korisnih savjeta za zdravlje promoviran je rad klubova, KSO Sisak i OK Sisak, te Škola odbojke s ciljem da se što više mladih uključi u ovaj sport. Vesela atmosfera i ove godine je pokazatelj da u ljudima ima dobre volje za zdravijim načinom življenja. Zeleno svjetlo za zdravo srce je poruka kojom rotarijanci pozivaju sve građane da se brinu za vlastito zdravlje dobrim izborima prehrane i tjelesne aktivnosti.

[Not a valid template]

Svjetski dan srca u Karlovcu 2015. godine

Prim.dr.sc. Davor Horvat
Opća bolnica Karlovac

I ove godine tradicionalno je obilježen Svjetski dan srca u Karlovcu. Akcija je provedena 25. rujna 2015. godine od 8:30-11:00 h u centru grada ispred gradskog kazališta Zorin Dom. Oko 180 osoba izmjerilo je arterijski tlak i odredilo vrijednosti glukoze i kolesterola u krvi te dobilo savjet liječnika. Prisutnima su također podijeljenje i velike količine promotivnog materijala. Uspješno je bilo i u svim drugim gradovima karlovačke županije gdje je također prisustvovao velik broj ljudi.
Ovogodišnji organizatori bili su Karlovačka Županija, Zavod za javno zdravstvo karlovačke županije, Opća bolnica Karlovac, Domovi zdravlja Karlovac, Duga Resa, Ogulin i Vojnić, Medicinska škola Karlovac i Gradska društva Crvenog križa. Pokrovitelj je bio Savjet za zdravlje Karlovačke Zupanije. Za vrijeme akcije vrijeme nije išlo u prilog, no akcija je uspješno odrađena što se vidjelo po istom broju posjetitelja kao i ranijih godina. Cijela akcija bila je adekvatno medijski popraćena.

[Not a valid template]

Izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i županijskih zavoda za javno zdravstvo o obilježavanju Svjetskog dana srca u Hrvatskoj

Svjetski dan srca – 29. rujna 2015. „Odabir za zdravo srce, za svakoga i svugdje“

Ovogodišnji Svjetski dan srca obilježavao se 29. rujna uz slogan: «Odabir za zdravo srce, za svakoga i svugdje». Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzroci smrti u cijelome svijetu i odgovorne su za 17,3 milijun smrti svake godine, a očekuje se da će do 2030. godine taj broj porasti i do 23 milijuna. Povoljna je činjenica da se većina srčano žilnih bolesti može spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika, poput pušenja, nepravilne prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti. Ali i okruženje u kojem živimo ima značajan utjecaj na našu motivaciju da izaberemo zdrave životne navike.

Stoga ovogodišnji dan srca stavlja naglasak na važnost okruženja koje pogoduje zdravlju srca i omogućuje svima da odaberu način života kojime će umanjiti rizik nastanka srčano žilnih bolesti.Svjetska kardiološka federacija preporučuje povodom tog dana organiziranje preventivnih i promotivnih aktivnosti, npr. otkrivanje čimbenika rizika, dijeljenje edukacijskih materijala i savjetovanje građana, održavanje sportskih aktivnosti (hodanje, trčanje, plesanje, vožnja bicikla), demonstraciju pravilnog pripremanja hrane i sl.

Hrvatsko kardiološko društvo i Zaklada “Hrvatska kuća srca”, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i drugim ustanovama, već tradicionalno od 2000. godine organiziraju obilježavanje Svjetskog dana srca u Zagrebu i diljem Hrvatske. Zbog važnosti ovakvih aktivnosti Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučio je obilježavanje ovog dana na županijskim razinama preko mreže županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Donosimo izvješća o obilježavanju Svjetskog dana srca 2015. godine diljem zemlje i to u:

  • HZJZ
  • Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
  • Dubrovačko-neretvanskoj županiji
  • Istarskoj županiji
  • Karlovačkoj županiji
  • Krapinsko-zagorskoj županiji
  • Ličko-senjskoj županiji
  • Primorsko-goranskoj županiji
  • Sisačko-moslavačkoj županiji
  • Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • Virovitičko-podravskoj županiji
  • Vukovarsko-srijemskoj županiji
  • Zadarskoj županiji
  • Gradu Zagrebu

Izvješće – pdf (5 MB)

Prim. Verica Kralj, dr.med., spec. epidemiologije
Hrvatski zavod za javno zdravstvo

 

Pratite kardio.hr radi dodatnih informacija.

Čuvari srca – pdf 14,3 MB
Letak – pdf 338 kB
Plakat A3 – pdf 328 kB
Plakat B1 – pdf  635 kB