Svjetski dan srca, 29. 9. 2013.

svjetski-dan-srca-2013Kreni putem zdravog srca, 29. 9. 2013.

Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna 2013. godine pod geslom “Kreni putem zdravog srca”. U znak proslave Svjetskog dana srca, poduzmite korake prema životu sa zdravim srcem…

Za više informacija pratite web stranice Zaklade Hrvatska kuća srca i Hrvatskog kardiološkog društva.

Zaklada Hrvatska kuća srca: http://www.zaklada-hks.hr
Facebook: https://www.facebook.com/HrvatskaKucaSrca
Svjetska kardiološka federacija: http://www.worldheartday.org

Plakat Svjetski dan srca 2013. (web rezolucija) – pdf (734.86 KB)

Plakat Svjetski dan srca 2013. (print A3) – pdf (2.33 MB)
Letak Svjetski dan srca 2013. (djeca) – pdf (1.77 MB)
Letak Svjetski dan srca 2013. (odrasli) – pdf (1.62 MB)

Programi zbivanja

Programi zbivanja vezano uz Svjetski dan srca 2013. po gradovima: Zagreb, Korčula, Rijeka, Pakrac, Bjelovar, Karlovac, Čakovec, Požega, Biograd na moru, Park prirode Medvednica, Split, Prelog, Slavonski Brod, Vinkovci, Osijek, Zadar, Šibenik, Koprivnicapdf (403.76 KB)

Promjena termina – Park prirode Medvednica: Zbog loših vremenskih prilika koje se predviđaju za nedjelju 29. rujna 2013. aktivnost Edukativna šetnja „Putem zdravog srca” bit će održana u subotu, 28. rujna 2013. godine.

Zagreb

Svjetski dan srca obilježava se u 195 zemalja svijeta na poziv Svjetske kardiološke federacije. Tim povodom Zaklada „Hrvatska kuća srca” pokreće društveno odgovornu inicijativu „Kreni putem zdravog srca” u suradnji s Centrom za istraživanje i razvoj športa kojom će promovirati tjelesnu aktivnost kao preduvjet zdravog načina života.

Aktivnosti Svjetskog dana srca 2013. bit će predstavljene na Konferenciji za medije u srijedu, 25. rujna 2013. godine s početkom u 11,00 sati u Zakladi „Hrvatska kuća srca”, Zagreb, Ilica 5/II, prolaz Oktogon (V.stube).

Informacije o Konferenciji za medije – http://www.zaklada-hks.hr/index.php/aktivnosti/15-svjetski-dan-srca/sds2013/27-konferencija-za-medije

Edukativna šetnja “Putem zdravog srca”
Park prirode Medvednica, 28. 9. 2013.

Povodom Svjetskog dana srca u subotu, 28. rujna 2013. godine održana je edukativna šetnja “Putem zdravog srca”. U edukativnoj šetnji sudjelovalo je oko stotinu građana, uglavnom srednjoškolaca.

Nakon početnog razgibavanja kod Šestinskog lagvića koje je predvodio fitness instruktor Mario Valentić započela je šetnja Poučnom stazom Medvednice (Miroslavac) do Kraljičinog zdenca. Šetnja je trajala nešto više od sat vremena nakon čega je uslijedilo istezanje mišića kod Kraljičinog zdenca.
Sudionici šetnje imali su prilike osvježiti se prirodnim sokovima Green2GO i izmjeriti arterijski tlak (Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara). Najstarija sudionica edukativne šetnje (62 godine) dobila je za nagradu nadlaktični mjerač arterijskog tlaka, a najmlađi sudionik (3 god) mjerač koraka.
Unatoč vlažnom i hladnom vremenu aktivnost je bila uspješna i medijski popraćena (TV Jabuka).

Fotogalerija 

Voditelji:
Ivana Portolan Pajić
Mario Valentić

 

Rijeka

Hrvatsko kardiološko društvo Podružnica Rijeka organizira Konferenciju za medije u utorak, 24. rujna 2013. godine u 10 sati s najavom događanja za obilježavanje Svjetskog dana srca (Info Centar Grada Rijeke).

Detaljan program Rijeka – 29. 9. 2013. – pdf  (145.3 KB)

Poziv i upute za sudjelovanje u akciji “Zdravi kolač za zdravo srce” – pdf (122.38 KB)

Banner “Zdravi kolač za zdravo srce” – pdf (628.67 KB)

 

Opatija

Redovita fizička aktivnost temelj je očuvanja zdravlja. Ovakvo tradicionalno vjerovanje, potvrđeno je mnogobrojnim znanstvenim istraživanjima i ugrađeno u temelje svake sveobuhvatne skrbi o kardiovaskularnim bolestima. Spomenom redovite tjelovježbe, gotovo nam uvijek misli krenu put organiziranih sportskih aktivnosti, međutim, da li je baš tako? Naime, svaka je fizička aktivnost izvrsna navika ako se provodi redovito. Trideset minuta hoda dnevno minimum je koji smo dužni svojim zapostavljenim tijelima, a sve iznad toga dobrodošao je oblik brige za sebe. Mnoge dnevne zadatke u kojima se koristimo automobilima, liftovima i javnim prijevozom, mogli bismo izvesti hodajući. Hodanje nije gubljenje vremena. Što činimo s vremenom koje smo uštedili sjedeći u automobilu nasred nepregledne kolone u gradskoj ulici? Ako ga i uspijemo uštedjeti, vjerovatno ćemo ga potrošiti gledajući kako u TV-studiju bezpredmetne teme razglabaju neka poznata lica, ili ćemo sjesti s prijateljem na kavu da bismo razgovarali. A pitajmo se samo jesmo li ikada pomislili da se puno razgovora može obaviti šećući?

Trka za srce ima humanitarni karakter i nije trka u doslovnom smislu riječi, ona samo podsjeća na važnost tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja. Malene kockice napora u promociji zdravlja, provođenjem na različitim razinama, sveobuhvatnošću mogu dati neslućene rezultate. Za danas, za sutra, za nas, naše bake i djecu.

Program Opatija 29. 9. 2013. – pdf (524.14 KB)

Plakat Trka za srce 2013. – pdf (182.55 KB)

Fotogalerija

MZOS – Ministri u Opatiji zdravim doručkom obilježili Svjetski dan srca 

 

Karlovac

Svjetski dan srca 2013. u Karlovcu, Ogulinu, Slunju, Dugoj Resi, Vojniću i Ozlju

Dana 27. rujna 2013. godine smo ispred gradskog kazališta “Zorin dom” u Karlovcu, u terminu od 8.30 do 11 sati ponovno tradicionalno obilježili ovogodišnji Svjetski dan srca.

Akciju je posjetilo otprilike 230 sugrađana, a među njima i Ivan Vučić, dipl. ing., župan Karlovačke županije

Provedene su sljedeće aktivnosti: mjerenje arterijskog tlaka, glukoze i kolesterola u krvi, određivani su indeks tjelesne mase i kardiovaskularni rizik, davani su savjeti liječnika, prikazane su osnove kardiopulmonalne reanimacije, dijelio se promotivni materijal i prigodne majice, proveli se prikazi vježbi na otvorenom i nordijskog hodanja, organiziralo se šetanje parkovima i s velikim uspjehom plesna radionica za djecu prigodno za ovogodišnju temu dana srca. U suradnji s nadležnim Domovima zdravlja organizirano je i obilježavanje Svjetskog dana srca u Slunju, Ogulinu, Dugoj Resi, Ozlju i Vojniću.

Ove godine imali smo i uspješno predstavljanje priručnika “Što jesti kod visokog krvnog tlaka” u organizaciji Savjeta za zdravlje Karlovačke županije i autorice prim. mr. sc. Branislave Belović, dr. med. iz Zavoda za zdravstveno varstvo u Murskoj Soboti, 1. listopada 2013. godine.

Glavni organizator ovogodišnje akcije bila je organizacija “Savjet za zdravlje karlovačke županije”, a suorganizatori su bili Zavod za javno zdravstvo, Opća bolnica, Medicinska škola, Domovi zdravlja Karlovac, Ogulin, Duga Resa, Slunj, Ozalj i Vojnić, Grad Karlovac, Crveni križ, Dječji vrtići Karlovac i Četiri Rijeke, Udruga matice umirovljenika, Sportski aerobic klub Dinamic te Udruga za ples i rekreaciju Riverdance.

Manifestacija je ove godine u Karlovcu održana sedmi puta zaredom, a cijeli je događaj bio zadovoljavajuće medijski popraćen.

Prim. dr. sc. Davor Horvat, dr.med.
Opća bolnica Karlovac

Koprivnica

Svjetski dan srca u Koprivnici

Zaklada “Hrvatska kuća srca” u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara i Gradom Koprivnicom u subotu 5. listopada u Koprivnici organizirala je javnozdravstvenu i sportsku manifestaciju, cestovnu rekreativnu utrku.

Utrka je organizirana u sklopu društveno odgovorne inicijative “Kreni putem zdravog srca” čiji je organizator Zaklada “Hrvatska kuća srca”, kojoj je cilj osvijestiti širu javnosti o rizicima i prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Put prema zdravom srcu započeo je 28. rujna a svoje zaključno izdanje održano je u Koprivnici. Na trasi STAZA SRCA dugoj 3.745 metara obilježena u svojoj cijeloj dužini znakom srca sudjelovalo je 154 sudionik svih uzrasta.

Nakon pozdravnih riječi zamjenika gradonačelnice grada Koprivnice gospodina MIŠEL JAKŠIĆA, ANE LJUBAS i RUŽICE EVAČIĆ u ime organizatora Zaklade “Hrvatska kuća srca”, Hrvatskog kardiološkog društva i Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara, gospođa RUŽICA EVAČIĆ na simboličan način dala je znak za početak utrke točno u 12 sati.

POREDAK:

MUŠKARCI:
1. mjesto – RAJKO SOLAR, Jalžabet, 12:09
2. mjesto – ZVONKO VRHOVSKI, Koprivnica, 12:13
3. mjesto – NIKOLA KUZMIĆ, Donji Vdovec, 13:21
4. mjesto – TOMISLAV CELIŠČAK, Koprivnica, 13:43
5. mjesto – DINKO KUZMIĆ, Kotoriba, 13:38

ŽENE:
1. mjesto – ANA KRESOJEVIĆ, Zagreb, 16:48
2. mjesto – SELMA ROŠIĆ-BALI, Koprivnica, 18:32
3. mjesto – DIANA PROS, Ždala, 19:00
4. mjesto – SABINA ŠEB, Koprivnica, 18:01
5. mjesto – MATEJA HOJČEC, Koprivnica, 22:01

Prvo troje plasiranim u ime organizatora Zaklade ” Hrvatske kuće srca” uručena su odličja i nagrade.

Fotogalerija